Se og Hør-sagen

Hævn fik Se og Hør-sagen til at rulle - her er historien

Otte personer samt Aller er tiltalt i Se og Hør-sagen. Politiet har ikke fundet beviser mod ansatte i Kastrup Lufthavn, Rigshospitalet og kongehuset.

Måske handler Danmarkshistoriens største medieskandale i virkeligheden om hævn.

- Hvis folk røvrender en, så får de tilbage igen, sagde Ken B Rasmussen i hvert tilfælde til TV 2 den 28. april 2014 - dagen inden han udgav sin romandebut 'Livet, det forbandede', hvor han beskrev dagligdagen på det fiktive ugeblad Set og Hørt.

Det liv, han selv havde levet som journalist på Se og Hør, inden han i 2011 blev kaldt ind på chefredaktør Kim Henningsens kontor og fyret. Det liv, hvor han blandt andet havde benyttet en hemmelig kreditkortkilde til at skaffe oplysninger om kongelige og kendte, så ugebladet kunne følge dem på udlandsrejser, der pludselig ikke var private længere.

- Det er logisk, at det ikke er grebet ud af den blå luft, sagde Ken B Rasmussen.

Se og Hør-sagen: Her er de tiltalte

TV 2 kan bekræfte navnene på de i alt otte tiltalte:

- Henrik Qvortrup, tidligere chefredaktør på Se og Hør

- Per Ingdal, tidligere chefredaktør på Se og Hør

- Kim Henningsen, tidligere chefredaktører på Se og Hør

- Lise Bondesen, tidligere nyhedschef på Se og Hør

- Kim Bretov, tidligere redaktionschef på Se og Hør

- Kasper Kopping, tidligere journalist på Se og Hør

- Ken B. Rasmussen, tidligere journalist på Se og Hør

- Peter Bo Henriksen, der er den såkaldte Tys Tys-kilde

Derudover er der rejst tiltale mod Aller Media, som tilstår og indvilliger i at betale en bøde.

Otte tiltalte

I alt 12 personer samt Aller Media som firma blev sigtet af politiet for at have fremskaffet, videregivet eller håndteret fortrolige kreditkortoplysninger - 6. juli 2016, mere end to år og to måneder efter bogens udgivelsesdato, er otte personer samt Aller Media blevet tiltalt i sagen.

Blandt de otte tiltalte er de tidligere chefredaktører på Se og Hør, Henrik Qvortrup, Kim Henningsen og Per Ingdal, Tys Tys-kilden selv, tidligere journalist på Se og Hør Kasper Kopping og tidligere redaktionssekretær Lise Bondesen.

Aller Media selv har som firma tilstået og indvilliget i at betale den bøde, som domstolene måtte fastsætte – de øvrige tiltalte, som TV 2 har talt med, erkender i det store og hele de faktiske omstændigheder men nægter sig skyldige i politiets anklager, da de ikke mener, de har brudt loven.

Danmarks største medieskandale

Tilbage i 2014 var mandag den 28. april dagen, hvor BT som det første medie bragte historien om Se og Hørs hemmelige kreditkortkilde på forsiden.

Få timer senere krævede en række retsordførere justitsministeren i samråd - ligesom Københavns Vestegns Politi begyndte at efterforske oplysningerne om en årelang sikkerhedsbrist i kreditkortsystemet.

Mens Tys Tys-kilden selv var som sunket i jorden, begyndte flere og flere ansatte og snart tidligere ansatte på Se og Hør at stå frem i medierne og fortælle om årene fra 2008 til 2012, hvor ugebladet modtog kreditkortoplysninger fra udvalgte personers Mastercard og American Express-kort – oplysninger, der typisk blev tilsendt på sms om personer, der i forvejen var udvalgt som interessante af en mindre kerne af medarbejdere og chefer på Se og Hør.

Line Baun, Remee og de kongelige

Blandt de overvågede kendte var tv-værten Line Baun Danielsen, hvis kærlighedsferie på italienske Sardinien i 2010 pludselig ikke længere var så privat, musiker og producer Remee samt tidligere operachef Kasper Holten.

Men historien begyndte allerede i sommeren 2008, da prins Joachim og prinsesse Marie rejste på bryllupsrejse til Canada og blev fulgt hele vejen af Se og Hørs journalist Kasper Kopping, der kom hjem med et regulært scoop til ugebladet.

Hvordan og hvem, der egentlig satte den endelige aftale op med Tys Tys-kilden Peter Bo Henriksen, der havde adgang til kreditkortoplysningerne gennem sit arbejde i først Pengeinstitutternes Betalingsservice og sidenhen hos Nets, afhænger af hvilke af sagens parter, der udtaler sig – men ifølge journalist Kasper Kopping fik han i første omgang tildelt historien og kilden af sine chefer, fordi han arbejdede med prins Joachim som stofområde.

Intimt møde

Kopping fortæller også, at han efter sin succesfulde hjemkomst fra bryllupsrejsen deltog på et møde med den daværende chefredaktør på Se og Hør, Henrik Qvortrup, hvor en fast aftale med kilden blev indgået.

- Vi var tre personer til det møde. Det var mig, kilden og Henrik Qvortrup, siger Kasper Kopping – mens Henrik Qvortrup fortsat fastholder, at han ikke var med til at indgå nogen fast aftale med kreditkortkilden.

At det ikke var ham, der organiserede det videre samarbejde Tys Tys-kilden.

- I forhold til beskyldningen om, at jeg var manden, der orkestrerede det, som nogle mener var ulovligt, eller var mastermind eller Godfather bag aftalen, det vil jeg blankt afvise, sagde Qvortrup til TV 2 umiddelbart inden, han 22. maj 2014 første gang skulle afhøres af politiet.

Qvortrup afviser

Ifølge Qvortrup var Tys Tys-kilden blot en kilde som så mange andre – ligesom han afviser at have haft indgående kendskab til det system, som kreditkortkilden brugte til at finde oplysninger på de kendte og kongelige.

Ifølge TV 2's oplysninger er Henrik Qvortrup dog specifikt tiltalt for at have indgået aftalen med Tys Tys-kilden den 24. juni 2008 - en aftale, der handlede om, at Tys Tys-kilden også fremadrettet skulle indsamle kreditkortoplysninger til ugebladet.

Retssagen er planlagt til at begynde 9. september ved Retten i Glostrup, og der er afsat 20 dage til sagen. Det forventes, at der afsiges dom i slutningen af november.

Politiet har endvidere undersøgt, om ansatte i kongehuset, Kastrup Lufthavn samt på Rigshospitalet skulle have brudt loven ved at videregive fortrolige oplysninger til Se og Hør. Dette er der ikke fundet beviser for.

Foto: