Krimi

Lattergas hitter blandt unge på Roskilde: Nu advarer ekspert

Et stort hit på årets Roskilde Festival er lattergas som rusmiddel. Det er lovligt at købe det, men det er både vanedannede og farligt, siger ekspert.

På årets Roskilde Festival er lattergas et stort hit blandt gæsterne. Det er sådan set ikke ulovligt, men kan være farligt.

Når man indtager gassen i sin rene form, giver den et kort euforiserende virkning. Man bliver svimmel, fordi lattergassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

Virkningen er kort. Men man kan blive afhængig, og så kan gassen give alvorlige skader, advarer eksperterne.

Bjørn Jensen og Hanna Maria Jensen er nogle af de festivalgæster, som har prøvet lattergassens rus. De synes, at gassens rus er et kærkomment afbræk fra de tunge øl.

- Det føles som om, du suger i en ballon og så kommer der en maskine inden i dig. Mit liv begynder at gentage sig flere gange og jeg begynder at sortne. Så kan man gøre det vildere og vildere og vildere - to patroner og til sidst tre patroner i en ballon, og så sidder det bare i kroppen rigtig lang tid, fortæller Hanna Maria Jensen til TV 2.

1200 patroner til ni personer

Lejren har haft cirka 1200 patroner med lattergas med til ni personer. De var væk efter to dage.

Også i Emil Andersens lejr er der gang i lattergassen.

- Det begynder at blive en rigtig trend blandt os unge, at man tager lattergas, hvilket måske er en sørgelig udvikling, fordi man kan blive kvalt af det, men jeg tror der er rigtig meget herude faktisk, siger Emil Andersen.

Mathias Buhl har også prøvet gassens rus, og det er ikke svært at få fingene i lattergas på dyrskuepladsen i Roskilde:

- Der er rigtig mange, der selv har med og sælger ud af det, så det er meget mere udbredt, end jeg havde regnet med.

- Jeg besvimede i lidt lang tid

Men trods den store udbredelse, kan det have alvorlige konsekvenser at tage lattergas. Det har de unge brugere på Roskilde Festival også oplevet.

Hanna Maria Jensen er besvimet af det, og hun er ikke den eneste i lejren.

- Jeg havde lige en lidt svær episode. Jeg besvimede i lidt for lang tid. Det gav lidt smerter i brystet, men det var det værd, siger Bjørn Jensen.

Betyder det ikke noget, at det er farligt?

- Jo eller nej, det har jeg ikke tænkt over, for det er jo ikke ulovligt eller noget. Det er bare noget, vi har gjort, fordi det er nyt og vi kan faktisk meget godt lide det, lyder det fra Hanna Maria Jensen.

Misbrugsekspert advarer

Misbrugsekspert Henrik Rindom advarer på det kraftigste de unge mod at eksperimentere med lattergas:

- Jeg bliver noget bekymret over at høre, at de er besvimet af at tage lattergas. Det er et udtryk for, at de ikke får nok ilt til hjernen, og det er på ingen måde uskadeligt.

Hvor farligt er det?

- Når vi bruger lattergas medicinsk, er der altid 50 pct. ilt i flødeskumspatronen, i den som de unge bruger, er der 100 pct. rent lattergas. Det vil sige, at de ikke får lit med ned i lungerne, og derfor besvimer de af gassen. Det er første skridt mod, at man rent faktisk kan blive kvalt af gassen, lyder det fra Henrik Rindom.

Han har selv fundet en person, som var død af at tage lattergas.

- Jeg har haft en ung i stofrådgivningen, som jeg selv fandt død i sin lejlighed. Netop fordi, han var blevet kvalt af gassen. Der lå tre tomme gaspatroner på dynen foran ham. Han var simpelthen blevet kvalt, fordi han havde fået for meget gas og for lidt ilt, fortæller Henrik Rindom.