Krimi

Tumult i retten: Kendt salafist tager selfie med dømt syrienskriger

En venstre pegefinger i vejret under en selfie skaber stor irritation for anklageren og flere betjente i retten i Glostrup.

En løftet pegefinger fik onsdag middag vicestatsadvokat Anders Riisager til at slå i bordet i retten i Glostrup.

Under en pause i retssagen mod den 24-årige mand, der er kendt skyldig i at ville kæmpe for terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), fik den dømte lov til at tage et billede sammen med salafisten Adnan Avdic og sine søstre.

Selv om det normalt er forbudt at tage billeder i en retssal, havde den 24-åriges ven og søstre fået lov af nogle betjente i retten.

Dog blev seancen hurtigt stoppet.  

Ifølge TV 2's retsreporter Janni Pedersen afbrød vicestatsadvokat Anders Riisager seancen, da han opdagede, hvad der foregik:

- Jeg vil ikke have de løftede pegefingre her i retten, sagde han.

Jeg vil ikke have de løftede pegefingre her i retten

Anders Riisager, vicestatsadvokat

Fakta: Salafister

  • Salafisterne mener, at Koranen skal tages absolut bogstaveligt. De mener, at samfundet skal indrettes efter de regler og normer, der gældte på profeten Muhammed samt de efterfølgende tre generationers tid i Mekka og Medina.
  • De går mere op i religion end egentlig politik, da de mener, at samfundet bør ledes af religiøse ledere frem for politiske. Men selvom salafisterne selv udelukker enhver for fortolkning af de hellige tekster, tegner der sig alligevel to yderpunkter inden for salafismen; de, der ønsker den hellige krig, jihad, og de, der ønsker at leve i fred med deres religion. Salafist betyder altså ikke nødvendigvis, at vedkommende sympatiserer med terrorisme, men at den troende befinder sig et eller andet sted mellem de to salafistiske yderpunkter.
  • For salafister er andre muslimer vantro, der fortolker på Koranens lære. For nogle salafister betyder dette, at det er acceptabelt at bekæmpe andre muslimer, som eksempel det muslimske broderskab i Egypten, der, selvom det efter vestlige normer er ekstremistisk, også er en politisk bevægelse.
  • Set fra salafisternes eget synspunkt starter deres historie med Muhammed. Den mest udbredte holdning blandt forskere er imidlertid, at salafismen udspringer af wahabismen, der blev grundlagt i det 18. århundrede.
  • Retningen befinder sig inden for den sunnimuslimske gren af islam. Navnet stammer fra det arabiske ord salaf, den oprindelige, og henviser til de første generationer af muslimer.
  • Kilde: CBC, CA, Jyllands-Posten, Information, Wikipedia og Berlingske Tidende.

Det er stadig uvist, hvad den løftede pegefinger konkret betyder. Efterretningstjenester mener, at en løftet pegefinger betyder troskab til terrororganisationen Islamisk Stat (IS). 

Den 24-årige dansktyrker blev tidligere ondag kendt skyldig i at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat.

Anklageren går efter seks års fængsel, at den 24-årige skal udvises af Danmark for bestandigt, og at han skal frakendes sit danske statsborgerskab, fordi han også er tyrkisk statsborger.