Krimi

29-årig mand varetægtsfængslet for trusler mod folketingsmedlem

Mai Mercado har modtaget truslerne. Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

En mand fra Haderslev kommer foreløbig i fængsel i fire uger efter at have truet den konservative politiske ordfører Mai Mercado på livet.

En 29-årig mand fra Haderslev er blev varetægtsfængslet i fire uger for dødstrusler mod Det Konservative Folkepartis politiske ordfører, Mai Mercado. Det skete ved et grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg tirsdag.

Her blev det samtidig besluttet, at manden skal mentalundersøges. 

Mai Mercado bekræftede tidligere tirsdag over for TV 2, at det er hende, der har modtaget truslerne i løbet af weekenden. Det er dog ikke hende, der har foretaget anmeldelsen. 

- Det er Folketingets sikkerhedsafdeling, der har anmeldt truslerne, Den anholdte har ikke været så samarbejdsvillig under afhøringer, siger vicepolitiinspektør Bent Thuesen fra Syd- og Sønderjyllands Politi til TV SYD.

Dommeren vurderede ifølge TV SYD, at der er grund til at tro, at den 29-årige vil fortsætte sine trusler. 

Nu skal politiet i gang med en nærmere efterforskning af sagen. 

- Vi skal have undersøgt, hvor alvorlige de her trusler er. Om det bare er verbalt, eller om han vil gøre noget ved det. Det skal vores efterforskning vise, siger vicepolitiinspektør Bent Thuesen til jv.dk.

Over for TV 2 uddyber han:

- Der er ikke tale om fysisk kontakt, men kontakt over sociale medier. Anmeldelsen skete hen over weekenden, og i går aftes skred vi til anholdelse. 

Facebook-opdatering provokerede

Det var en opdatering på Facebook fredag, der førte til truslerne.

Mai Mercado, der p.t. er på barsel fra arbejdet i Folketinget, gik fredag derhjemme med sin nyfødte datter og fulgte via TV 2 NEWS med i Københavns Politis aktion på Christiania, hvor hash-boderne på Pusher Street blev fjernet. Findes der noget bedre, spurgte hun selv - og gav også svaret:

- I love it. 

Findes der noget bedre end barsel med en nyfødt? Det skulle da lige være TV 2 NEWS kørende i baggrunden, hvor politiet gennemsmadrer hashboder på Christiania! I love it ❤️❤️❤️❤️

Posted by Mai Mercado on Friday, June 17, 2016

Det fik sindene i kog, fortalte Mercado i en ny opdatering, hvor hun fortalte om de barske reaktioner. 

- Det førte til flere dødstrusler, op til flere direkte sammenligninger med den engelske politiker Jo Cox som blev skudt og stukket ihjel i denne uge, og til beskeder som: "brænd i helvede", "du fortjener et syrebad mens dine børn kigger på", "håber du får besøg i nat og bliver gennemsmadret", "dø luder", "jeg håber du blir savet i stykker", "Håber dig og dit klamme barn dør af aids fucking herbes infektseret lorte luder", skrev hun. 

Det vides med andre ord ikke, hvilken af de åbenbart adskillige dødstrusler, der her er tale om.

Dem som kender til mit virke som politiker ved, at jeg er stærk modstander af organiseret hashsalg - uanset om det er på...

Posted by Mai Mercado on Saturday, June 18, 2016

- Jeg står ved mit ordvalg

Mai Mercado afviste, at hun var ude på at provokere med sin opdatering. 

- Jeg formidlede det, som jeg så på News. Jeg bakker op om politiets indsats, og jeg synes, at det er rigtig godt, når de går ind og tager livtag med hashen - uanset hvor det sker. Jeg kunne lige så godt have skrevet 'fjerner' såvel som 'gennemsmadrer'. Men jeg står ved mit ordvalg, for det var det, som politiet gjorde og det jeg så, skrev hun.

Mai Mercado har ikke ønsket at kommentere sagen yderligere over for TV 2. 

På de sociale medier tager mange afstand fra truslerne - eksempelvis SFs tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic.