Krimi

OVERBLIK: Drab begået af psykisk syge personer

En psykisk syg mor er sigtet for at have dræbt sin datter. Det er langt fra første gang, at psykisk syge personer slår ihjel. Få overblikket her.

En 27-årig kvinde blev torsdag varetægtsfængslet for drabet på sin niårige datter, som hun sigtes for at have stukket i halsen med en kniv. 

Forbrydelsen fandt sted onsdag aften i familiens hjem i Bindslev i Vendsyssel, mens pigens toårige lillebror lå og sov, oplyser Nordjyllands Politi. 

- Efter drabet forsøgte moren at begå selvmord ved at skære sig selv i armen, siger senioranklager Peter Rask.

Til politiet har kvindens mand fortalt, at familien havde spist aftensmad, og at han derefter var gået en tur med deres hund.

Kvinden havde forud for drabet store psykiske problemer. Søndag blev hun indlagt, men allerede mandag blev hun udskrevet igen. To dage efter slog hun sin datter ihjel.

Det er langt fra første gang, at psykisk syge personer slår ihjel. Få et overblik over nogle af sagerne her.

OVERBLIK: Drab begået af psykisk syge

 1. Marts 2016

  En psykisk syg mand dræber i marts en 57-årig kvindelig ansat med en kniv. Episoden skete på det socialpsykiatriske bosted Center Lindegården i Roskilde, hvor kvinden arbejdede og manden boede, efter han var blevet udskrevet fra en psykiatrisk afdeling.

  Ifølge flere ansatte på bostedet, der er et kommunalt tilbud til psykisk syge, var manden blevet udskrevet for tidligt.

  20 procent af de udskrevne psykiatriske patienter bliver genindlagt inden for en måned, viser tal fra Sind. 

 2. Juni 2015

  En 48-årig mandlig gymnasielærer tilstår, at han har stukket den 24-årige Mette Marie Tang ihjel i en baggård i Odense.

  Manden havde gennem en længere periode været sygemeldt fra sit arbejde. Det kom efterfølgende frem, at han led af vrangforestillinger, og han forklarede i grundlovsforhøret, at han følte, at alle chikanerede ham.

  Manden forklarede videre, at han ikke kendte den 24-årige kvinde, men havde set hende et par gange i den gård, der hører til ejendommen, hvor de begge boede. Han har blandt andet forklaret, at "nogen bare skulle dø".

  Den 48-årige drabsmand tog efterfølgende sit eget liv, mens han var anbragt i psykiatrien i Region Syddanmark.

 3. September 2014

  26. september 2014 slog en 24-årig psykisk handicappet kvinde fra Mors sit nyfødte barn ihjel.

  Efter fødslen lagde den 24-årige kvinde barnet i to plastikposer og slog knude på dem. En obduktion viste efterfølgende at barnet var i live, da kvinden lagde det i poserne.

  - Der var ikke nogen, der vidste, at hun var gravid. Det er en dyb tragisk sag. Det er synd, at hun har været alene om den her graviditet i den tilstand, som hun er i, fortalte efterforskningsleder Andreas Søgaard ved Lokalpolitiet i Thisted til TV MIDTVEST dengang.

  Først 29. september blev politiet involveret i sagen. Kvinden erkendte de faktiske forhold.

 4. Juni 2014

  En 25-årig mand dræber sin 33-årige gravide kæreste i Svendborg. Men dødsfaldet kunne have været undgået, hvis den 25-årige havde fået den hjælp, han bad om.

  Det fortæller kammeraten, Theis, der mødte den 25-årige gennem en anonym rådgivningstjeneste og ikke ønsker ikke sit efternavn frem.

  Drabsmanden opsøgte allerede i 2013 Theis og gav udtryk for, at han havde brug for hjælp:

  -"Hjælp mig! Jeg har det ikke godt. Jeg hører stemmer og alt muligt". Når en person siger sådan, synes jeg i hvert fald, at man som et minimum skal tage manden alvorligt og lytte til ham, sagde kammeraten Theis i 2014 til TV 2.

 5. Februar 2013

  15. februar kvaler en 21-årig kvinde sin bare otte dage gamle søn med en pude i Frederikshavn. Hun forsøger efterfølgende at begå selvmord, men bliver reddet.

  Sønnen blev født i februar og efterfølgende havde den 21-årige det psykisk dårligt. Den 14. februar blev hun af skadestuen i Hjørring henvist til Center for Selvmordsforebyggelse i Aalborg. Her blev hun henvist til egen læge.

  Dagen efter kvalte kvinden sin søn. Inden drabet havde hun besøg af sundhedsplejersken og var hos egen læge, fordi hun ikke havde det godt. Kvindens kæreste fandt efterfølgende sin døde søn og den 21-årige kvinde, der havde forsøgt at begå selvmord.

  Psykiatrien i Region Nordjylland holdt efterfølgende et møde for at finde ud af, om der blev handlet korrekt, da man dagen før drabet valgte ikke at indlægge kvinden. Konklusionen på mødet blev, at der blev handlet korrekt.

 6. Juni 2007

  Ægteparret Ruth og Finn Teisen fra Strynø bliver på deres båd stukket ihjel af en 25-årig mand. Manden blev ved retten i Svendborg dømt til anbringelse på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid. 

  Under retssagen kom det frem at 70-årige Finn Teisen blev stukket med 15 knivstik, mens 73-årige Ruth Teisen blev stukket med fem knivstik. Den 25-årige stak ægteparret med en foldekniv, som politiet senere fandt på motorbåden tilsølet i blod.

  Efterfølgende bandt den 25-årige mand ankerkæden om halsen på Ruth Teisen og rundt om Finn Teisens ben, hvorefter han smed dem i havet.