Krimi

Berørt mor til dræbt gymnasieelev: Husk Mads, som den han var - det gør jeg

En konflikt mellem to teenagere løb løbsk og resulterede i et drab. Det koster nu otte år bag tremmer.

En 17-årig ung mand skal tilbringe de næste otte år i fængsel, efter at han i november 2015 dræbte en jævnaldrende gymnasieelev med et knivstik i hjertet.

Dommen er afsagt fredag formiddag af Retten i Hillerød, som med afgørelsen har valgt at følge anklager Tina Davidsens anbefaling om netop otte års fængsel.

Ifølge TV 2's reporter på stedet blev dommen modtaget med stor lettelse blandt ofret Mads Skjoldsøges pårørende.

- Familien var utrolig lettet. Det var tydeligt at se, at det har været en byrde for dem. For den dømtes vedkommende fortrak han ikke en mine, da han modtog dommen. Der var ingen følelser at spore, siger TV 2's Mads Frimann.

Efter domsafsigelsen var det en berørt mor, som mødte pressen.

- Vi vil aldrig glemme Mads, og jeg savner og mangler ham hver eneste dag, sagde Lykke Petersen og tilføjede:

- Dette mord på min søn er helt og aldeles meningsløst - det skulle aldrig være sket.

Alder var formildende omstændighed

Som udgangspunkt straffes drab med fængsel i 12 år. Men både anklager og forsvarer var enige om, at gerningsmandens unge alder udgør en formildende omstændighed.

Den dømte var kun 16 år gammel, da han en tirsdag eftermiddag blev uvenner med den 17-årige Mads Skjoldsøge på gågaden i Hillerød.

I de følgende dage eskalerede skænderiet på Facebook, og de to aftalte at mødes for at afslutte fjendskabet "mand til mand". Det endte dog med et drab, da den dømte medbragte en kniv, som han stak i brystet af Mads Skjoldsøge.

Han døde få timer senere på Rigshospitalet, da stikket ramte hans hjerte.

- Vores liv kommer til at være helt anderledes, end vi havde forestillet os. Vi kommer til at mangle ham i morgen, vi kommer til at mangle ham om et år og om 50 år, sagde Lykke Petersen.

- I mit hjerte er alle jer unge, som måtte overvære denne tragiske hændelse på tæt hold, det har I ikke fortjent. Jeg håber, at alle vil huske Mads, som den han var. Det er det, jeg gør, og det er derfor, jeg kan leve videre og står her i dag.

Havde ikke til hensigt at dræbe

Under retssagen har forsvarsadvokat Jesper Thygesen argumenteret for, at hans klient ikke havde til hensigt at dræbe. Men den udlægning var retten ikke enig i.

Efter beslutningen om at kende den 17-årige skyldig i manddrab, anbefalede advokaten en dom på syv års fængsel, men også her gik det anklagerens vej.

Den dømte har valgt at anke afgørelsen til landsretten.

- Er denne dom den rigtige? Ja, det er den, retfærdigheden har talt. Jeg ved, at dommen er anket til landsretten, men det er et vigtigt punktum, som er blevet sat for os i dag, sagde Lykke Petersen efter domsafsigelsen.