Børn optager og deler dem selv: Pige lagde 46 sex-videoer på nettet

Politiet oplever i stigende grad, at danske børn optager sexvideoer med sig selv og lægger dem ud. Herefter spredes de i den digitale verden.

Det er ikke fordi, han er sart, Flemming Kjærside. Som han sidder bag sin computerskærm og scroller igennem den ene video efter den anden, er øjnene fokuserede:

- Her er en sag med en 12-årig dreng, begynder politikommissæren og klikker på den trekantede play-knap på computeren. En 20 minutter lang sekvens med en helt almindelig dansk dreng begynder:

- Han er nøgen på det her billede. Og han onanerer og tisser faktisk også, fortæller Flemming Kjærside.

Pige delte 46 videoer

Politikommissæren er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, hvor medarbejderne primært efterforsker børneporno og pædofili.

Men politiet oplever nu flere sager, hvor det er børnene selv, der tager initiativet til videoerne og selv deler dem med andre.

Eksempelvis to drenge på 10 og 11 år, der har filmet sig selv, mens de har sex. Og en anden sag med en 14-årig pige, der har lagt 46 videoer af sig selv ud på et socialt medie. Mange af videoerne viser hendes kønsdele helt tæt på.

- Vi har ofte troet, at der lå en voksen bag. Men så viser det sig, at det er barnet selv, der har gjort det uden at tænke over de konsekvenser, som det kan have at lægge sådanne ting ud, siger Flemming Kjærside.

Doktorlege på video

Men har børn ikke altid eksperimenteret?

- Jo, børn legede også doktorlege i gamle dage, og når det så var overstået, var der ligesom ikke mere i det. Forskellen er, at når først det er lagt ud digitalt, så kan vi kigge på det igen og igen og igen, og det kan ende i nogle kredse, hvor man bestemt ikke havde regnet med at det skulle ende, fastslår Flemming Kjærside.

Når de (børnene) er derhjemme, så tænker vi, at de er i trygge rammer, men der kan bare ske rigtigt mange ting inde på børneværelset

Flemming Kjærside, leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center

TV 2 Nyhederne har lavet en rundspørge til eleverne i 6. – 9. klasse på en række skoler. Her har vi spurgt, hvor mange elever der har delt et nøgenbillede eller en nøgenvideo af sig selv. Af de over 500 elever, der har deltaget i rundspørgen, svarer otte procent af børnene bekræftende til det – det svarer til omkring to elever i hver klasse.

Ulykkelige unge

Hos Red Barnet fortæller Kuno Sørensen, at organisationen bliver kontaktet af mange frustrerede unge og deres forældre.

- De unge bliver jo rigtigt ulykkelige, når de kan se, at de har mistet kontrollen over billederne, fortæller han.

Derfor har organisationen netop oprettet en ny hjemmeside med titlen ”Slet det”. For godt nok er børn verdensmestre i at betjene mobiler og ipads – men de forstår ikke konsekvenserne af den digitale verden.

- Det er meget abstrakt for børn at stå inde på sit værelse og filmer noget, og det så ligger nede på en mobiltelefon. Og når man så trykker på en knap, så er det pludselig ude i den store verden. Der skal vi som forældre være meget bedre til at gå i dialog med vores børn og fortælle dem om, hvor langt sådan noget rækker ud, fastslår psykologen.

Forældrene skal tage ansvar

Det er Flemming Kjærside helt enig i:

- Forældre kan være mere nervøse, når deres børn går alene ned på legepladsen eller skal køre alene til spejder eller sådan noget. Men når de er derhjemme, så tænker vi, at de er i trygge rammer, men der kan bare ske rigtigt mange ting inde på børneværelset, siger politikommissæren, der påpeger, at det er vigtigt at forældrene spørger ind til, hvad børnene ser og laver på nettet - også i en tidlig alder.

Budskabet er nemlig, at når videoerne først er delt, så forsvinder de aldrig, advarer Flemming Kjærside.

- Man kan blive frustreret, og jo, magtesløs også på børnenes vegne.