Krimi

El-Hussein talte med mange efter drab

Retssagen mod de fire slutter i september. De nægter sig skyldige. Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Mange var i kontakt med Omar el-Hussein før og efter drab ved synagoge. De skal dog ikke vidne i sagen.

Omar el-Hussein var i kontakt med mere end ti forskellige personer, i timerne før og efter at han angreb synagogen i Krystalgade. Ved angrebet natten til 15. februar sidste år blev den frivillige vagt Dan Uzan skudt og dræbt. To politifolk blev såret.

Det er videomateriale afspillet i Københavns Byret tirsdag, som dokumenterer el-Husseins omfattende sociale kontakt den dag.

Fire af de mænd, som optræder på videomaterialet, er tiltalt i sagen. Anklagemyndigheden mener, at de har haft så nær kontakt med el-Hussein, at de skal gøres medansvarlige for angrebet på synagogen. Et angreb, der ifølge anklagemyndigheden bør anses som terror.

Tirsdag er den 12. dag i sagen, som begyndte tilbage i marts. Og der er blevet afspillet timelange sekvenser af overvågningsvideo. Hovedsageligt fra området ved bebyggelsen Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay.

Netcaféen fungerede som en slags mødested for de unge i mjølnerparkmiljøet, herunder Omar el-Hussein og de tiltalte.

Havde kontakt med en håndfuld flere

Tidligere under retssagen har en af de tiltalte fortalt, at alle på Powerplay den aften vidste, at Omar el-Hussein om eftermiddagen havde angrebet kulturhuset Krudttønden og dræbt en mand.

Hidtil under sagen har videosekvenserne fokuseret på de fire tiltalte. Men sekvenserne fra tirsdagens retsmøde fokuserede på Omar el-Hussein. Og det gav et billede af, at han ud over kontakt med de tiltalte havde omfattende kontakt med en håndfuld personer mere.

Ingen af de personer er indkaldt som vidner i sagen. Politiet har ellers identificeret dem. Formentlig er de også blevet afhørt. En af dem er i hvert fald. Han har en nærtstående relation til Omar el-Hussein og var selv tidligere sigtet i sagen.

Videomaterialet stammer fra overvågningskameraer på åben gade, ved forretninger og i opgange. Det er så omfattende, at Omar el-Husseins færden næsten ned til mindste detalje er blevet optaget af et kamera et sted i København.

Mødte et familiemedlem

Efter angrebet på Krudttønden ankom Omar el-Hussein til Mjølnerparken. Her fik han en ny trøje af en af de tiltalte. Siden gik han rundt i området og mødtes med to andre tiltalte. Ved den lejlighed blev drabsvåbnet fra Krudttønden kastet væk.

Efter at have færdedes mere omkring Mjølnerparken mødte el-Hussein et familiemedlem i Ægirsgade, inden han tog på netcaféen Powerplay.

Bortset fra en afstikker til kebabrestauranten Kösem på den anden side af gaden var han her, indtil kort før han drog mod synagogen.

Efter drabet ved synagogen vendte han tilbage til netcaféen, inden turen igen gik til Mjølnerparken. Her var Omar el-Hussein til han ud på morgenen satte kurs mod Svanevej, hvor han blev skudt og dræbt af politiet.

Retssagen mod de fire slutter i september. De nægter sig skyldige.