Krimi

DF-politiker anmeldes for racisme efter udtalelser om muslimer

DF-politikeren vil mandag blive anmeldt for racisme efter udtalelser om, at rettroende muslimer er til skade for folkestyret.

STRAFFELOVENS RACISMEPARAGRAF

§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Kilde: Retsinformation.dk 

Dansk Folkepartis folkeskoleordfører, Alex Ahrendtsen, vil mandag blive anmeldt til politiet for racisme.

Det sker efter en debat på TV 2 News fredag aften, hvor folketingspolitikeren diskuterede, hvorvidt det er den rette beslutning, at uddannelsesinstitutionen Sopu-Hillerød har forbudt en elev at bede i frikvartererne.

Det er foreningen anmeldhad.dk, der står for anmeldelsen, som ifølge formand Qasam Ijaz vil blive indgivet til Københavns Politi mandag, når foreningens jurister har alle detaljer på plads i anmeldelsen.

- Vi har fået flere henvendelser fra folk, der er stødte over de udtalelser, som Alex Ahrendtsen kom med fredag aften. Vores jurister vurderer, at det er en overtrædelse af racismeparagraffen, siger Qasam Ijaz til TV 2 med henvisning til straffelovens paragraf 266 b.

Anmelder: Det kan ikke misforstås

Alex Ahrendtsen sagde under debatten blandt andet, at:

- Der er kun en ting, der er værre end rettroende muslimer, og det er konvertitter.

Og:

- Rettroende muslimer er jo til skade for folkestyret og demokratiet, og derfor er vi nødt til at slå hårdt ned på dem. Og især konvertitter er ekstreme, de er faktisk de værste, siger Alex Ahrendtsen.

Qasam Iljaz mener, at det er problematisk at en folketingspolitiker kommer med sådanne ytringer.

- Det er dybt krænkende udtalelser, og når en folketingspolitiker udtaler sig på denne måde, bliver det acceptabelt for almindelige danskere at ytre sig på samme måde. Det skaber splid, og derfor er vi nødt til igen at forhandle, hvad der er rigtigt og forkert at sige til hinanden.

Ifølge Qasam Ijaz ville sådanne udtalelser aldrig kunne accepteres, hvis det eksempelvis havde været jøder, der blev snakket om.

- Det, han siger, kan ikke rigtig misforstås. Han generaliserer, og siger jo egentlig, at alle muslimer er de værste.

Alex Ahrendtsen: De er velkomne

Hovedpersonen selv tager den kommende anmeldelse med ro.

- De er velkomne. Det er der andre, der har gjort før. Folk bruger den paragraf som et redskab til at lukke munden på politikere, og det bliver altid afvist af politiet, siger Alex Ahrendtsen til TV 2.

Politikeren står fast i sine udtalelser og kalder det almen fakta, at konvertitter er mere ekstreme end andre religiøse.

- Det er et faktum. De fleste konvertitter er ofte mere ekstreme, for de vil vise, at de hører til religionen og har taget alle de religiøse læreregler til sig, siger Alex Ahrendtsen.

Samtidig siger han, at han med udtrykket ”rettroende muslimer” henviser til personer, der støtter terrororganisationen Islamisk Stat (IS) samt eksempelvis de imamer, som TV 2 afdækkede i dokumentarserien ’Moskeerne bag sløret’ i marts.

- Det er sådan nogle, der følger Koranen og Sharia i et og alt, de ekstreme og yderliggående, der modarbejder det danske samfund og opfordrer til snyd, bedrag og vold mod kvinder, siger Alex Ahrendtsen.

Men når du siger rettroende muslimer, vil mange muslimer i Danmark, der føler sig rettroende, men ikke ekstreme, nok føle sig truffet af dine udtalelser?

- Jeg tænker ikke på alle muslimer i Danmark, for de fleste muslimer forsøger at balancere mellem religionen og samfundet. Hvis jeg havde været mere præcis, havde jeg sagt yderliggående, altså sådan nogle som i jeres dokumentar (TV 2’s ’Moskeerne bag sløret’, red.). Så de behøver ikke føle sig truffet, det er et spørgsmål om definition, siger Alex Ahrendtsen.