EM fodbold

Engelske fodboldfans indtager Frankrig: Islamisk Stat, hvor er I?

Engelske fodboldfans er landet i Frankrig forud for EM i fodbold, og de har allerede skabt problemer, inden det først fløjt har lydt.

Torsdag aften og natten til fredag var engelske fans involveret i voldelige sammenstød med politi og lokale franskmænd i havnebyen Marseille, hvor flere caféstole fløj igennem luften.

To engelske fans er efterfølgende blevet anholdt, og en fan blev kørt på hospitalet med alvorlige hovedskader.

Ifølge den engelske avis The Telegraph var det franske politi nødsaget til at bruge tåregas mod de engelske fans efter at voldelige sammenstød brød ud, da engelske fans angiveligt begyndte at synge: "Islamisk Stat, hvor er I?" 

EM i fodbold i Frankrig starter fredag, men det engelske landshold træder først ind i turneringen lørdag. Det afholdt dog ikke de engelske fodboldfans fra allerede at markere sig ved slutrunden.

Lovpriste Islamisk Stat

Sammenstødet menes at være startet, da unge lokale franskmænd angreb engelske fans, som havde samlet sig ude foran to barer i Marseille før englændernes kamp lørdag mod Rusland.

Marseille er en by med et stærkt islamisk miljø, og en tredjedel af byens indbyggere menes at have muslimsk baggrund. Der er dog ingen rapportering om, at religiøse spændinger skulle være skyld i sammenstødet.

Der er dog uenigheder om, hvem der startede urolighederne. Ifølge The Telegraph har flere vidner hørt engelske fans råbe "Vi elsker Islamisk Stat, det gør vi". 

Modsat mener flere engelske fans, at de blev angrebet af lokale franskmænd i en slags overraskelsesangreb. Uanset hvem der startede, så fik det hvert fald det franske politi på gaderne i Marseille iført kampuniform og med hunde.

Engelske fans har gjort det før 

Det er næsten mere reglen end undtagelsen, at engelske fodboldfans er involveret i slagsmål, når Englands fodboldlandshold drager afsted til en slutrunde. Der findes flere eksempler, hvor engelske fodboldfans har hærget i diverse værtslande ved en fodboldslutrunde.

Blandt andet ved VM i Frankrig i 1998, hvor det tilfældigvis også var i Marseille, at engelske fodboldfans endte i sammenstød med tunesiske fans.

Flere tusinde englændere forventes at strømme til Frankrig i forbindelse med EM i fodbold, og minderne fra 1998 har fået det franske politi til at være i højeste beredskab overfor de engelske fans.