Krimi

Det så du ikke på tv: Interpol går ind i sagen om forsvunden DSB-mand

Chefen for Interpol i Bangkok går nu ind i efterforskningen af den tidligere DSB-chef Søren Baisgaard, der formentlig stadig opholder sig i Thailand.

Som det blev konkluderet i dokumentaren 'Som sunket i jorden' torsdag aften, er der stor sandsynlighed for, at den tidligere DSB-erhvervsrejsechef Søren Baisgaard, der i december 1999 blev afskediget for bedrageri mod sin arbejdsgiver og få timer senere flygtede til Thailand, fortsat befinder sig i landet.

I forbindelse med den omfattende research og eftersøgning af Baisgaard under optagelserne til dokumentarprogrammet har journalist og programvært Jesper Elming blandt andre kontaktet den øverste chef for Interpol i Thailand, Sinard Ajhanwong.

- Vi opsøgte Interpol-chefen på hans kontor i Bangkok og forelagde ham sagen om den forsvundne Søren Baisgaard. Han tog ikke så meget notits af, at der var tale om en bedragerisag i millionklassen. Men da jeg fortalte, at Søren Baisgaard formentlig havde foretaget et telefonopkald fra Thailand og hjem til Danmark i 2012, fik han øjne så store som tekopper og udbrød: "He call?, HE CALL?", siger Jesper Elming til TV 2 og tilføjer.

- Han var helt overbevist om, at Søren Baisgaard stadig er i live og befinder sig i Thailand.

Se eksklusivt videoklip fra Jesper Elmings møde med Interpol-chefen øverst.

Jagt på folk med falske identiteter

Alle ”ikke-thai’er” skal, ifølge reglerne, have fornyet deres visum hver tredje måned hos immigrationspolitiet, ellers opholder de sig illegalt i Thailand. Og netop nu er jagten på folk med falske identiteter et stort fokusområde for det thailandske politi, som slår hårdt ned på den slags "blinde passagerer" i landet.

- Mens vi var i Thailand, var der meget medieomtale af politiets indsats over for sortbørshandel med stjålne og falske pas, som gør det muligt for udlændinge at købe sig til en ny identitet. Man har generelt intensiveret jagten på udlændinge, der opholder sig illegalt i landet, siger Jesper Elming og fortsætter.

- Interpol-chefen erklærede, at han vil gøre, hvad der står i hans magt for at opspore Søren Baisgaard. Hvis han bliver fundet, står han ifølge lovgivningen til udvisning af Thailand i mindst 10 år, forklarer han.

Søren Baisgaard er i dag 57 år og har højest sandsynligt ændret udseende, siden fotoet til venstre blev taget kort før hans forsvinden i 1999. Billedet til højre viser en Photoshop-manipuleret udgave af fotoet, hvor Søren er blevet "ældet"

Uklarhed om bedragerisag

Da det ikke er lykkedes journalist Jesper Elming at få aktindsigt i sagen om bedrageri og mandatsvig mod DSB, og hverken politiet eller DSB ønsker at udtale sig, er det uklart, om Søren Baisgaard overhovedet vil blive retsforfulgt, hvis han vender hjem til Danmark.

Ifølge advokat og ekspert i bedragerisager Morten Bjerregaard Nielsen er sagen dog ikke forældet, selv om der nu er gået snart 17 år.

- Hvis man bevidst skjuler sig, så udskyder det den almindelige forældelsesfrist, som i dette tilfælde formentlig ligger på 10 år. Så det vil stadig være muligt at køre en sag, forudsat selvfølgelig, at anklagemyndigheden har indbragt en sigtelse for retten, lyder det fra advokat Morten Bjerregaard Nielsen.

Efter ønske fra den efterladte familie, dvs. samleveren Lone Jensen og døtrene Malene og Marie, blev Søren Baisgaard erklæret død i 2012. Men i det tilfælde, at han skulle dukke op i levende live, vil dødsformodningsdommen naturligvis ophæves.

(Interpolchefen i Thailand, Sinard Ajhanwong, ønskede ikke at medvirke i et interview med TV 2, men har godkendt brugen af videooptagelsen, hvor han taler med journalist Jesper Elming. Se videoklip øverst.)

Hvis du har oplysninger om, hvor Søren Baisgaard befinder sig, er du velkommen til at skrive til journalist Jesper Elming på missing@tv2.dk

Gik du glip af dokumentaren 'Som sunket i jorden', kan du se den lige nu på TV 2 Play