Krimi

Black Army ændrer magtbalancen i den kriminelle underverden

Medlemmer af banden Black Army er tilsyneladende involveret i den seneste vold i Odense og Vejle. Få et indblik i den berygtede bande.

Knivdrabet på en 31-årig mand i Vejle onsdag i sidste uge og nattens kniv- og kølleoverfald på en 22-årig mand i Vollsmose hænger ifølge politiet muligvis sammen.

Den 31-årige var en del af inderkredsen hos banden Black Army, og ifølge Fyns Politi havde den 22-årige, bosiddende i Vejle, tilknytning til Black Army i Herning.

Der kan derfor være tale om et internt opgør i Black Army-gruppen, der i de senere år har udvidet og positioneret sig som en ny magtfaktor i Danmarks kriminelle underverden.

Black Armys rygmærker med to krydsede AK-47-rifler blev første gang spottet i offentligheden i 2013, og siden har gruppen oprettet afdelinger flere steder i landet.

Kernen i banden består blandt andet af medlemmer af den store Daabas-familie fra Vollsmose, der i mange år har været kendt af politiet.

Se indslag om Daabas-familien og Black Army fra den 19. januar 2015:

Udbredelse

I januar i år blev Black Army tilsyneladende splittet op i to, men ikke på grund af ondt blod. Af ukendte årsager blev den 34-årige Houssam Daabas, en ledende skikkelse i Black Army, valgt til præsident for den danske afdeling af United Tribuns Forever, der er en international bande kendt for alvorlig kriminalitet i blandt andet Tyskland.

Black Armys første klubhus åbnede på Nyborgvej i Odense, hvor omkring 80 medlemmer efter sigende skulle holde til. Ifølge Fyns Politi er gruppen blandt andet involveret i afkrævning af beskyttelsespenge hos erhvervsdrivende og narkosalg.

Mange af medlemmerne, herunder Houssam Daabas, har mange domme bag sig, blandt andet for vold, røveri og narkotika.

Foruden Odense-højborgen har Black Army klubhuse i Herning og Næstved. I Aarhus er de også tilstede, dog uden et decideret klubhus, og i Svendborg har gruppen tidligere forsøgt at etablere sig – senest er der i marts set personer med rygmærker fra United Tribuns Forever, som altså har tætte bånd til Black Army.

Alliancer og konflikter

Black Army og United Tribuns Forever har hidtil holdt sig ude af hovedstadsområdet, og det hænger muligvis sammen med alliancen med København-banden Loyal To Familia (LTF). På Facebook ses således flere billeder, hvor medlemmer fra Black Army og LTF er sammen, og den københavnske gruppe var også med til at fejre Black Armys etårs fødselsdag i Odense-klubhuset.

I Næstved har Black Army derimod mødt modstand ved oprettelsen af byens afdeling. Her var gruppen i konflikt med den lokale Bandidos-afdeling omkring årsskiftet, hvor der blev affyret skud mod begge gruppers klubhuse, hvilket førte til, at politiet lukkede husene i en kortere periode.

Black Army har tilsyneladende også været i konflikt med en bande fra Fredericia kaldet Bosporusbanden, som angiveligt planlagde at dræbe to medlemmer af Black Army samt at sætte ild til bandens klubhus i Odense ved hjælp af molotov-cocktails.

Rigspolitiet: Magtbalancen ændrer sig

Hos Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), fortæller chef Michael Kjeldgaard, at Black Army særligt det seneste års tid har skiftet udtryk og manifesteret sig som en magtfaktor i Danmarks kriminelle underverden.

- Deres udtryk er meget anderledes. Hvor vi før så dem i hættetrøjer, er de nu mere uniformerede som en rockergruppe med tydeligt logo. De er blevet mere tydelige i deres kommunikation. Man vil signalere, at man er en magtfaktor, siger Michael Kjelgaard.

Han mener, at Black Army med deres seneste fremstød har skabt en ubalance imellem banderne i Danmark, og særligt alliancen med United Tribuns Forever gør dem stærke.

- Ved at gå sammen med brands fra udlandet opnår de en betydelig tyngde, der skubber magtbalancen i den kriminelle underverden, siger Michael Kjeldgaard, der påpeger, at politiet er meget opmærksomme på udviklingen.

- Den ekspansionsstrategi Black Army lægger for dagen er anderledes end de mere traditionelle bander i Danmark. På et tidspunkt når de andre grupper en smertegrænse, og det er vores store bekymring.

Lægger tryk på banderne

Politiet frygter, at rockergrupper som Hells Angels og Bandidos snart vil miste tålmodigheden med Black Army og andre bander, og at dette kan eskalere til en åben konflikt.

- Det her er det helt store samtaleemne i politikredsene i øjeblikket. Vi bruger en anseelig mængde ressourcer på at indhente efterretninger, for at være på forkant med konflikterne. Det er ikke nemt, men vi forsøger at løse det, siger Michael Kjelgaard.

Han fortæller, at politiet er særligt opmærksomme på at undgå konflikter og vold på offentlige steder.

- Vi gør alt for, at den almindelige borger skal føle sig tryg, og derfor lægger vi tryk på banderne i øjeblikket, siger chefen for NEC.

Offer nægter at udtale sig

Tilbage ved drabet i Vejle og det efterfølgende overfald i Vollsmose, er det ifølge politiet for tidligt at konkludere, hvad sammenhængen er.

Det dræbte Black Army-medlems formodede drabsmand menes at være en 26-årig mand med afghanske rødder, der er eftersøgt af politiet og hos Interpol.

Den 26-åriges storebror er ligeledes eftersøgt af Interpol, men det står ikke klart, om der er tale om en decideret bande fra Vejle, der ligger i opgør med Black Army.

Den 22-årige, der blev overfaldet i Vollsmose, nægter at udtale sig til Fyns Politi og derfor søger politiet vidner til episoden, hvor han blev stukket med kniv og tævet med køller i Bøgeparken i Vollsmose.