Terrorsagen fra København

Terrortiltalt tager afstand fra Omar El-Hussein: - Jeg ville ikke tale ondt om de døde

På trods af forherligende indlæg på facebook kort efter Omar El-Husseins begravelse, tager terrortiltalt i retten afstand fra hans handlinger.

Få timer efter Omar El-Hussein blev begravet den 20. februar sidste år, lagde den terrortiltalte 24-årige dansktyrker en videosekvens op på facebook. Den tiltalte sad i en bil bag ligvognen med den afdøde gerningsmand fra terrorangrebet i København sidste år. Videoen fra begravelsen var med denne skriftlige opdatering:

Åh mennesker, kig på kisten. I dag Omar. I morgen os. Enhver sjæl skal smage døden. Må allah accepter vores bror. Må denne påmindelse vække enhver. Og må ville alle vende oprigtigt tilbage til Allah. Wallah denne mand har rystet Danmark. Og bak jeres bror. Må vi få flere brødre som Omar som ofrede sit liv på Allah og hans profet.

Men i dag i retten nægtede han at billige Omar El-Husseins handlinger.

- På det tidspunkt var der mange, der talte nedladende om ham. Man skal ikke tale dårligt om de døde, uanset hvad de har gjort. Jeg mener ikke, at det han har gjort er rigtigt. Det er forfærdeligt, at han har såret flere og dræbt to. Det kan vi alle blive enige om, men man skal tale godt om de døde. 

Anklager: Men hvad mener du så, når du siger, om vi må få flere brødre som Omar?

- Jeg vil ikke opfordre nogen til at lave den handling, som han har begået, men jeg taler ikke dårligt om de døde. Det er en respekt til hans familie. Og jeg ønsker, den pågældende er et bedre sted, og jeg gjorde, som det er en dansk tradition. Jeg kondolerede til hans familie, forklarede han om sin hyldest. 

Erkendte at have været hos IS i Syrien

Den tiltalte dansktyrker har tidligere i dag erkendt, at han har været i Syrien to gange tidligere. Men han nægter at have modtaget kamptræning og begået kamphandlinger for terrororganisationen IS.

Han har forklaret, at han arbejdede som bager og lavede mad. Arbejde, han modtog knap 400 dollar for om måneden.

Han har også erkendt, at han står på den IS-liste, som blev lækket til pressen for et par måneder siden. At han udfyldte listen den 2. september 2013 og satte kryds ud punktet ”kriger”, hvor man skulle skrive om man ville være selvmordsbomber eller kriger. Han gik under navnet Abu Aya Al-Denmarki.

Tiltalt kontakt med dansk IS kriger

I retten i dag dokumenterede anklageren nogle voldsomme billeder. Billederne er lagt ud på facebook af Jacob el-Ali, der befinder sig i Syrien. Anklageren mener, de er taget i IS's højborg i  Raqqa i Syrien. De viser Jacob El-Ali posere foran to afhuggede hoveder. Og billeder af lemlæstede kroppe.

Den tiltalte bekræftede i dag, at han havde kontakt med Jacob El-Ali i begyndelsen af marts sidste år. De talte om, at han skulle til Syrien igen.

- Jeg vil gerne understrege, at jeg ingen intentioner har haft om at slå nogle ihjel eller være med i kamp.

Anklager: Men hvorfor tog du ikke ned til en nødhjælpslejr i Tyrkiet og hjalp der?

- Fordi jeg først og fremmest var helt alene, det ville være vanskeligt at tage til et sted uden at der var nogle, der gav mig en anbefaling. Jeg kunne ikke se noget forkert i at hjælpe mennesker i nød.

Den tiltalte afviste, at de to kviklån på samlet 20.000 kroner, han havde optaget, kort før han blev anholdt, skulle gives til IS. Der var til ham selv, når han var ankommet til Syrien.

Retssagen fortsætter i morgen.