Krimi

Ofre for æresvold jages af familien

Station 2 sætter fokus på unge, der jages og udsættes for æresvold af deres egne familier.

Kvinder og mænd, der flygter fra æresrelaterede forbrydelser, oplever ofte, at de efter deres flugt bliver jagtet af deres egne familier, som forsøger at få dem tilbage i familiens kontrol.

- Familierne er villige til at slå deres barn ihjel eller begå rigtig grov vold mod deres barn for på den måde at genskabe deres egen ære, siger Kim Kliver som er politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til Station 2.

Station 2 sætter fokus på, hvordan det er at være jagtet af sin egen familie, efter man er flygtet fra æresrelaterede trusler, vold eller tvangsægteskab.

- Familierne vil fra det øjeblik, de erfarer, at deres familiemedlem er væk, prøve at kortlægge, hvor personen er henne. De sender folk ud at køre i områder for at se, om de kan spotte dem henne ved uddannelsesinstitutioner eller på anden vis prøve at lokalisere dem, fortæller Kim Kliver og fortsætter:

- De skal have fat i deres barn og få barnet til at forstå, at det er på vej ud på en kurs, hvor familiens ære bliver krænket, og de føler sig nødt til at tage sig til rette i form af vold.

Også krisecentre oplever opsøgning

Station 2 været i kontakt med de få krisecentre i Danmark, der hjælper kvinder og mænd, som er på flugt fra æreskonflikter eller -vold. De fleste centre har oplevet, at de unge er blevet forsøgt opsøgt eller truet, mens de har været på krisecentret.

RED-Safehouse ligger på en hemmelig adresse og er et sikkert og skjult opholdssted for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter. Også her oplever man, at familierne forsøger at få fat i de unge igen.

- Vi oplever med jævne mellemrum, at der cirkler biler rundt i området. Vi har heldigvis rigtig gode folk, der kan fortælle os, når det sker, og vi har et meget tæt samarbejde med politiet, som så også tager ud lige med det samme og prøver at finde ud af, hvem det er, der ligger og cirkler rundt i området, fortæller Anita Johnsen, som er direktør hos RED-Safehouse.

Krisecentret tager imod unge under 30 år fra hele landet og ved, hvor langt familierne går i deres jagt på de unge. 

- Det er rigtig intenst fra start. Mange af familierne er meget kreative. Det handler jo om, at de går via deres mobiltelefoner og deres computere og får dem hacket og prøver at finde ud af, hvor de er henne. Så her må man ikke have mobiltelefon med, og man må ikke have computer med. Hvis man har det, er de slukket, og simkortene er pillet ud, fortæller Anita Johnsen.

I aftenens Station 2 fortæller to kvinder, hvordan de har oplevet at blive jagtet af deres egne familier eller partner, efter de flygtede fra æresvold og tvangsægteskab.

- Det fortæller mig jo, at det er nogle forældre, der er desperate for at få den unge hjem, så de igen kan opnå kontrol og vold overfor de unge mennesker. Så man kan sige, at det er nogle unge mennesker, som vil være på flugt og under massiv kontrol i mange år frem, fortæller Anita Johnsen fra RED-Safehouse. 

Æresdrab der rystede Danmark

Det er sket i Danmark, at familier har jagtet den unge og slået ihjel for at redde familiens ære, fordi man ikke kunne få barnet til at rette ind.

- I nogle tilfælde er de desværre villige til, hvis vi tager udgangspunkt hernede i min egen politikreds, så har de jo i to tilfælde været villige til at slå deres egne børn ihjel. Så alt derfra og så ned til vold og trusler er man villig til at gå, fortæller Kim Kliver, Politiinspektør for Sydsjælland og Lolland-Falster til Station 2.

En februar dag i 2002 gjorde en fisker i Præstø havn en fisker et temmeligt makabert fund. I fandt han nemlig liget af den kun 14 årige pige Sonay Mohammed. Ifølge obduktionsrapporten der var hun blevet slået med et basebal bat eller en kølle og efterfølgende blev hun smidt i havnen for at dø. Det var Sonays egen far, der blev dømt for drabet. Ifølge ham levede hun et alt for dansk liv med fester og danske kærester. Det var det, der var med til at krænke familiens ære.

I 2005 blev 18-årige Ghazala Kahn skudt og dræbt af sin egen storebror på banegårdspladsen i Slagelse, fordi hun havde krænket familiens ære ved at gifte sig uden samtykke. Forinden havde familien jagtet hende og sendt taxa spottere afsted for at lede efter hende. Det var Ghazala Kahns egen far der havde beordret hende dræbt. I alt ni familiemedlemmer blev dømt i sagen, og politiet kaldte den for nøje planlagt.

- Udover jeg er politimand, så er jeg også far. Og jeg tænker, at det er udtryk for en utrolig forældet kulturopfattelse, hvis man mener, man skal slå sit eget barn ihjel for at bevare sin ære. Altså der bliver jeg sådan indigneret som individ og bliver vred på de unge kvinder og de unge mænds vegne. For man slår ikke sit eget barn ihjel, fortæller Kim Kliver.

Rigspolitiet har siden 2006 registreret 1363 anmeldelser om æresrelaterede sager fra landets politikredse. 

Alene sidste år var der 140 anmeldelser.

Se mere om flugten fra æresvold i Station 2 i aften klokken 20.50