Krimi

Sådan kunne studerende snyde med eksamensbeviser

Snyd med eksamensbeviser kan ske, selv om alle eksamensbeviserne findes i en national database.

27 personer er sigtet for at have fusket med deres eksamensbeviser.

De sigtede har købt sig til falske eksamensbeviser og brugt dem til at søge ind på blandt andet Københavns Universitet og Copenhagen Business School. Uddannelser, som de ellers ikke ville have haft adgang til.

Flere af de sigtede havde ifølge politiet slet ingen gymnasial eksamen, mens andre manglede et højere karaktergennemsnit for at komme ind.

Men hvordan kan man overhovedet snyde i optagelsesprocessen? Det får du et overblik over her:

* Siden 2013 har det været obligatorisk at søge optagelse på de videregående uddannelser digitalt gennem ansøgningsportalen optagelse.dk.

* Her logger ansøgere med dansk CPR-nummer som udgangspunkt ind med NemID. Når det sker, trækkes deres eksamensbevis direkte fra den nationale eksamensdatabase.

* I særlige tilfælde kan ansøgere dog få mulighed for at logge ind uden NemID. Det kan være personer, der har fuldmagt til at ansøge på andres vegne, eller ansøgere, der kort forinden har mistet deres nøglekort.

* I disse tilfælde uploader ansøgeren selv sit eksamensbevis. Derefter printes ansøgningen ud og sendes til uddannelsesinstitutionen, der så kan kontrollere, om oplysningerne passer. Kontrollen understøttes af Styrelsen for Videregående Uddannelser.

* Det er i disse tilfælde - hvor ansøgeren selv uploader sit eksamensbevis - at det har været muligt for studerende at benytte sig af falske eksamensbeviser.

Flere trak dog deres ansøgning, allerede inden de begyndte på uddannelserne. Ifølge politiet læste kun en enkelt stadig, da personen blev sigtet.

Politiet mener, at en 27-årig bagmand sammen med to jævnaldrende mellemmænd står bag fuskeriet. Politiet ransagede i april deres adresser.

Kilde: Styrelsen for Videregående Uddannelser, dr.dk