Anker ikke voldtægtssag: - Det er en trist og ulykkelig sag for alle

Statsadvokat anker ikke frifindelse i voldtægtssag. Samtidig indfører statsadvokaterne ny praksis for at sikre, at lignende fejl ikke sker igen.

- Det er en trist og ulykkelig sag for alle.

Sådan siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas fra Statadvokaten i København om den straffesag, der i begyndelsen af maj blev afgjort ved Retten i Næstved.

En 14-årig pige forklarede i retten, at hun var blevet voldtaget af en 19-årig mand til en fest, men en juridisk fodfejl betød ifølge retten - og juridiske eksperter - at retten aldrig fik mulighed for at tage stilling til den forklaring.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde formuleret anklagen mod den 19-årige således, at sagen kun handlede om, om pigen var så beruset, at hun ikke kunne sige fra.

Men da pigen - både til politirapport og i retten - forklarede, at hun sagde fra og kæmpede imod, var han altså ikke i en tilstand, at hun ikke kunne sige fra. Og så blev den 19-årige frifundet for voldtægt, men i stedet dømt for at have sex med en mindre-årig.

Politiets juridiske arbejde modtog kritik både fra den 14-åriges familie, fra en juraekspert og den 14-åriges bistandsadvokat. Og Statsadvokaten i København slutter sig nu til kritikerne.

- Vi mener ikke, at der er udsigt til, at landsretten vil komme til et andet resultat. Så sagen slutter her. Det er trist og ultykkeligt for alle parter, at den ikke har kunnet afgøres med, at en domstol tager stilling til beviserne i alle relationer af sagen, siger Lise-Lotte Nilas.

- Der har været kritik af anklagemyndighedens arbejde i sagen, at man har begået en fejl. Er du enig i det?

- Ja, det ligger jo i det. Vi mener ikke, at vi kan få medhold i det synspunkt, at anklageskriftet opfylder retsplejelovens krav. Der er krav til, at man skal beskrive gerningen. Nogle krav, som skyldes hensyn til, at man kan forberede sit forsvar, at man ved, hvad man skal forsvare sig imod. Der er vores opfattelse, at der ikke er en tilstrækkelig beskrivelse, og at landsretten vil komme til det samme, siger Lise-Lotte Nilas.

Den 19-årige nægtede sig skyldig under sagen. Han forklarede, at pigen førte an under episoden, og at hun deltog frivilligt.

Hvem der talte sandt i retten, bliver med statsadvokatens beslutning onsdag aldrig prøvet.

Lise-Lotte Nilas understreger, at frifindelsen på teknikaliteter ikke betyder, at den 19-årige faktisk ville være blevet dømt, hvis Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi havde skrevet et korrekt anklageskrift.

- Det er vigtigt at sige, at vi kan jo ikke vide, hvordan den sag var endt, men det var for alle parter ønskeligt, at det var en domstol, der havde lejlighed til at tage stilling til det. Det gør det til et meget, meget beklageligt forløb, siger Lise-Lotte Nilas.

Sagen fra Dianalund fører nu til, at Statadvokaten i København og Viborg fremover kræver at få alle anklageskrifter i voldtægssager til gennemsyn, før de kommer i retten.

- Denne sag giver særlig anledning til at kigge på anklageskrifter som et led i vores tilsynsarbejde. Vi har besluttet, at vi for en periode fremover vil bede om at få forelagt voldtægssager, før man rejser dem. En slags fremadrettet tilsyn, så vi sikrer, at anklageskrifterne lever op til retsplejelovens krav,  så lignende ulykkelige sager kan undgås i fremtiden, siger Lise-Lotte Nilas.