Første sag om Syrien-kriger i retten: Tiltalt nægter sig skyldig

En 24-årig mand fra den københavnske vestegn nægter sig skyldig i at have deltager i krig i Syrien for IS.

Det er et omfangtsrigt anklageskrift, der dækker alt fra trusler, tyveri, brandstiftelse og vold mod tjenestemand til det groveste forhold - at lade sig hverve af IS. Tiltalerne mod den 24-årige mand fra Ishøj, der sidder på anklagebænken ved Retten i Glostrup er den første sag af sin slags. Om netop at lade sig hverve til at begå terrorhandlinger ved at have rejst til Syrien og lade sig hverve af terrororganisationen IS:

Den 24-årige, der har taget navneforandring for få måneder siden, er en karseklippet tæt bygget mand. Foreløbig ønsker han ikke udtale sig om de forhold, han bliver præsenteret for i dag. Anklagemyndigheden har valgt at udskyde selve terrordelen til næste uge, så i dag har anklageren taget fat på de øvrige forhold. Afpresning, tyveri og medvirken til brandstiftelse.

Liidt bemærkelsesværdig i en terrorsag bliver en mand i sygehustøj i kørestol fra Herlev hospital kørt ind. Han kender den tiltalte fra da tiltalte ejede et pizzeria, hvor vidnet købte pizza. Vidnet oparbejdede en gæld til den tiltalte, der ejede pizzeriaet, og ifølge ham opsøgte den tiltalte ham og truede sig til hans og hans kæreste mastercard. Han svarer kort på anklagerens spørgsmål og bekræfter, at han og hans nu afdøde kæreste blev truet til at udlevere mastercard og kode. Der blev hævet 12.200 kroner på kortet.

- Jeg var meget bange for ham, fordi han sagde, han ville skære i mig, hvis jeg ikke fik nogle penge, forklarede vidnet i dag.

Vidnet må dog erkende overfor forsvarsadvokaten, at han ikke selv anmeldte det, og at han ringede til den tiltalte kort efter, han havde taget mastercardet, for at spørge ham, om han kunne skaffe ham nogle cigaretter.

Anklager: Betalte for at få sat ild til pizzeria

Den 24 årige ejede tidligere et pizzeria i Thune Center, tæt på lå et andet pizzeria Figaro pizzaria, der blev udsat for brand natten til den 15. august 2014. En mand er dømt for, at have antændt branden. Anklageren mener, at den tiltalte 24-årige betalte ham for at sætte ild til det konkurrende pizzeria i Thune Center. Gæster i pizzeriaet har tidligere overfor pressen forklaret, hvordan han udtalte sig posivtivt om IS overfor kunderne.

Den 24-årige mand blev anholdt den 18. marts sidste år, hvor han fik sit pas inddraget. Anklagemyndigheden mener, at han var på vej til Syrien for at kæmpe for IS igen. Siden pasloven blev indført i Folketinget i februar sidste år, har syv personer fået deres pas inddraget. Der er flere sager på vej. Men det er første gang, at der er rejst tiltale mod en person for at have kæmpet for IS i Syrien. I følge anklageskriftet har den tiltalte truet en politiassistent og har dagen før han blev anholdt udtalt, at "mange ville få hovedpine, hvis hans pas blev inddraget" og at når tiltalte "ikke kunne rejse til Syrien og kæmpe, ville han måske være mødt til at tage kampen og et andet sted".

Han er også tiltalt for, at ville ovedrage 20.000 kroner til IS, som han havde fået ved et kviklån, kort inden han blev anholdt af politiet. Derud over er han tiltalt for offentligt at have tilskyndet til forbrydelse ved at have lagt et vidoeklip ud på facebook i forbindelse med begravelsen af Omar Abdel Hamid El-Hussin. Den tiltalte kørte bag ved ligvognen under begravelsen. man hører på vidoeklippet en stemme, der siger: "Åh mennesker. Kig på kisten. I dag Omar. I morgen os. Enhver sjæl skal smage døden. Må Allah acceptere vores bror. Må den påmindelse vække enhver. Og må vil alle vende oprigtigt tilbage til Allah. Wallah den mand har rystet Danmark Mash Allah. Og bak Jeres bror. Må vi in shaa Allah få flere brødre som Omar. Som har ofret sit liv på Allah og hans profet."

Den tiltalte nægter sig skylidg i alle forhold.