Krimi

Danskerne raser over Levakovic-dom: Vi bor i et galehus

Gimi Levakovic. TV 2 / TV 2

"Totalt til grin" og "grotesk". Sådan lyder de typiske reaktioner fra danskerne.

TV 2 Nyhedernes Facebook-profil, er brugerne voldsomt utilfredse med, at Gimi Levakovic ikke bliver udvist af Danmark.

En klar afgørelse fra Højesteret siger, at det vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, hvis manden med de 23 domme udvises til Kroatien, når størstedelen af familien er i Danmark.

Men den udlægning er der ikke meget forståelse for hos danskerne.

- Vi bor i et galehus, kriminalitet betaler sig nu i Danmark, skriver Bjarne Skov Poulsen på TV 2 Nyhedernes Facebook-profil.

Han får opbakning fra Susanne Andersen, der kalder afgørelsen ”grotesk”.

- Som dansker føler man sig efterhånden total til grin med det oldnordiske retssystem, vi har.

Vivi Malling Hansen kalder det for ”en sort dag”.

- Øv, øv og atter øv. Dommen betyder så stort set, at det er umuligt at slippe af med disse mennesker, som er så ødelæggende og kostbare for vort samfund.

'Sigøjnerbossen' skal ikke udvises af Danmark, lyder afgørelsen

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Thursday, May 12, 2016

Vil have loven lavet om

Torsdagens afgørelse kommer efter et længere forløb, hvor byretten sidste år sagde ja til anklagemyndighedens krav om en udvisning.

Dommen blev anket, og efter en tæt afgørelse bestemte Østre Landsret, at Gimi Levakovic ikke skulle sendes ud af landet. Og det er den dom, Højesteret med henvisning til Den Europæiske Menneskerettighedskonvention torsdag har stadfæstet.

Flere af brugerne på TV 2 Nyhedernes Facebook-profil skriver, at det ikke nødvendigvis er dommerne, den er gal med, men hvis loven ikke giver mulighed for at smide Gimi Levakovic ud, må den laves om, lyder det.

- Måske et billede af at systemet netop fungerer og sikrer lige ret for alle, men at systemet ikke er gearet til at håndtere hustlere, og derfor kan man danse rundt i gråzonerne af vores retssystem! Føj Danmark, stram op, skriver Rikki Nielsen.

Mogens Højmark skriver, at han personligt gerne ser Gimi Levakovic udvist, men domstolene skal følge loven og ikke en folkestemning, mener han.

- At han er professionel forbryder, gør jo ikke, at vi (staten) så skal overtræde loven. Men jeg vil foreslå, at alle myndigheder følger ham tæt, og at han bringes for retten hver gang han træder ved siden af. På et tidspunkt må selv en tumpe som han indse, at han begrænser sin frihed så meget ved sin adfærd, at han rejser eller ændrer adfærd.

Politikerne raser: Vi er til grin

På Christiansborg står politikerne nærmest i kø for at lufte deres utilfredshed.

- Vi er til grin, hvis vi skal huse typer som Levakovic, skriver Søren Pape Poulsen, formand for Det Konservative Folkeparti, som har kaldt justitsminister Søren Pind (V) i samråd om sagen.

- Nej! Levakovic udvises ikke. Skuffende. Øv! Udvisningsreglerne bør strammes, skriver Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, på Twitter.

- V-regeringen må senest i efteråret fremsætte forslag til at stramme grebet om dybt kriminelle udlændinge. De der kan udvises skal udvises, skriver Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, på Twitter.

Regeringen vil stramme udvisningsregler

I regeringen erklærer statsminister Lars Løkke Rasmussen sig klar til at ændre lovgivningen.

- Domstolene er uafhængige. Deres afgørelser må respekteres. Jura er politikerskabt. Kommer til at se på strammere udvisningsregler, skriver statsministeren på Facebook.

Domstolene er uafhængige, og deres afgørelser må respekteres, men juraen er politikerskabt. Vi kommer til at se på, hvordan vi kan stramme udvisningsreglerne.

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Thursday, May 12, 2016

Udlændingeminister Inger Støjberg siger torsdag, at hun ønsker, ”man skal udvises, hvis man er pivhamrende kriminel”. Derfor vil hun senere på året fremlægge et lovforslag, der skal stramme udvisningsreglerne, siger hun.

Genindfører gammel stramning

Lovforslaget, som regeringen vil fremsætte i Folketinget efter sommerferien, kommer til at genindføre reglen om, at kriminelle udlændinge skal udvises, medmindre det med sikkerhed vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

En opstramning, som i sin tid blev indført af den tidligere VK-regering i 2011, men fjernet igen af SRSF-regeringen i 2012.

Opstramningen vil ifølge Inger Støjberg betyde, at Gimi Levakovic, hvis han begår kriminalitet igen, vil blive ramt af de nye regler.

- Nu skal jeg ikke stå her og gætte på hvordan han vil opføre sig i fremtiden, men det har da sin formodning for sig, at han godt kunne blive omfattet af det. Og vi skal altså ikke lægge hus til pivhamrende kriminelle typer som ham, sagde Inger Støjberg.

Men om opstramningen så også ville have betydet, at Gimi Levakovic ville være blevet udvist, ville ministeren ikke spå om. Men det er hendes intention.

- Det kan vi ikke vide. Det er kun Højesteret, der vil kunne afgøre det.