Krimi

Anonyme betjente anmelder PET-chef for racisme

Flemming Drejer er anmeldt for en mail, han sendte i 2011. Scanpix/ TV 2 Bornholm / Scanpix/ TV 2 Bornholm

Chef for efterretningsafdelingen i PET, Flemming Drejer, er meldt for racisme til Politiklagemyndigheden.

Tidligere chefpolitiinspektør i Nordsjælland og nuværende chef for PETs efterretningafdeling, Flemming Drejer, er sammen med ledelsen i Nordsjællands Politi blevet meldt for racisme og for at opfordre til brud på retsplejeloven til Den Uafhængige Politiklagemyndighed. 

Det fortæller Radio24syv, der har set anmeldelsen. 

Anmeldelsen om racisme, der er sendt fra en gruppe anonyme betjente i Nordsjællands Politi, sker på baggrund af et intern mail fra 2011, hvori ledelsen hos Nordsjællands Politi kaldte alle østeuropæere fra Rumænien, Ungarn og Bulgarien for "svindlere" og "platugler", og at man "som udgangspunkt skal anholde dem." 

Samtidig var daværende chefpolitiinspektør Flemming Drejer, der nu er ansat i PET, ifølge mailen klar til at betale erstatning, hvis det senere viste sig, at eventuelle anholdelser var uberettigede. 

- Skulle der ske uberettigede anholdelser er vores CPI (Flemming Drejer, red.) villig til at undskylde og udbetale erstatning til de få, står der i mailen, som første gang blev omtalt i bogen "Den 9. Kreds - Politiet Indefra" om tidligere betjent Andreas Hogsted.

Kaldes uacceptabelt

Den Uafhængige Politiklagemyndighed bekræfter overfor Radio24syv, at man har modtaget anmeldelsen, hvori de anonyme betjente også redegør for, hvorfor man har anmeldt Flemming Drejer og ledelsen i Nordsjællands Politi. 

- Det er utilstedeligt, at ledelsen i politiet begår kriminalitet, og aldeles uacceptabelt, når ledelsen skubber medarbejderne forrest i deres kriminelle handlinger, lyder det i anmeldelsen, hvor man også kalder mailens indhold for "racisme og negativ særbehandling af borgere i Danmark som følge af deres oprindelse."

Rigspolitiet kritiserede formuleringen

Også juraprofessor Eva Smith mener, at mailens indhold er meget uheldig. 

- Det er jo i strid med ligebehandlingsloven, så det er meget uheldigt, synes jeg. Især fordi man står klar til ordne en evt. erstatning, hvis der kommer klager. Det er vores allesammens penge, så det er skatteyderne, der betaler for fejl, siger Eva Smith til Radio24syv og tilføjer, at det er uheldigt, at Flemming Drejer nu sidder i toppen af PET. 

Tidligere på året spurgte Enhedslistens Pernille Skipper ind til sagen hos Justitsministeriet, der via Nordsjællands Politi svarede, at ordvalget om østeuropæere var beklageligt, og at Rigspolitiet fandt formuleringen uacceptabel. 

Nordsjællands Politi har ikke ønsket at uddybe sagen overfor Radio24syv, og heller ikke Flemming Drejer fra PET har ønsket at kommentere sagen.