Terrorsagen fra København

Tiltalt i terrorsag: Jeg opfattede ikke, at Omar ledte efter terrormål

23-årig tiltalt forklarer i retten, at han så den dræbte terrorist Omar El-Hussein søge efter terrormål på nettet, men at han ikke forstod meningen.

Den 23-årige Ibrahim Abbas var ualmindelig pænt klædt på. I sorte bukser, sort jakke og sorte laksko. Noget anderledes påklædning nu, hvor vi er på 9. dagen i terrorsagen fra København, end det mere afslappede tøj han har været iklædt tidligere.

Ibrahim Abbas er barndomsven med Omar El-Hussein og var den første Omar El-Hussin opsøgte tre kvarter efter angrebet ved Krudttønden. Det skete i opgang 38 i Mjølnerparken, hvor den 23 årige Ibrahim Abbas bor og hvor Omar El-Hussein fik en grå hættetrøje af ham.

Han er sammen med de tre øvrige tiltalte tiltalt for medvirken til terror ved at have hjulpet Omar El-Hussein i timerne op til angrebet på synagogen, hvor den civile vagt Dan Uzan blev dræbt.

Sidste afhøring af ham handler om timerne op til angrebet ved synagogen. Det kom efter han og de øvrige tiltalte flere gange mødtes med Omar El-Hussein i området ved Mjølnerparken efter angrebet ved Krudttønden.

Islamkritikere og jødiske mål

Klokken 21.14 ankom Omar El-Hussin til netcaféen Powerplay på Nørrebrogade. Han satte sig ved computer nr. 15 og søgte blandt andet på islamkritikeren Nicolai Sennels' private adresse ligesom han ledte efter adressen på Dansk Folkepartis Mogens Camre. Han så også på adressen for en kiosk på Vesterbro, der som en af de første solgte det franske satire tidskrift Charlie Hebdo efter militante muslimers massedrab på bladets redaktion i januar 2015.

21.17 søgte Omar El-Hussein på ordet 'Christiansborg' og kort efter på ordet 'militæroberst'.

En halv time efter - klokken 21.46 - søgte Omar El-Hussein på ordene 'synagoge' og 'det jødiske hus'. Han klikkede fire gange rundt på Mosaisk Trossamfunds hjemmeside. Ved det sidste klik fik han information om, at der netop den aften blev afholdt en privat bat mitzvah-fest, en jødisk konfirmation.

Og det var netop, mens Omar El-Hussin søgte på synagogen, at den 23-årige tiltalte Ibrahim Abbas ankom til Powerplay og gik direkte hen til Omar El-Hussein. Han stod meget tæt på Omar El-Hussein, mens han skiftevis så mod skærmen og talte meget tæt med Omar El-Hussein, der sad med tørklæde for munden og kasket, der dækkede hans øjne.  Men den 23-årige tiltalte afviste i dag, at han så med, mens Omar El-Hussein søgte på sit næste terrormål.

- Vi så på et billede af en aggressiv ulv og noget med det palæstinensiske flag, der bliver brændt. 100 procent sikker, jeg ved ikke, hvad synagogen er, forklarer Ibrahim Abbas i retten i dag.

"Ville ikke stikke en ven"

Den 23 årige tiltalte har tidligere forklaret, at efter han om eftermiddagen var mødtes med Omar El-Hussein for hvad han troede var sidste gang.  Han troede, at Omar El-Hussein ville gemme sig og stikke af til Syrien. Den 23 årige har forklaret, at han havde regnet ud, at hans barndomsven stod bag angrebet ved Krudttønden, men at han ikke gjorde noget, da han ikke ville stikke sin ven.

Anklageren ville vide, hvorfor han ikke så mere overrasket ud på de overvågningsbilleder fra internetcaféen, som bliver dokumenteret i retten, da han ser sin ven. Når han tidligere har forklaret, at han tog afstand til sin vens angreb ved Krudttønden, hvor han dræbte den 55 årige filminstruktør Finn Nørgaard.

- Jeg tager afstand fra hans handlinger, men han er min bror, jeg tager ikke afstand til ham, forklarer Ibrahim Abbas.

Sidste gang den tiltalte så Omar El-Hussein var på en restaurant på Nørrebrogade. De forlod restaurant ved 23.00 tiden og Omar E-Hussein tog afsted på cykel.

- Jeg tænker han vil rejse, gemme sig eller gå hjem. Jeg har ikke Omar i tankerne 24/7, jeg tænker også på andre ting, forklarede den 23-årige. Han har tidligere forklaret, at han er bandemedlem og at man ikke stikke hinanden til politiet.

Her er de fire tiltalte i terrorsagen

Mahmoud Rabea, 31 år

Mahmoud Rabea, 31 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Ligesom Omar El-Hussein blev han løsladt ikke længe før 14. februar 2015. Han afsonede en straf på fem år og otte måneders fængsel, som han blev idømt i Højesteret i 2011. Sagen handlede om et omfattende våbenlager med en stribe militærrifler- herunder også forsøg på at bygge en fjernstyret bombe - som politiet fandt i september 2008 i Haraldsgade på Nørrebro.

Er tidligere blevet betegnet som ”toneangivende” person fra bandemiljøet. På Facebook har han opslået flere billeder af folk iført Brothas-trøjer samt tegninger af personer med rifler og pistoler.

Anholdt i 19. marts 2015. I hans besiddelse fandt politiet 10 stk. 7,65 mm ammunition af mærket ”Geco” samt 47 stk. 9 mm ammunition af mærket ”CBC Luger”.

Netop de to typer er identisk med dem, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen og på Svanevej, da han blev dræbt.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Kaldenavn: "Ibo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Har boet dør om dør i Mjølnerparken med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 20-årige Liban Ahmed Saleban Elmi – i Mjølnerparken. Anholdt på internetcaféen Powerplay 15. februar 2015.

Er tidligere straffet for vold og røveri og har blandt andet været fængslet i sagen, fordi der ifølge retten var bestemte grunde til at frygte, at Ibrahim Khalil Abbas på fri fod ville begå ny personfarlig kriminalitet. Også dømt for kriminalitet begået sammen med Omar El-Hussein.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. "BMW", "Mercedes" og en natklub i Indre By.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Bhostan Khan Hossein – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Har erkendt i retten, at han og Hossein mødte Omar, og at Hossein tog imod noget, som han senere gemte i et krat. Bedyrer, at han ikke vidste, hvad det var.

Har boet dør om dør med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 23-årige Ibrahim Khalil Abbas - i Mjølnerparken. Ikke ifølge TV 2’s oplysninger tidligere sat i forbindelse med personfarlig kriminalitet – eller våbensager. Anholdt på sin bopæl 15. februar 2015.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Ibrahim Khalil Abbas og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Det var den computer, Liban Elmi sad ved, som Omar foretog søgningerne fra.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Kaldenavn: "Bobo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Liban Ahmed Saleban Elmi – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Hossein har erkendt, at han gemte våbnet ved Mjølnerparken. og at han på det tidspunkt havde gættet, hvad Omar El-Hussein havde brugt den til.

Blev i 2013 dømt i en sag, der handlede om et våbenlager. Dømt i sagen var 12 personer med bånd til den nu hedengange Mjølnerparken-bande Brothas. Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Også dømt i flere våbensager tidligere. Har også været sigtet for et drabsforsøg i Lundtoftegade, men sagen mod ham blev opgivet.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Ibrahim Khalil Abbas, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. en sangtekst af Tommy Lee og et opdatering til et computerspil.

Foto: Anne Gyrite Schütt