Terrorsagen fra København

Omar ifølge tiltalt: Muhammed-tegner skal bare dø!

Ifølge en af Omar El-Husseins barndomsvenner, der nu er tiltalt for medvirken til terror, skulle Muhammed-tegner dø.

Omar El-Hussein mødte de fire mænd, der er tiltalt for at have medvirket til terror 14. og 15. februar 2015, i Mjølnerparken et par timer efter angrebet ved Krudttønden.

Ifølge en af de fire tiltalte, 23-årige Ibrahim Khalil Abbas, fortalte Omar El-Hussein, at han ønskede at dræbe en Muhammed-tegner den dag ved Krudttønden.

- Han sagde til mig: 'Brormand, ikke for noget, men ham der skal bare dø' (...) Så sagde han til mig, han var irriteret over det der med Finn Nørgaard (filminstruktøren ,der blev dræbt foran Krudttønden, red.). Det var ikke meningen, at han skulle skyde Finn Nørgaard. Men ham der, der havde tegnet profeten, han skulle bare ned med nakken. Han skulle bare dø, sagde Ibrahim Khalil Abbas.

Det har ikke været givet, at den 23-årige i det hele taget ville afgive forklaring under sagen. Da sagen begyndte i marts meddelte han via sin advokat, Michael Juul Eriksen, at han på nuværende tidspunkt ikke ønskede at afgive forklaring.

Men det ville han så i dag, da han havde hørt de tre medtiltalte afgive forklaring.

Et af politiets centrale beviser mod den 23-årige synes at være, at han kort efter skyderiet ved Krudttønden blev opsøgt af Omar El-Hussein på sin bopæl og gav ham en grå hættetrøje.

Video fra opgangen viser, at Omar El-Hussein gik ind i opgangen kl. 16.15. Han havde en stor sort pose i hånden, som politiet formoder var gerningsvåbnet.

Omar El-Hussein var i opgangen i 21 minutter, før Ibrahim Khalil Abbas forlod den. Mindre end et minut senere forlod også Omar El-Hussein opgangen.

Det er tidligere kommet frem, at en af de medtiltalte - Liban Elmi - under en afhøring og til grundlovsforhør har sagt, at han inde i opgangen hørte Omar El-Hussein fortælle Ibrahim Abbas, at han havde et våben i posen.

Ifølge Liban Elmi skulle der desuden have været rygter i Mjølnerparken om, at Omar El-Hussein havde planer om noget 'a la Paris'.

Ibrahim Khalil Abbas afviste i dag, at han nogensinde havde sagt noget sådant i de 21 minutter, Omar El-Hussein var i opgangen. Faktisk talte de stort set ikke sammen. Og han så på intet tidspunkt Liban Elmi, der ellers på opgangens overvågning også ses at gå ind og opholde sig i opgangen i mere end 10 minutter.

Ibrahim Khalil Abbas forklarede, at han var i bad, da Omar El-Hussein ringede på.

- Du tager håndklæde om, går ud og snakker med ham på trappen, hvor han står lidt længere nede? spurgte anklager Bo Bjerregaard.

- Ja. Det var sådan noget: ’Hvad sker der?’ ’Jeg skal bare have en trøje’, ’Vær’sgo’, gengav Ibrahim Khalil Abbas deres samtale.

Over for dommer Marianne Madsen vurderede han, at de højest talte sammen i 25 sekunder.

Hvad Omar El-Hussein foretog sig de mange andre minutter, han beviseligt var i opgangen, vidste Ibrahim Khalil Abbas ikke, bedyrede han. Han gik nemlig ind i lejligheden igen for at få tøj på, og så var Omar El-Hussein væk, forklarede han.

Her er de fire tiltalte i terrorsagen

Mahmoud Rabea, 31 år

Mahmoud Rabea, 31 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Ligesom Omar El-Hussein blev han løsladt ikke længe før 14. februar 2015. Han afsonede en straf på fem år og otte måneders fængsel, som han blev idømt i Højesteret i 2011. Sagen handlede om et omfattende våbenlager med en stribe militærrifler- herunder også forsøg på at bygge en fjernstyret bombe - som politiet fandt i september 2008 i Haraldsgade på Nørrebro.

Er tidligere blevet betegnet som ”toneangivende” person fra bandemiljøet. På Facebook har han opslået flere billeder af folk iført Brothas-trøjer samt tegninger af personer med rifler og pistoler.

Anholdt i 19. marts 2015. I hans besiddelse fandt politiet 10 stk. 7,65 mm ammunition af mærket ”Geco” samt 47 stk. 9 mm ammunition af mærket ”CBC Luger”.

Netop de to typer er identisk med dem, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen og på Svanevej, da han blev dræbt.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Kaldenavn: "Ibo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Har boet dør om dør i Mjølnerparken med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 20-årige Liban Ahmed Saleban Elmi – i Mjølnerparken. Anholdt på internetcaféen Powerplay 15. februar 2015.

Er tidligere straffet for vold og røveri og har blandt andet været fængslet i sagen, fordi der ifølge retten var bestemte grunde til at frygte, at Ibrahim Khalil Abbas på fri fod ville begå ny personfarlig kriminalitet. Også dømt for kriminalitet begået sammen med Omar El-Hussein.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. "BMW", "Mercedes" og en natklub i Indre By.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Bhostan Khan Hossein – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Har erkendt i retten, at han og Hossein mødte Omar, og at Hossein tog imod noget, som han senere gemte i et krat. Bedyrer, at han ikke vidste, hvad det var.

Har boet dør om dør med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 23-årige Ibrahim Khalil Abbas - i Mjølnerparken. Ikke ifølge TV 2’s oplysninger tidligere sat i forbindelse med personfarlig kriminalitet – eller våbensager. Anholdt på sin bopæl 15. februar 2015.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Ibrahim Khalil Abbas og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Det var den computer, Liban Elmi sad ved, som Omar foretog søgningerne fra.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Kaldenavn: "Bobo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Liban Ahmed Saleban Elmi – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Hossein har erkendt, at han gemte våbnet ved Mjølnerparken. og at han på det tidspunkt havde gættet, hvad Omar El-Hussein havde brugt den til.

Blev i 2013 dømt i en sag, der handlede om et våbenlager. Dømt i sagen var 12 personer med bånd til den nu hedengange Mjølnerparken-bande Brothas. Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Også dømt i flere våbensager tidligere. Har også været sigtet for et drabsforsøg i Lundtoftegade, men sagen mod ham blev opgivet.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Ibrahim Khalil Abbas, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. en sangtekst af Tommy Lee og et opdatering til et computerspil.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Overvågning viser, at Ibrahim Khalil Abbas forlod opgangen kl. 16.36.42.

Omar El-Hussein forlod den 16.37.21. Iført den hættetrøje, Ibrahim Khalil Abbas havde givet ham. Overvåging viser, at han fortsat havde den store sorte poselignende genstand i hånden.

-  Det kan være hvad som helst, sagde Ibrahim Abbas om gentanden.

Optagelser viser, at Ibrahim Khalil Abbas og Omar El-Hussein krydsede den samme vej og gik i samme retning. Først Ibrahim Abbas og ikke mange sekunder senere Omar El-Hussein.

Ifølge Abbas fulgtes de ikke ad, og han opdagede først Omar El-Hussein lidt senere. Optagelserne viser, at Abbas og El-Hussein gik side om side et stykke tid, inden Omar El-Hussein skaffede den jakke, hue og halstørklæde, som han var iført under angrebet ved Krudttønden, af vejen ned i nogle skraldespande.

- Talte du med Omar? spurgte Bo Bjerregaard.

- Nej. Overhovedet ikke. Han er tavs, sagde Ibrahim Khalil Abbas.

Alle fire tiltalte i sagen nægter sig skyldige i at have medvirket til et terrorangreb 14. og 15. februar 2015.

Det er kommet frem under sagen - herunder via videoovervåging fra Mjølnerparken - at de tiltalte mødte Omar El-Hussein flere gange i løbet af de blodige timer.

Kort efter Omar El-Hussein forsvandt fra overvågningen i området, ses Ibrahim Khalil Abbas mødes med de tre medtiltlate. Først her hørte Ibrahim Abbas, ifølge sin forklaring, om angrebet ved Krudttønden fra de tre medtiltalte - og koblede Omar El-Hussein til angrebet.

Og da de omkring kl. 17.10 mødte Omar El-Hussein tog flere af dem, ifølge deres egne forklaringer i retten, afstand til angrebet.

-Sagde de andre noget om, hvad de synes om det, Omar havde gjort? spurgte Bo Bjerregaard.

- Det kan jeg ikke huske.

- Spurgte de Omar nærmere ind til, hvad det var han havde gjort?

- Det kan jeg ikke huske.

- Spurgte du Omar, hvad han så nu havde tænkt sig at gøre?

- Han ville gemme sig. Jeg spurgte ham ikke om mere. Han er ikke den type, der snakker. Han siger ikke noget. Han er tavs.

Ifølge anklageskriftet er de fire mænd tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein så meget i timerne efter angrebet på Krudttønden, at de også er ansvarlige for hans efterfølgende angreb ved synagogen.

Forsvarer Michael Juul Eriksen spurgte den 23-årige, om Omar El-Hussein på noget tidspunkt sagde, at han ville ud at lave nogle yderligere ting.

- Overhovedet ikke, svarede Ibrahim Khalil Abbas.

- Lå det i luften, at han var på vej ud at lave yderligere?

- Enten blev han dræbt eller også gemmer han sig eller stikker af til Syrien. Det er de to options. Det var game over, sagde Ibrahim Abbas.

Da anklager Bo Bjerregaard præsenterede retten for sagen i marts, fortalte han, at sagen kommer til at centrere om et sjældent anvendt jura-begreb kaldet dolus eventualis, der er den svageste af tre typer af forsæt, som forudsættes for at man kan blive dømt.

For at blive dømt efter dolus eventualis kræves det, at de tiltalte skal have indset, at der var en mulighed for, at Omar El-Hussein var i gang med et terrorangreb og ville fortsætte med at gøre det.

De skal have forholdt sig til, at det var en mulighed, at Omar El-Hussein var i gang med et terrorangreb, accepteret det - hvis det var sådan - og hjulpet ham alligevel.

Michael Juul Eriksen stillede et spørgsmål, der næsten var som skrevet af fra definitionen på dolus eventualis.

- Ud fra din vurdering – tænkte du så den tanke, at ham her kan finde på at gå ud at lave noget a la det, han lige har lavet - nu kan han finde på at gå ud at skyde? spurgte Michael Juul Eriksen.

- Nej. Det tænkte jeg ikke, svarede Ibrahim Khalil Abbas.

Der ventes dom i sagen til september.

Du kan følge hele TV 2's dækning af sagen her: