Terrorsagen fra København

Terrortiltalt: Jeg ville fri, den dag Omar angreb Krudttønden

Tiltalt i terrorsagen havde været på fri fod i seks dage, da Omar El-Hussein angreb Krudttønden. Samme aften ville han fri til sin kæreste.

Seks dage.

Så kort tid havde 31-årige Mahmoud Rabea været en fri mand, da Omar El-Hussein 14. februar 2016 angreb ytringsfrihedsarrangementet med den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København og siden også synagogen i Krystalgade.

Det kom mandag frem ved Københavns Byret.

Den 31-årige blev anholdt i 2008 for et omfattende våbenlager, som politiet fandt i Haraldsgade på Nørrebro. Han blev idømt otte års fængsel i by- og landsret, men fik siden straffen nedsat til fem år og otte måneders fængsel i Højesteret i juni 2011.

Efter noget tid på fod, røg han atter ind og afsone tre måneders fængsel - og seks dage senere slog Omar El-Hussein altså til.

Politiet mener, at han bare seks dage efter sin løsladelse bistod Omar El-Hussein i en grad, så han er medskyldig i terrorangreb 14. og 15. februar 2015. Hjælpen, som den 31-årige skal have ydet, består i hvert fald i levere de patroner og den taske, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen.

Mahmoud Rabea nægter sig skyldig i anklagen. Det samme gør de øvrige tre tiltalte i sagen.

Den 31-årige forklarede mandag i retten, at han ikke kendte Omar El-Hussein, og at det ikke var terror, men kærlighed, som han havde på hjernen 14. februar 2015. Her havde han nemlig planer om at fri.

- Det var en stor dag. Det var Valentinsdag. Jeg skulle fri til min kæreste om aftenen, fortalte Mahmoud Rabea.

Anklager Bo Bjerregaard fra Statsadvokaten i København afspillede en stribe videoer, der viser, hvordan Mahmoud Rabea kort efter kl. 16 dem dag mødtes med en af de medtiltalte, Bhostan Khan Hossein, på internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Her modtog Hossein et opkald fra en af de øvrige tiltalte i sagen, Liban Elmi, der netop havde været sammen med Omar El-Hussein. Efter opkaldet begyndte den computer, som de to mænd sad ved på Powerplay at besøge nyhedsmedier.

Mahmoud Rabea forklarede mandag, at deres søgninger ikke havde sammenhæng med opkaldet fra Liban Elmi.

- Der er en i lokalet råber, der er nogle politifolk, der er blevet skudt ned på Østerbro, så er det, at vi går ind og søger på Local Eyes og Ekstra Bladet, fortalte Mahmoud Rabea.

- Var Liban (Elmi, red.) kommet på det tidspunkt, spurgte anklager Bo Bjerregaard?

- Det tror jeg ikke.

Video viser, at Liban Elmi ankom til Powerplay kl. 16.33. På optagelserne ses de tre mænd diskutere, hvad de ser på computerskærmen, og Liban Elmi både står og sidder, mens han fortæller i længere tid.

Ifølge Mahmoud Rabea talte de om alle mulige ting - herunder en fest, sprut og et slagsmål - og om angrebet ved Krudttønden.

- Talte I om, hvem der skulle have gjort det? spurgte Bo Bjerregaard.

- Nej. Jo. En eller anden galning, troede vi, svarede Mahmoud Rabea.

- Talte I om Omar?

- Nej.

Den 31-årige blev anholdt i marts og fængslet. Under grundlovsforhøret har han forklaret, at han ikke talte med Bhostan Khan Hossein og Liban Elmi om angrebet.

Mahnoud Rabea kom mandag med følgende forklaring på, at han tidligere havde sagt noget andet i retten:

- Det kan jeg ikke kommentere.

Da politiet anholdt Mahnoud Rabea i marts, fandt politiet netop de to typer ammunition af forskellig kaliber hos ham, som Omar El-Hussein brugte under angrebet ved synagogen - og i den senere ildkamp med politiet, der kostede ham livet.

Ifølge politiet var ammunitionstyperne ikke usædvanlige.

Anklagerne har tidligere fremhævet, at en af ammunitionstyperne blev fundet i en kasse med 50 styks, men som manglede tre patroner. Netop tre patroner af den type er, hvad Omar El-Hussein havde - to afskudte hylstre blev fundet ved synagogen. Den tredje og sidste patron sad fortsat i kammerat, da han blev dræbt af politiet.

Forsvarer Jesper Storm Thygesen spurgte mandag ind til patronerne.

- Er det dine?

- Ja.

- Hvor har du dem fra?

- Det er bare nogen, jeg har haft i lang tid.

- Hvor lang tid?

- Tre-fire år.

- Havde du tre patroner i lommen, da du forlod (adresse på tiltaltes bopæl, red.) 14. februar?

- Nej.

Der ventes dom i sagen til september.