Krimi

TV 2 afslører: Prominent islamist blandt de fængslede i sag om terror-rekrutter

Toneangivende skikkelse i det islamistiske miljø i København er blandt de ni, der er fængslet for at lade sig hverve af Islamisk Stat.

En af de ni mænd, der i øjeblikket er varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg for at været rejst ind i Syrien og ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat, er en fremtrædende skikkelse i det islamistiske miljø i København og har nære bånd til den dømte terrorprædikant Said Mansour.

Det kan TV 2 Nyhederne i aften fortælle efter at have talt med kilder omkring de fængslede mænd.

Manden er - ligesom de øvrige otte sigtede - beskyttet af et navneforbud, og derfor er TV 2 afskåret fra at bringe alt for mange detaljer om ham.

Det kan dog oplyses, at den sigtede, der er i 20'erne og i dag bærer et pæredansk navn, har optrådt i medierne flere gange - herunder med støttebudskaber til netop terrorprædikanten Said Mansour, mens denne sad varetægtsfængslet.

Den sigtede betragtes ifølge TV 2’s kilder som en del af inderkredsen i det islamistiske miljø i København og var også til stede i retten, da Said Mansour senere blev dømt for at opfordre til terrorisme for anden gang i sit liv.

Den fremtrædende islamist har også været aktiv under Folketingsvalg, hvor han har delt flyers ud, der opfordrede unge muslimer til at undlade at stemme. Under valget blev han set uden for Københavns moskeer med slagord, der opfordrede til boykot af valget.

Ifølge sigtelsen indrejste den toneangivende islamist i Syrien 9. september 2013 og lod sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat.

Islamisten nægtede sig – i tråd med de øvrige, der blev fremstillet i grundlovsforhør og præsenteret for en lignende sigtelse – skyldig i anklagen mod ham under grundlovsforhøret.

Hvilke beviser, politiet har mod ham, er uvist, da sagen kører for lukkede døre ved retten, men han er efter alt at dømme blandt de i hvert fald otte ud af ni sigtede, der omtales på dokumenter, som menes at være lækket fra terrororganisationens egne række i marts.

Som TV 2 Nyhederne i aften kan fortælle mere om, har TV 2 har fået indsigt i en del af materialet gennem den engelske tv-station Sky News, og her står den sigtede anført under sit oprindelige arabiske navn – ikke sit nuværende danske.

Han står desuden anført i papirerne under det kaldenavn, som han har brugt, når han har deltaget i den danske samfundsdebat.

Fødselsdatoen stemmer også - det samme gør det navn, der optræder på det lækkede dokument under kolonnen ”moderens navn”.

Straffeloven om hvervning til terror

Stk. 3: Med fængsel indtil 6 år straffes den, som lader sig hverve til at begå handlinger omfattet af § 114 eller § 114 a (terrorisme).

Der er desuden sammenfald mellem den dato, som politiet har skrevet i sigtelsen, og så den dato, han ifølge det lækkede dokument skal være indrejst i Syrien.

TV 2 har været i kontakt med den sigteds far, der ifølge Folkeregistret i dag bor i Tunesien.

Faderen ønsker på nuværende tidspunkt ikke at udtale sig om sagen mod hans søn.

Du kan høre meget mere om historien i Nyhederne i aften.