Krimi

Mindst otte formodede terror-rekrutter nævnt i lækkede IS-papirer

Dansk politi læner sig op af dokumenter, som angiveligt afslører et stort antal terror-rekrutter, vurderer ekspert.

I hvert fald otte af de ni unge mænd, der er varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg for at have ladet sig hverve af terrororganisationen, optræder efter alt at dømme i det omfattende antal dokumenter, der angiveligt blev lækket fra Islamisk Stat i marts.

Det viser en gennemgang, som TV 2 Nyhederne har foretaget.

TV 2 Nyhederne har fået adgang til en del af dokumenterne via den engelske tv-station Sky News, og for i hvert fald otte af de ni fængslede er der et stort sammenfald mellem faktuelle oplysninger om de unge mænd og det, der står i dokumenterne.

Det gælder eksempelvis korrekt fødselsdato, helt eller delvist korrekt navn, korrekte telefonnumre på slægtninge samt i flere tilfælde - hvor TV 2 har haft held til at identificere de sigtedes familier - også korrekt fornavn på de unge mænds mødre.

I syv ud af otte tilfælde, er der desuden sammenfald mellem den indrejsedato, der står på de lækkede papirer, og så den dato, som fremgår af de sigtelser, som Københavns Politi har rejst, viser TV 2 Nyhedernes gennemgang.

Datoen på det ottende stykke papir er mangelfuldt udfyldt.

Samtlige af de sigtede, der er blevet fremstillet fysisk i retten, har nægtet sig skyldige i at have ladet sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat.

De er dog alle blevet fremstillet bag lukkede døre, så deres nærmere forklaring er indtil videre hemmelig af hensyn til politiets efterforskning af sagerne.

Oplysningerne tyder på, at dokumenterne spiller en central rolle i sagen, og at Politiets Efterretningstjeneste, PET, har vurderet, at materialet er ægte.

Det vurderer Anja Dalgaard-Nielsen, leder af Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og tidligere chef for PET's afdeling for forebyggende sikkerhed.

Hun peger især på datosammenfaldet mellem de sigtelser, der er rejst mod de ni fængslede, og så datoerne i de lækkede dokumenter.

- Det, det peger på, er for det første, at myndighederne tillægger dem værdi, altså at de ER ægte, og for det andet, at de formodentlig kommer til at spille en stor rolle i de her sager, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Myndighederne i en række europæiske lande, herunder Danmark, har haft svært ved at opbygge sager, der kan holde i retten mod mennesker, der har været i Syrien og Irak at kæmpe, fortæller Anja Dalgaard-Nielsen.

Hun vurderer, at dokumenterne måske kan være det afgørende bevis, som politiet har manglet, for at skride til anholdelse i sagerne.

- Det er svært bare at forsvinde i Danmark, så derfor kunne man sagtens forestille sig, at myndighederne HAR haft kig på de her mennesker, men måske har vurderet at det ville være svært at løfte en bevisbyrde mod dem.

- Og så har dokumenterne her været afgørende?

- Det kan man godt forestille sig, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

- Man kan jo gætte på, at de kommer til at stå centralt i de sager, som nu er på vej igennem retssystemet.

Københavns Politi, der leder efterforskningen af sagen, har ikke ønsket at medvirke til et interview om de lækkede dokumenters betydning for sagerne mod de ni mænd.

Politiet henviser til, at efterforskningen kører ’bag lukkede døre’.

Du kan høre meget mere om de fængslede unge mænd i TV 2 Nyhederne i aften.