Terrorsagen fra København

Terrortiltalt: Lars Vilks fortjener at dø

En af de terrortiltalte betegner Finn Nørgaard og Dan Uzan som 'uskyldige' ofre, men den svenske Muhammed-tegner Lars Vilks så han gerne død.

Den 26-årige Bhostan Khan Hossein bryder sig ikke om de tegninger, som svenskeren Lars Vilks har lavet af islams profet Muhammed.

Der er tale om en provokation, og tegneren fortjener at dø.

Sådan lød det fredag i retten fra Bhostan Khan Hossein, da han blev afhørt om sagen.

De skarpeste udmeldinger fra den 26-årige kom frem, da anklager Sidsel Jessen-Klixbüll læste op af en afhøringsrapport fra 20. marts 2015 - den dag, den 26-årige blev anholdt og senere varetægtsfængslet.

Om sin holdning til Muhammed-tegner Lars Vilks sagde han ifølge rapporten følgende:

- Han ser det som en provokation. Dem, der døde, var uskyldige. Tegneren fortjente at dø.

Her er de fire tiltalte i terrorsagen

Mahmoud Rabea, 31 år

Mahmoud Rabea, 31 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Ligesom Omar El-Hussein blev han løsladt ikke længe før 14. februar 2015. Han afsonede en straf på fem år og otte måneders fængsel, som han blev idømt i Højesteret i 2011. Sagen handlede om et omfattende våbenlager med en stribe militærrifler- herunder også forsøg på at bygge en fjernstyret bombe - som politiet fandt i september 2008 i Haraldsgade på Nørrebro.

Er tidligere blevet betegnet som ”toneangivende” person fra bandemiljøet. På Facebook har han opslået flere billeder af folk iført Brothas-trøjer samt tegninger af personer med rifler og pistoler.

Anholdt i 19. marts 2015. I hans besiddelse fandt politiet 10 stk. 7,65 mm ammunition af mærket ”Geco” samt 47 stk. 9 mm ammunition af mærket ”CBC Luger”.

Netop de to typer er identisk med dem, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen og på Svanevej, da han blev dræbt.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Kaldenavn: "Ibo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Har boet dør om dør i Mjølnerparken med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 20-årige Liban Ahmed Saleban Elmi – i Mjølnerparken. Anholdt på internetcaféen Powerplay 15. februar 2015.

Er tidligere straffet for vold og røveri og har blandt andet været fængslet i sagen, fordi der ifølge retten var bestemte grunde til at frygte, at Ibrahim Khalil Abbas på fri fod ville begå ny personfarlig kriminalitet. Også dømt for kriminalitet begået sammen med Omar El-Hussein.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. "BMW", "Mercedes" og en natklub i Indre By.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Bhostan Khan Hossein – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Har erkendt i retten, at han og Hossein mødte Omar, og at Hossein tog imod noget, som han senere gemte i et krat. Bedyrer, at han ikke vidste, hvad det var.

Har boet dør om dør med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 23-årige Ibrahim Khalil Abbas - i Mjølnerparken. Ikke ifølge TV 2’s oplysninger tidligere sat i forbindelse med personfarlig kriminalitet – eller våbensager. Anholdt på sin bopæl 15. februar 2015.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Ibrahim Khalil Abbas og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Det var den computer, Liban Elmi sad ved, som Omar foretog søgningerne fra.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Kaldenavn: "Bobo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Liban Ahmed Saleban Elmi – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Hossein har erkendt, at han gemte våbnet ved Mjølnerparken. og at han på det tidspunkt havde gættet, hvad Omar El-Hussein havde brugt den til.

Blev i 2013 dømt i en sag, der handlede om et våbenlager. Dømt i sagen var 12 personer med bånd til den nu hedengange Mjølnerparken-bande Brothas. Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Også dømt i flere våbensager tidligere. Har også været sigtet for et drabsforsøg i Lundtoftegade, men sagen mod ham blev opgivet.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Ibrahim Khalil Abbas, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. en sangtekst af Tommy Lee og et opdatering til et computerspil.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Den 26-åriges forsvarer, Berit Ernst, var ikke til stede under afhøringen og fik den afbrudt, så snart hun hørte, at hendes klient var i gang med at tale med politiet. Politiets rapport er da heller ikke hverken gennemlæst af den 26-årige eller underskrevet.

I retten fredag bekræftede han dog synspunktet om, at personer, der tegner profeten Muhammed på en krænkende måde, fortjener at dø.

- Hvis de er døde, så ja. De fortjener at dø, ja, sagde Bhostan Khan Hossein.

- Det havde været okay, hvis han (Omar El-Hussein, red.) havde skudt ham? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Jeg skulle være ligeglad med ham, hvis han døde. Jeg ville ikke have haft det dårligt, hvis han døde, svarede den 26-årige.

- Hvad med synagogen?

- Som sagt, uskyldige mennesker, sagde Bhostan Khan Hossein.

- Så han (Dan Uzan, der stod vagt ved synagogen, red.) var uskyldig?

- Ja. Også ham ved Krudttønden (Finn Nørgaard. red.).

- Jeg har ikke noget imod jøder. Jeg har selv venner, der er jøder, sagde Bhostan Khan Hossein.

Han og de tre andre i sagen er tiltalt for at have hjulpet Omar El-Hussein med at begå et terrorangreb 14. og 15. februar 2015. Politiet mener, at alle fire efter angrebet ved Krudttønden har hjulpet Omar El-Hussein i et omfang, så det er medskyldige i hans angreb ved synagogen.

Alle fire nægter sig skyldige i den påstand.

Den 26-årige har tidligere erkendt, at han bortskaffede den M/95-automatriffel, som Omar El-Hussein brugte ved Krudttønden.

Han mener dog ikke, at han havde noget valg. Omar El-Hussein stak den i hånden på ham og ville ikke tage den tilbage - og da valget stod mellem at smide den på gaden, hvor børn kunne finde den, og smide den i en busk  - ja, da valgte han det sidste, forklarede han i marts.

Da den 26-åriges forsvarer efter frokostpausen fik mulighed for at spørge ind til udsagnet om Muhammed-tegneren, blødte Bhostan Khan Hossein udtalelserne en smule op.

- Du blev spurgt, om du synes, at Muhammed-tegneren skulle dø, sagde forsvarer Berit Ernst.

- Det, jeg mente, var, at hvis det var sket, er det ikke noget at græde over., hvis ham, der har tegnet det der provokerende noget, blev skudt, svarede Bhostan Khan Hossein.

- Ønskede du, at han skulle dø?

- Nej nej. Hvis han skulle dø, så lad ham dø, lød det fra den 26-årige.

Der ventes dom i sagen til september.