Krimi

Ny lov virker ikke: Nummerplader bliver stadig stjålet i stor stil

Antallet af stjålne nummerplader er stadig højt, efter en ny lov trådte i kraft i november.

I 2015 blev en ny lov indført, som betød, at alle nummerplader på danske biler skulle være sat forsvarligt fast med to bolte eller skruer, så de blev sværere at stjæle.

Alligevel blev der i det første kvartal i 2016 stjålet 2700 nummerplader i Danmark. Det er et fald på cirka 1000 i forhold til første kvartal af 2015, skriver DR Østjylland.

Det fald er dog ikke nok til at imponere afdelingschef Torben Lund Kudsk i FDM.

 - Det overrasker desværre ikke FDM, at loven om at fastgøre nummerplader ikke har større effekt. Den løsning, man valgte, er ikke den mest effektive tyverisikring, siger han til DR Østjylland.

Han mener, at andre tiltag kunne have gjort mere for at stoppe tyvene.

 - Der skal midler til, som man bruger i andre lande. Eksempelvis éngangsnummerplader, der går i stykker, når man tager dem af, siger Torben Lund Kudsk.

Loven blev indført for at standse antallet af nummerplade-tyverier, der var støt stigende frem til lovens indførsel. 20.000 danskere fik stjålet nummerpladen i 2012, og det er ifølge politiet tre gange så mange som i 2006.

De mange stjålne nummerplader bruges ofte til anden kriminalitet, som for eksempel benzintyveri, indbrud og andre tyverier. Og når man har fået stjålet pladerne, skaber det også problemer for den udsatte borger. De må ikke køre i deres bil før de får nye plader og de skal oven i købet hente de nye plader hos Skat, hvilket koster 1180 kroner.