Krimi

Joanna kæmpede mod Islamisk Stat: Fremover kan det koste 6 års fængsel

Som en del af en kurdisk milits kæmpede Joanna Palani mod Islamisk Stat i Syrien. Hun er uenig med regeringens lovforslag.

Et nyt forslag fra regeringen vil gøre det muligt at straffe danskere, der rejser ind i det krigshærgede Syrien, med op til seks års fængsel.

Det sker for at ramme de personer, der ønsker at kæmpe for islamistiske grupperinger som terrororganisationen Islamisk Stat (IS) og det al-Qaeda-relaterede Jabhat al-Nusra.

Men samtidig vil loven også ramme personer som den danskkurdiske kvinde Joanna Palani, der har været i både Syrien og Irak for at kæmpe for kurdiske militser, som Danmark selv har været med til at uddanne i kampen mod IS. En kamp, der, med hendes egne ord, handler om at ”forsvare demokrati og danske værdier”.

Fratagelse afgjort ved retten

Joanna Palani mener, at lovforslaget vil ramme skævt og samtidig betyde, at danskere dermed kun kan se passivt på, mens islamistiske terrorister stille og roligt marcherer mod Europa.

- Man rammer ikke de helt rigtige. Man går efter dem, man lige kan finde nu og her. Man har ikke nogen, der undersøger, hvem der kæmper på hvilken side. For én, der kæmper imod IS, er på ingen måde en trussel for Danmark eller det danske samfund, siger Joanna Palani til TV 2.

Hun fik i september sidste år frataget sit danske pas af politiet, som dermed forbød hende at rejse ud af landet.

Indgrebet var muligt på grund af en lovændring fra foråret 2014, som et flertal i Folketinget stemte for med henblik på at sætte en stopper for, at for eksempel radikaliserede unge bliver rekrutteret og rejser ud til væbnede konflikter i Syrien og andre steder - og for eksempel slutter sig til Islamisk Stat.

Siden blev fratagelsen af hendes pas prøvet ved retten, som i februar i år slog fast, at politiet handlede korrekt, da det fratog Joanna Palanis pas.

Fortsat villig til at kæmpe mod IS

Myndighedernes reaktion overfor Joanna Palanis handlinger har været et stort slag for hende, fortæller hun.

- Jeg er jo ikke en hellig kriger. Mine værdier er jo i overensstemmelse med de danske værdier, vi har. Så det har kostet mig rigtig meget.

- Jeg føler bogstavligt talt, at jeg er blevet dolket i ryggen af dem, som jeg var klar til at give mit liv for.

Venstres Jakob Engel-Schmidt medgiver, at han deler Joanna Palanis danske værdier, men slår fast at det som dansker ikke skal være muligt på egen hånd at deltage i krigen i Syrien – uanset hvor ens sympati ligger.

- Sagen er, at når man er dansk statsborger og bor i Danmark, så må man engagere sig i det danske forsvar, civilforsvar eller hvad der kan være af organisationer og enheder herhjemme. Man kan ikke bare frit vælge, hvem man vil rende rundt og slås for i verden, selvom formålet i dine og mine øjne er fornuftigt. Sådan er lovgivningen, siger han til TV 2.

Men Venstre-politikerens formaninger preller af på Joanna Palani, som erklærer, at hun endnu engang er klar til at tage af sted – uanset hvad dansk lovgivning siger.

- Jeg er stadig villig til at kæmpe mod Islamisk Stat, som er den største trussel mod alle og så miste mit pas. Det vil jeg hellere end at være i Danmark og have mit pas. Jeg vil ikke have samvittighed til andet.

Forslag vil ikke ramme journaliser og nødhjælpsarbejdere

Hos De Konservative er Naser Khader uenig med Venstre. Hans sagde i januar til TV 2, at Joanna Palani og personer som hende, bør roses og ikke straffes

- Hun er nede og kæmpe for frihed. Mod tyranni. Hun bekæmper nogle, som vi også forsøger at bekæmpe. Hun kæmper sammen med en gruppe, som vi er i alliance med. Lederen af den gruppe, hun kæmper med, kommer på besøg i Danmark i denne uge.

- Så jeg synes, det er hykleri, at man går efter typer som hende og ikke benhårdt efter de typer, som tager ned og kæmper for terrororganisationer som Islamisk Stat, siger Naser Khader, der mener at lovgivningen skal ændres, så civile, der drager ned for at bekæmpe terrororganisationer ikke rammes, sagde Naser Khader.

Det nye lovforslag fra Venstre vil ifølge regeringen ikke ramme personer som journalister og nødhjælpsarbejdere, der ønsker at rejse ind i Syrien.