Ups: Tiltalt for identitetstyveri efterlod sit cpr-nummer på falske id-kort

22-årig mand brugte eget sygesikringsbevis som skabelon for falske id-kort, der siden blev anvendt til identitetstyveri. Men han overså én detalje.

Når man scanner et sygesikringsbevis ind og bruger den til at fremstille falske identitetspapirer på fremmede, skal man huske én ting:

Stregkoden på sygesikringsbeviset indeholder det samme cpr-nummer, som der står på kortet.

Den viden havde en 22-årig mand ikke, og nu sidder han på anklagebænken for omfattende identitetstyveri. Hans cpr-nummer mener politiet at have fundet i stregkoden på en stribe sygesikringsbeviser, som menes at være benyttet til at overtage seks personers digitale identitet og malke deres bankkonti.

Og i dag satte den 22-årige sig så på anklagebænken i Københavns Byret sammen med en 21-årig kammerat. Begge er tiltalt for at en stribe tilfælde af dokumentfalsk og databedrageri og særdeles grov karakter og beskaffenhed.

Ifølge tiltalen overtog de to mænd i fællesskab seks personers digitale identitet ved hjælp af software og en printer, der kunne printe falske id-kort. Med kørekort og sygesikringsbevis i fremmede personers navne havde mændene ifølge tiltalen held til at få Borgerservice til at udlevere NemID og kode på de seks borgere

Den 21-årige afviste gennem sin forsvarer Jørgen Lange mandag alle anklager, mens den 22-årige erkender sig skyldig i en mindre del af anklagen.

- Jeg har lavet designet til id'et - templaten (skabelonen, red.)., sagde den 22-årige.

- Jeg har scannet mit eget sygesikringsbevis ind og fjernet mine egne oplysninger, så man kan skrive hvad som helst ind.

Ifølge senioranklager Flemming Petersen, Københavns Politi, begik den 22-årige dog en alvorlig fejl, da han lavede skabelonen ud fra sit eget sygesikringsbevis: Han ændrede aldrig i stregkoden.Således kom alle falske kørekort, som skabelonen byggede på, til at indeholde stregkoden fra den 22-åriges sygesikringsbevis.

- Der sidder en stregkode på et sygesikringsbevis er et cpr-nummer, bare omskrevet i en stregkode. Vidste du godt, at alle de kort, du lavede, der ville din stregkode være på? spurgte senioranklageren.

- Det vidste jeg ikke. Jeg gik ud fra, at det var en stregkode. Jeg troede ikke, at man kunne se noget på den.

Den unge mand blev anholdt i sagen i februar 2014. På det tidspunkt læste han til datamatiker på univeristet. I dag arbejder han som sælger på fuld tid.

Den 22-årige forklarede i retten, at han havde mødt en mand, som han var faldet i snak med, og som siden havde truet ham til at lave en skabelon til at fremstille falske sygesikringsbeviser og kørekort. Manden havde en id-printer og ønskede en skabelon til at lave falske kørekort og sygesikringsbeviser.

Den 22-årige turde ikke andet end at adlyde, bedyrede han i retten.

- Jeg var bange for mig selv, sagde han.

Sådan gjorde de

Ifølge tiltalten indkøbte to mænd en særlig printer, der kan printe ID-kort.

Mændene skaffede sig - på ukendt vis og via Den Blå Avis - oplysninger om de ofre, som siden fik deres identitet misbrugt. Mændene brugte oplysningerne til at printe kørekort og sygesikringsbevis i ofrenes navne, men med et andet foto indsat.

Dokumenterne blev derpå brugt til at få udstedt et nyt NemID - herunder adgangskoden - hos Borgerservice.

Seks personer fik overtaget deres digitale identitet. Deres konti blev lænset for 347.200 kr. og forsøgt lænset for yderligere i hvert fald 80.000 kr.

Den 22-årige fortalte mandag, at han oplærte sin angivelige plageånd i at bruge skabelonen. Ved 'tre-fire' lejligheder fyldte den 22-årige også selv oplysninger i skabelonen, erkendte han.

- Jeg fik at vide, hvad jeg skulle skrive, sagde han.

På den 22-åriges computer er fundet personlige oplysniner på flere af ofrene i sagen.

I en fil på hans computer fandt politiet ordene "Stealing money. New money (at sjæle penge, nye penge, red.)" og så navn og cpr-nummer på et af de seks ofre i sagen, der har været udsat for identitetstyveri.

Den 22-årige forklarede, at hans plageånd - han omtale i retten plageånden som både "han" og "de" - gav ham oplysninger om ofrene på både e-mail og skrevne sedler de gange, den 22-årige selv lavede kortene.

Plageånden ville han under ingen omstændigheder navngive.

Hovedparten af det indhold, som senioranklager Flemming Petersen mandag gennemgik fra hans computer - både falske og ægte id-kort og adskillige navne og cpr-numre - kendte den 22-årige ifølge sin forklaring ikke noget til.

Måske var det noget, som hans angivelige plageånd havde efterladt på computeren. Hans angivelige plageånd havde nemlig 'mange gange' været forbi og låne hans computer, forklarede han.

- Printeren stod ikke hjemme hos dig? spurgte senioranklager Flemming Petersen.

- Nej, det gjorde den ikke.

- Så han skulle hente computeren hver gang?

- Han skulle hente den og låne den, ja..

- Det lyder besværligt for mig? spurgte Flemming Petersen.

- Det er samme by, så det er begrænset, hvor besværligt det var.

- Hvor tit var han og låne computeren?

- Mange gange. Jeg ved ikke, hvor mange, Jeg talte det ikke.

Den 22-årige afviste dog at have været med til at lænse de bankkonti, som id-kortene har været brugt til at lænse. Men han vidste godt, at kortene ville blive brugt til ulovligheder, hævdede han.

På hans computer har politiet fundet en stribe såkaldte wallets - digitale tegnebøger, der indeholder valutaen bitcoin - og som ifølge politiet kan knyttes til nogle af de bankkonti, der er blevet lænset.

- Er du bekendt med, at du har en wallet, hvor der er indgået bitcoin fra det her netbanksindbrud? spurgte Flemming Petersen.

- Nej, lød det fra den 22-årige.

- Det er du ikke?

- Nej.

Den 22-årige er tiltalt for i forening med sin kammerat at have brugt forfalskede id-kort seks gange på Borgerservice i Vanløse, Rødovre og København til at få udleveret NemID.

Det afviste den 22-årige på forsvarer Kristian Mølgaards spørgsmål.

- Har du været der? spurgte Kristian Mølgaard.

- Nej, lød det flere gange fra den 22-årige.

Der er afsat fem retsdage til sagen, og der ventes dom 20. april.