31 dræbt: Det ved vi om angrebene i Bruxelles - og det mangler vi svar på

TV 2 giver dig overblikket her:

Den belgiske hovedstad Bruxelles blev tirsdag morgen udsat for flere terrorangreb, der indtil videre har kostet mindst 31 mennesker livet, mens op mod 300 andre er kommet til skade, herunder 61, der er i kritisk tilstand.

Tidspunkt for angreb:

Det første angreb skete i Zaventem Lufthavn i Belgien klokken 07.59. Årsagen til at tidspunktet kan siges så præcist er, at en amerikansk Twitter-bruger sad på en cafe i Bruxelles-lufthavnen med sin telefon i hånden og Twitter tændt, da han hørte bomben. Et minut senere skrev han dette tweet: 

To eksplosioner detonerede med kort tids mellemrum tilsyneladende i lufthavnens afgangshal. Eksplosionen fik store glaspartier i hallen til at splintre og falde ned over de mange mennesker i hallen, ligesom bomberne indeholdt søm for at forrette mest mulig skade.

Dette røntgenfoto er taget af én af de sårede efter terrorangrebet i Bruxelles. Det viser en skrue eller blot, der har boret sig ind i brystet på et af ofrene, der er blevet behandlet på et militærhospital i den nordlige del af byen.
Dette røntgenfoto er taget af én af de sårede efter terrorangrebet i Bruxelles. Det viser en skrue eller blot, der har boret sig ind i brystet på et af ofrene, der er blevet behandlet på et militærhospital i den nordlige del af byen. Foto: Scanpix / Scanpix

Det næste angreb ramte metrostationen Maelbeek en time senere i hjertet af Bruxelles klokken cira 09:15. Metrostationen ligger tæt på EU-Parlamentet og EU-kommissionen.

Her skete angrebene:

square to 16x9

Dræbte og sårede:

Den belgiske anklagemyndighed har bekræftet på et pressemøde, at 31 personer har mistet livet. 300 personer er såret efter angrebene. Ifølge den belgiske sundhedsminister vil dødstallet efter al sandsynlighed stige, da 61 af de kvæstede er i kritisk tilstand.

En færøsk mand blev lettere såret, men der er ikke oplysninger om, at andre danske statsborgere er kommet til skade.

De mistede livet under angrebene i Bruxelles
Få overblik over ofrene for terrorangrebene i den belgiske hovedstad.

Gerningsmænd, ransagninger og efterforskning:

Ifølge nyhedsbureauet Amaq, der er tilknyttet terrororganisationen Islamisk Stat (IS), har IS taget ansvaret for de tre terroreksplosioner i den belgiske hovedstad, skriver observatørgruppen SITE.

På overvågningsbilleder fra lufthavnen kan man se tre personer med en bagagevogn og en sort handske på den ene hånd. De tre personer er ifølge de belgiske myndigheder de formodede gerningsmænd bag selvmordsbomberne i lufthavnen. I lufthavnen blev der efterfølgende fundet en taske med en bombe - den største sprængladning af dem alle - som ikke blev detoneret.

Alle gerningsmændene fra lufthavnen er blevet identificeret. Samtidig viser overvågningsbilleder fra metrostationen Maalbeek, at to gerningsmænd stod bag bomben i metroen og ikke en, sådan som først antaget.

Lørdag skriver den belgiske avis Le Soir, at den tredje gerningsmand fra tirsdagens angreb er blevet identificeret som Fayçal Cheffou, som blev anholdt i den belgiske hovedstad torsdag.

Ifølge Reuters har den belgiske statsanklager lørdag rejst sigtelse mod en mand med navnet "Faycal C", men statsanklageren har ikke bekræftet Le Soirs historie om, at "Faycal C" er "manden i den hvide jakke". En mand, som anklagemyndigheden kalder "Aboubakar A." er også blevet anholdt og sigtet for medvirken til terror. Hans præcise rolle er ukendt. Også en mand, som er identificeret som "Rabah N." er blevet anholdt og sigtet i sagen.

Dét ved vi om de formodede gerningsmænd i Bruxelles

Fredag blev det bekræftet, at manden yderst til venstre på lufthavnens overvågningsbillede er Najim Laachraoui, som flere medier og allerede har skrevet. Det er også bekræftet, at hans dna er fundet, han formodes at være bombemageren bag angrebet i både Paris og Bruxelles. Han har været eftersøgt siden terrorangrebet i Paris, men under et falsk navn.

Vi ved også, at blandt andet el-Bakraoui-brødrene var barndomsvenner med Salah Abdeslam, som siden angrebene i Paris også har været eftersøgt som hovedmanden bag det franske terrorangreb. Han blev anholdt fire dage før terrorangrebene i Bruxelles.

Ifølge landets offentlige anklager har der været foretaget flere ransagninger landet over. Ved 19-tiden tirsdag aften fandt det belgiske politi en sømbombe og et flag med Islamisk Stats logo på under en ransagning på en adresse i distriktet Schaerbeek.

Det var ifølge det belgiske medie HLN en taxichauffør, der førte politiet til adressen. Taxichaufføren skulle have kørt de tre gerningsmænd til lufthavnen, og han undrede sig over, at de ikke ville have hjælp med bagagen. Chaufføren kontaktede sidenhen politiet og fortalte hvilken adresse, han havde hentet de formodede gerningsmænd på.

Borgmesteren i Zaventem, hvor Bruxelles' lufthavn ligger, bekræfter, ifølge The Guardian, at de tre formodede gerningsmænd ankom til lufthavnen i en taxa.

Trafikken i Bruxelles:

Terrorangrebene lagde gader og stræder i Belgien øde, fordi både borgere og de mange europæiske politikere tilknyttet EU opholdt sig indendøre det meste af tirsdagen.  

Men i modsætning til terrorangrebet i Paris i november, hvor Bruxelles i op mod en uge var en spøgelsesby pga. Paris-terroristernes tilknytning til Belgien, begyndte belgierne allerede onsdag at strømme til de mange pladser i hovedstaden i protest. 

Danskere oplevede terrorangreb på tæt hold

Samtidig blev al offentlig transport efter angrebet indstillet - både bus, metro, tog og fly. Tirsdag ved 16.30-tiden begyndte den offentlige transport så småt at rulle igen. Ifølge krisecentret er togstationer genåbnet, og metrolinjerne 2 og 6 kører igen. Der vil fortsat være ekstra politi og militær i gaderne og ved knudepunkter i Bruxelles.

Flytrafikken er fortsat indstillet, og lufthavnen vil ifølge de belgiske myndigheder tidligst åbne tirsdag efter påske.

Det mangler vi at få at vide

Vi mangler at få svar på det helt åbenlyse spørgsmål: Hvordan kunne det ske i et land, der i forvejen var i allerhøjeste alarmberedskab? Og som ifølge den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, allerede i sommer var blevet advaret om den ene af selvmordsbomberne, Ibrahim el-Bakraoui, som blev deporteret fra Tyrkiet.

Den sidste oplysning afviser de belgiske myndigheder.  

Overblik over det indre Bruxelles

square to 16x9