Terrorsagen fra København

Tiltalt: Jeg kendte til angreb på Krudttønden kort efter

Tiltalt kendte til angrebet på Krudttønden, kort efter at det var sket, siger han i retten. En anden tiltalt har tidligere sagt noget andet.

Hvor lang tid gik der, fra Omar El-Hussein havde angrebet Krudttønden om eftermiddagen 14. februar 2015, og til de fire terrortiltalte kendte til angrebet?

Ifølge de forklaringer, der indtil videre har været fremme fra de tiltalte i sagen, har de først haft den viden meget sent på dagen - og i hvert fald først efter, at Omar El-Hussein havde fået en trøje og en taske, og at Omar El-Husseins våben var skaffet af vejen.

Men torsdag fortalte 26-årige Bhostan Khan Hossein i Københavns Byret, at han hørte om skyderiet, kort efter at det havde fundet sted. Han koblede det dog ikke på det tidspunkt til Omar El-Hussein, forklarer han.

Her er de fire tiltalte i terrorsagen

Mahmoud Rabea, 31 år

Mahmoud Rabea, 31 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Ligesom Omar El-Hussein blev han løsladt ikke længe før 14. februar 2015. Han afsonede en straf på fem år og otte måneders fængsel, som han blev idømt i Højesteret i 2011. Sagen handlede om et omfattende våbenlager med en stribe militærrifler- herunder også forsøg på at bygge en fjernstyret bombe - som politiet fandt i september 2008 i Haraldsgade på Nørrebro.

Er tidligere blevet betegnet som ”toneangivende” person fra bandemiljøet. På Facebook har han opslået flere billeder af folk iført Brothas-trøjer samt tegninger af personer med rifler og pistoler.

Anholdt i 19. marts 2015. I hans besiddelse fandt politiet 10 stk. 7,65 mm ammunition af mærket ”Geco” samt 47 stk. 9 mm ammunition af mærket ”CBC Luger”.

Netop de to typer er identisk med dem, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen og på Svanevej, da han blev dræbt.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Kaldenavn: "Ibo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Har boet dør om dør i Mjølnerparken med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 20-årige Liban Ahmed Saleban Elmi – i Mjølnerparken. Anholdt på internetcaféen Powerplay 15. februar 2015.

Er tidligere straffet for vold og røveri og har blandt andet været fængslet i sagen, fordi der ifølge retten var bestemte grunde til at frygte, at Ibrahim Khalil Abbas på fri fod ville begå ny personfarlig kriminalitet. Også dømt for kriminalitet begået sammen med Omar El-Hussein.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. "BMW", "Mercedes" og en natklub i Indre By.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Bhostan Khan Hossein – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Har erkendt i retten, at han og Hossein mødte Omar, og at Hossein tog imod noget, som han senere gemte i et krat. Bedyrer, at han ikke vidste, hvad det var.

Har boet dør om dør med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 23-årige Ibrahim Khalil Abbas - i Mjølnerparken. Ikke ifølge TV 2’s oplysninger tidligere sat i forbindelse med personfarlig kriminalitet – eller våbensager. Anholdt på sin bopæl 15. februar 2015.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Ibrahim Khalil Abbas og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Det var den computer, Liban Elmi sad ved, som Omar foretog søgningerne fra.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Kaldenavn: "Bobo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Liban Ahmed Saleban Elmi – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Hossein har erkendt, at han gemte våbnet ved Mjølnerparken. og at han på det tidspunkt havde gættet, hvad Omar El-Hussein havde brugt den til.

Blev i 2013 dømt i en sag, der handlede om et våbenlager. Dømt i sagen var 12 personer med bånd til den nu hedengange Mjølnerparken-bande Brothas. Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Også dømt i flere våbensager tidligere. Har også været sigtet for et drabsforsøg i Lundtoftegade, men sagen mod ham blev opgivet.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Ibrahim Khalil Abbas, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. en sangtekst af Tommy Lee og et opdatering til et computerspil.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein og den 31-årige medtiltalte Mahmoud Rabea sad på internetcaféen Powerplay, da han hørte om skyderiet, fortalte han i retten. Oplysninger viser, at computeren besøgte flere nyhedsmediers hjemmesider fra kl. 16.29 og godt 10 minutter frem. På det tidspunkt var angrebet offentligt kendt.

- Sidder I og kigger på nyheder, spurgte anklager Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Det ved jeg ikke. Sikkert. Jeg kan godt huske, at jeg kiggede på det.

- Læste du om, hvad der var sket ved Krudttønden?

- Det tror jeg.

Forklaringen fra den 26-årige Bhostan Hossein hænger dårligt sammen med den, som en af de andre i sagen allerede har afgivet, nemlig 21-årige Liban Elmi, der ankom til Powerplay, mens søgningerne fra computeren fandt sted.

Da Liban Elmi 11. marts afgav forklaring i sagen, afviste han, at de tre allerede på Powerplay kendte til angrebet på Krudttønden.

- På det her tidspunkt, ved du, hvad der er sket ved Krudttønden? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll ham dengang.

- Nej.

- Det ved du ikke?

- Nej.

Angrebet ved Krudttønden fandt sted omkring kl. 15.30, og overvågning fra Mjølnerparken viser, at Omar El-Hussein ankom omkring kl. 16.15 og gik ind i opgang nr. 38. I hånden havde han en stor sort genstand - efter politiets opfattelse gerningsvåbnet.

Til stede i opgangen på det tidspunkt var også de to sidste tiltalte i sagen, Liban Elmi og Ibrahim Abbas. Abbas var i opgangen i 20 minutter samtidig med Omar El-Hussein - Liban Elmi i ca. det halve.

Liban Elmi har under sit grundlovsforhør dagen efter angrebet fortalt, at der gik rygter i Mjølnerparken om, at Omar El-Hussein ville lave noget 'a la Paris' - formentlig en reference til terrorangrebet mod Charlie Hebdo i Paris i januar 2015 - og at Omar El-Hussein den dag i opgangen på arabisk fortalte Ibrahim Abbas, at der var en maskinpistol i den taske, han havde med i opgangen.

En forklaring, som Liban Elmi siden har afvist og forklaret, at han tog fejl, fordi han var "stresset" den dag, han sagde sådan. Liban Elmi forlod opgangen med Omar El-Hussein og Ibrahim Abbas kl. 16.27. Et minut senere ringede han til Bhostan Khan Hossein på internetcaféen, som kort efter begyndte at besøge nyhedsmediers hjemmesider.

Anklagerne i sagen mener, at det var telefonopkaldet fra Liban Elmi, der fik Bhostan Khan Hossein til at besøge nyhedsmediers hjemmesider - og at Omar El-Hussein altså i opgang nr. 38 må have fortalt sine to venner, hvad han havde lavet. Og alligevel fået en grå trøje af Ibrahim Abbas ´, før han forlod nr. 38.

Det afviste Bhostan Khan Hossein i retten.

- Der sidder én på min højre side. Han siger, at der er blevet skudt.. I starten, da han siger det, tror jeg ikke på det. Efter et stykke tid, så kigger jeg, fortalte Bhostan Khan Hossein,

- Er det før, at Liban Elmi ringer? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Ja.

- Men jeg tror ikke på ham, da han råber til mig. Jeg siger: ’Hold nu op, hold op med at lyve’, og så spiller jeg videre. Så skifter jeg mening.

- Er det, efter, at du har talt med Liban, at du skifter mening?

- Det kan jeg ikke huske.

Liban Elmi ankom til Powerplay kort efter. Video, som anklager Sidsel Jessen-Klixbüll afspillede, viste, hvordan Elmi med store fagter fortalte de to mænd et eller andet. Fagterne ligner dem, man ville gøre, hvis man fortalte om at affyret et våben.

- Måske vi snakkede om, hvad der var sket – hvem der kunne have gjort det, sagde Bhostan Khan Hossein.

- I kunne have snakket om Krudttønden? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Jeg tror, at det var det, der var højdepunktet på det tidspunkt i nyhederne. Så jeg tror det, svarede Bhostan Khan Hossein, der dog afviste, at de talte om Omar El-Hussein på det tidspunkt.

Alle fire mænd er tiltalt for at have medvirket til et terrorangreb sammen med Omar El-Hussein. De skal blandt andet i forening have bistået Omar El-Hussein med en hættetrøje, ammunition, en taske og betaling for den computer på Powerplay, som Omar El-Hussein senere brugte til at finde sit sidste mål, synagogen i Krystalgade.

Spørgsmålet om, hvornår de tiltalte har fået viden om Omar El-Husseins angreb på Krudttønden, er centralt i sagen.

Sagens anklagere skal nemlig bevise, at Liban Elmi og de tre medtiltalte som minimum havde indset, at der Omar El-Hussein den dag kunne være i gang med et terrorangreb, accepteret dette, hvis det var sådan - og bistået ham.

Populært sagt skal de fire skal have tænkt: 'Det er okay med mig, hvis det er sådan, det der' - og hjulpet Omar El-Hussein alligevel.

Alle fire nægter sig skyldige. Der ventes dom til september.