Tiltalt: Jeg kendte til angreb på Krudttønden kort efter
Tiltalt kendte til angrebet på Krudttønden, kort efter at det var sket, siger han i retten. En anden tiltalt har tidligere sagt noget andet.
Hvor lang tid gik der, fra Omar El-Hussein havde angrebet Krudttønden om eftermiddagen 14. februar 2015, og til de fire terrortiltalte kendte til angrebet?
Ifølge de forklaringer, der indtil videre har været fremme fra de tiltalte i sagen, har de først haft den viden meget sent på dagen - og i hvert fald først efter, at Omar El-Hussein havde fået en trøje og en taske, og at Omar El-Husseins våben var skaffet af vejen.
Men torsdag fortalte 26-årige Bhostan Khan Hossein i Københavns Byret, at han hørte om skyderiet, kort efter at det havde fundet sted. Han koblede det dog ikke på det tidspunkt til Omar El-Hussein, forklarer han.
Bhostan Khan Hossein og den 31-årige medtiltalte Mahmoud Rabea sad på internetcaféen Powerplay, da han hørte om skyderiet, fortalte han i retten. Oplysninger viser, at computeren besøgte flere nyhedsmediers hjemmesider fra kl. 16.29 og godt 10 minutter frem. På det tidspunkt var angrebet offentligt kendt.
- Sidder I og kigger på nyheder, spurgte anklager Sidsel Jessen-Klixbüll.
- Det ved jeg ikke. Sikkert. Jeg kan godt huske, at jeg kiggede på det.
- Læste du om, hvad der var sket ved Krudttønden?
- Det tror jeg.
Forklaringen fra den 26-årige Bhostan Hossein hænger dårligt sammen med den, som en af de andre i sagen allerede har afgivet, nemlig 21-årige Liban Elmi, der ankom til Powerplay, mens søgningerne fra computeren fandt sted.
Da Liban Elmi 11. marts afgav forklaring i sagen, afviste han, at de tre allerede på Powerplay kendte til angrebet på Krudttønden.
- På det her tidspunkt, ved du, hvad der er sket ved Krudttønden? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll ham dengang.
- Nej.
- Det ved du ikke?
- Nej.
Angrebet ved Krudttønden fandt sted omkring kl. 15.30, og overvågning fra Mjølnerparken viser, at Omar El-Hussein ankom omkring kl. 16.15 og gik ind i opgang nr. 38. I hånden havde han en stor sort genstand - efter politiets opfattelse gerningsvåbnet.
Til stede i opgangen på det tidspunkt var også de to sidste tiltalte i sagen, Liban Elmi og Ibrahim Abbas. Abbas var i opgangen i 20 minutter samtidig med Omar El-Hussein - Liban Elmi i ca. det halve.
Liban Elmi har under sit grundlovsforhør dagen efter angrebet fortalt, at der gik rygter i Mjølnerparken om, at Omar El-Hussein ville lave noget 'a la Paris' - formentlig en reference til terrorangrebet mod Charlie Hebdo i Paris i januar 2015 - og at Omar El-Hussein den dag i opgangen på arabisk fortalte Ibrahim Abbas, at der var en maskinpistol i den taske, han havde med i opgangen.
En forklaring, som Liban Elmi siden har afvist og forklaret, at han tog fejl, fordi han var "stresset" den dag, han sagde sådan. Liban Elmi forlod opgangen med Omar El-Hussein og Ibrahim Abbas kl. 16.27. Et minut senere ringede han til Bhostan Khan Hossein på internetcaféen, som kort efter begyndte at besøge nyhedsmediers hjemmesider.
Anklagerne i sagen mener, at det var telefonopkaldet fra Liban Elmi, der fik Bhostan Khan Hossein til at besøge nyhedsmediers hjemmesider - og at Omar El-Hussein altså i opgang nr. 38 må have fortalt sine to venner, hvad han havde lavet. Og alligevel fået en grå trøje af Ibrahim Abbas ´, før han forlod nr. 38.
Det afviste Bhostan Khan Hossein i retten.
- Der sidder én på min højre side. Han siger, at der er blevet skudt.. I starten, da han siger det, tror jeg ikke på det. Efter et stykke tid, så kigger jeg, fortalte Bhostan Khan Hossein,
- Er det før, at Liban Elmi ringer? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.
- Ja.
- Men jeg tror ikke på ham, da han råber til mig. Jeg siger: ’Hold nu op, hold op med at lyve’, og så spiller jeg videre. Så skifter jeg mening.
- Er det, efter, at du har talt med Liban, at du skifter mening?
- Det kan jeg ikke huske.
Liban Elmi ankom til Powerplay kort efter. Video, som anklager Sidsel Jessen-Klixbüll afspillede, viste, hvordan Elmi med store fagter fortalte de to mænd et eller andet. Fagterne ligner dem, man ville gøre, hvis man fortalte om at affyret et våben.
- Måske vi snakkede om, hvad der var sket – hvem der kunne have gjort det, sagde Bhostan Khan Hossein.
- I kunne have snakket om Krudttønden? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.
- Jeg tror, at det var det, der var højdepunktet på det tidspunkt i nyhederne. Så jeg tror det, svarede Bhostan Khan Hossein, der dog afviste, at de talte om Omar El-Hussein på det tidspunkt.
Alle fire mænd er tiltalt for at have medvirket til et terrorangreb sammen med Omar El-Hussein. De skal blandt andet i forening have bistået Omar El-Hussein med en hættetrøje, ammunition, en taske og betaling for den computer på Powerplay, som Omar El-Hussein senere brugte til at finde sit sidste mål, synagogen i Krystalgade.
Spørgsmålet om, hvornår de tiltalte har fået viden om Omar El-Husseins angreb på Krudttønden, er centralt i sagen.
Sagens anklagere skal nemlig bevise, at Liban Elmi og de tre medtiltalte som minimum havde indset, at der Omar El-Hussein den dag kunne være i gang med et terrorangreb, accepteret dette, hvis det var sådan - og bistået ham.
Populært sagt skal de fire skal have tænkt: 'Det er okay med mig, hvis det er sådan, det der' - og hjulpet Omar El-Hussein alligevel.
Alle fire nægter sig skyldige. Der ventes dom til september.