Terrorsagen fra København

Tiltalt erkender: Jeg gemte Omar El-Husseins mordvåben

Tiltalt indrømmer, at han tog imod pose med maskinpistol fra Omar El-Hussein og gemte den af vejen.

Den 26-årige Bhostan Khan Hossein, der er en af fire tiltalte i terrorsagen, indrømmer nu, at han 14. februar 2015 mødte Omar El-Hussein ved Mjølnerparken og tog imod en sort sæk med gerningsvåbnet fra Krudttønden.

Han gemte den derpå af vejen i en busk nær Mjølnerparken.

Det har han netop fortalt i retten.

- Det er et menneske i panik, der rakte noget ud mod mig. Jeg tog fat i det. Jeg kunne mærke det, at det var et gevær og ville smide det fra mig, men jeg kunne ikke smide det ved en legeplads og boldbane, hvor små børn går, sagde Bhostan Khan Hossein.

Ifølge den 26-årige talte han og Omar El-Hussein ikke om, hvad det var, før han tog imod den, og først da han fik plastikposen med M/95-riflen mellem hænderne, indså han, hvad det var. Som tidligere våbendømt var han ikke i tvivl - spisen af riflen stak ud af posen og form og vægt fik ham til at konkludere, at det måtte være en maskinpistol.

- Han siger ikke noget. Han siger: ’Her’, og så tager jeg fat i den.

Mødet - der ifølge den 26-årige var tilfældigt - fandt sted ved Mjølnerparken omkring kl. 17. Den 26-årige har forklaret, at han og den medtiltalte Liban Elmi gik rundt i området for at lede efter nogle venner, da de stødte ind i Omar El-Hussein.

Her er de fire tiltalte i terrorsagen

Mahmoud Rabea, 31 år

Mahmoud Rabea, 31 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Ligesom Omar El-Hussein blev han løsladt ikke længe før 14. februar 2015. Han afsonede en straf på fem år og otte måneders fængsel, som han blev idømt i Højesteret i 2011. Sagen handlede om et omfattende våbenlager med en stribe militærrifler- herunder også forsøg på at bygge en fjernstyret bombe - som politiet fandt i september 2008 i Haraldsgade på Nørrebro.

Er tidligere blevet betegnet som ”toneangivende” person fra bandemiljøet. På Facebook har han opslået flere billeder af folk iført Brothas-trøjer samt tegninger af personer med rifler og pistoler.

Anholdt i 19. marts 2015. I hans besiddelse fandt politiet 10 stk. 7,65 mm ammunition af mærket ”Geco” samt 47 stk. 9 mm ammunition af mærket ”CBC Luger”.

Netop de to typer er identisk med dem, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen og på Svanevej, da han blev dræbt.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Kaldenavn: "Ibo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Har boet dør om dør i Mjølnerparken med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 20-årige Liban Ahmed Saleban Elmi – i Mjølnerparken. Anholdt på internetcaféen Powerplay 15. februar 2015.

Er tidligere straffet for vold og røveri og har blandt andet været fængslet i sagen, fordi der ifølge retten var bestemte grunde til at frygte, at Ibrahim Khalil Abbas på fri fod ville begå ny personfarlig kriminalitet. Også dømt for kriminalitet begået sammen med Omar El-Hussein.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. "BMW", "Mercedes" og en natklub i Indre By.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Bhostan Khan Hossein – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Har erkendt i retten, at han og Hossein mødte Omar, og at Hossein tog imod noget, som han senere gemte i et krat. Bedyrer, at han ikke vidste, hvad det var.

Har boet dør om dør med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 23-årige Ibrahim Khalil Abbas - i Mjølnerparken. Ikke ifølge TV 2’s oplysninger tidligere sat i forbindelse med personfarlig kriminalitet – eller våbensager. Anholdt på sin bopæl 15. februar 2015.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Ibrahim Khalil Abbas og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Det var den computer, Liban Elmi sad ved, som Omar foretog søgningerne fra.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Kaldenavn: "Bobo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Liban Ahmed Saleban Elmi – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Hossein har erkendt, at han gemte våbnet ved Mjølnerparken. og at han på det tidspunkt havde gættet, hvad Omar El-Hussein havde brugt den til.

Blev i 2013 dømt i en sag, der handlede om et våbenlager. Dømt i sagen var 12 personer med bånd til den nu hedengange Mjølnerparken-bande Brothas. Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Også dømt i flere våbensager tidligere. Har også været sigtet for et drabsforsøg i Lundtoftegade, men sagen mod ham blev opgivet.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Ibrahim Khalil Abbas, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. en sangtekst af Tommy Lee og et opdatering til et computerspil.

Foto: Anne Gyrite Schütt

På det tidspunkt vidste Bhostan Khan Hossein godt, at der havde været et angreb mod Krudttønden halvanden time forinden, og ifølge hans forklaring i retten torsdag vidste han instinktivt, at Omar El-Hussein måtte have haft noget med det at gøre, da han fik geværet i hænderne.

- Lige i det øjeblik kunne jeg godt lægge to og to sammen. Jeg så det i nyhederne, og så kunne jeg godt regne ud, hvad der var sket, fortalte Bhostan Khan Hossein.

- Spurgte du ham?

- Nej. Ikke der.

- Hvornor gjorde du det?

- Efter at jeg havde smidt den fra mig. Jeg prøver at give ham det tilbage. Han ville ikke tage imod det

- Tænker du ikke, at det ikke er godt at stå med den?

- Jo. Men der var åbent der. Det var ikke, fordi der var en busk midt der, hvor jeg stod. Der var åbent, boldbane. Legeplads. Jeg tænkte, at jeg skulle smide den fra mig, Manden ville ikke tage imod den. Jeg kunne ikke smide den ved legepladsen og boldbanen, hvor der er børn.

- Tænkte du på at ringe til politiet?

- Nej. Jeg er kriminel, men vi har også en kode. En kriminel kode. Snitches get stiches (stikkere får skrammer, red.).

Den 26-årige fortalte torsdag i retten, at han er sur på Omar El-Hussein over, at han gav ham maskinpistolen et sted, hvor der var så mange videokameraer.

- Lige der er jeg blevet trukket ind i hans situation, hans sag, eller hvad man skal kalde det.

Bhostan Khan Hossien er sammen med 21-årige Liban Elmi tiltalt for at have skaffet M/95-riflen af vejen. Begge nægter sig skyldige.

Liban Elmi har tidligere forklaret, at han ikke vidste, hvad det var, Omar El-Hussein gav Bhostan Khan Hossein.

Det såede den 26-årige i dag tvivl om.

- Hvordan finder du ud af, at det er et maskingevær, spurgte anklager Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Jeg kunne se spidsen af det. Jeg kunne også mærke det.

- Siger du noget til Liban?

- Han kan se det, jeg ser, svarede Bhostan Khan Hossein.

Ifølge den 26-årige talte de ikke i detaljer om, hvad Omar El-Hussein havde lavet med maskingeværet.

- Spørger du ham, hvad han har lavet?, spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Nej. Jeg ved, hvad han har lavet. Selvfølgelig kan jeg regne det ud. Jeg er ikke to år. Hvad skal jeg spørge ham om?

- Hvorfor han har gjort det.

- Gjort hvad?

- Skudt ved Krudttønden?

- Hvad rager det mig? Jeg ville ikke ind på detaljerne med ham. Jeg var ligeglad.

Der ventes dom i sagen til september.