Krimi

Let at bestille online-kriminelle: - De har endda support 24/7

Har du lyst til at nedlægge din konkurrents hjemmeside? Eller hvad med at tjene løsepenge ved at kode en fremmedes computer - med såkaldt ransomware.

Forhåbentlig har de fleste lyst til at svare nej på spørgsmålene, men virkeligheden på nettet er, at man med få klik kan betale sig fra den slags kriminelle handlinger.

I aftenens Station 2 undersøger Niels Brinch, hvordan kriminelle går målrettet efter Danmark. Her får man et indblik i, hvordan de kriminelle bliver mere og mere organiserede og forretningsorienterede.

Hvad er Station 2?

Station 2 er hele Danmarks kriminalmagasin, og vores værter er altid klar på at vise den mere lyssky side af det danske samfund. 

Programmet blev sendt for første gang d. 18. september 1993 – med Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch som studieværter.
Det er nu mere end 800 programmer siden.

Programmet sendes på TV 2 hver torsdag kl. 20:50 og TV 2 PLAY.

- Internettet bugner af kriminelle virksomheder, der tilbyder ulovlige hackertjenester, fortæller IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS.

- De er organiseret fuldstændig som de lovlige netbutikker vi kender. Med indkøbsvogn og det hele. De har endda support 24/7 og chatfunktioner, hvis man er i tvivl om hvilket produkt, man har brug for.

En kriminalitet der er svær at stoppe

Handlen foregår så åbenlyst, at virksomhederne reklamerer for deres services på Youtube og Vimeo.

- Det irriterer mig da voldsomt, at det kan lade sig gøre at reklamere for den slags ulovligheder, siger politikommissær Sonny Olsen fra Nationalt Center for Cybercrime.

Men politiet kan ikke stoppe reklamerne. Og hvis man bestiller den slags kriminelle services, så er chancen for at blive opdaget også meget lille.

- Selv folk uden stor computerekspertise kan forholdsvis let anonymisere sig på nettet. Det kan ske med helt gratis anonymiseringsværktøjer, VPN nøgler eller via TOR netværket, forklarer Sonny Olsen.

Omsætning for milliarder

- Ifølge FBI så har indtægten fra computer kriminalitet overgået handlen med narkotika på globalt plan, siger Peter Kruse fra IT sikkerhedsfirmaet CSIS.

Ifølge en rapport fra Kaspersky, så nåede bagmændene bag en russisk hackerorganisation, Carberp, at svindle for helt op mod 1 milliard dollars, før de blev anholdt.

Peter Kruse var i februar med til at nedlægge en anden russisk hackerorganisation, Dyreza, der var struktureret fuldstændig som en professionel virksomhed.

- I løbet af en enkelt dag havde de kontrol over 500.000 computere, og i løbet af de to år de nåede at eksistere havde de hacket sig ind på 5.000.000 computere, fortæller Peter Kruse.