Krimi

Kundby-pigen blev radikaliseret på bare en måned

Station 2 har været i kontakt med kilder tæt på pigen fra Kundby – ifølge de nye oplysninger blev hun radikaliseret i løbet af en måned.

I videoen øverst ses en sms-korrespondance fra Kundby-pigen til hendes veninde om truslerne mod elever på Sydskolen.

Nye oplysninger i sagen om den 16-årige pige fra Kundby viser, at hun i løbet af bare en måned fik kontakt til yderligtgående muslimer og på den måde udviklede sig til at blive potentiel terrorist.

Det fremgår af en gennemgang af sagen i TV 2's kriminalmagasin Station 2, som har fået kontakt til en række kilder med indgående kendskab til den 16-årige.

Her kommer det også frem, at Kundby-pigen to gange blev politianmeldt i december og januar for trusler mod elever på Sydskolen i Fårevejle, og at hun ifølge Station 2’s oplysninger har haft kontakt til flere militante muslimer, som formentlig befinder sig i udlandet og kan have spillet en afgørende rolle i planlægningen af terrorangreb i Danmark.

Kundby-sagen kort

13. jan: Politiet finder bombemanualer og kemikalier til fremstilling af sprængstoffer på pigens bopæl. Hun anholdes.

14. jan: Pigen fremstilles i grundlovsforhør og varetægtsfængsels i isolation. Samtidig anholdes en 24-årig mand.

15. jan: Den 24-årige fremstilles i grundlovsforhør og varetægtsfængsles i isolation.

26. jan: Isolationsfængslingen forlænges for begge.

4. feb: Pigen kommer ud af isolation, men er fortsat fængslet.

8. mar: Den 24-årige kommer ud af isolation, men er fortsat fængslet. Sigtelserne kommer frem; pigen er sigtet for planlægning af terror og den 24-årige for medvirken.

Den 16-årige pige, der blev anholdt den 13. januar, er sigtet for besiddelse af bombemanualer, forsøg på fremstilling af sprængstoffer og planlægning af terrorangreb på to skoler - henholdsvis Sydskolen i Fårevejle og den jødiske privatskole, Carolineskolen. Derudover er en 24-årig mand sigtet for medvirken til at planlægge terror.

Hidtil har Kundby-sagen været omgærdet af stor mystik. Den har været bag dobbeltlukkede døre ved retten i Holbæk, hvor de to er blevet varetægtsfængslet frem til den 30. marts. Men ved hjælp af kilder, der ikke tidligere har stået frem, er det nu muligt for Station 2 at afdække en del af forløbet op til anholdelsen i januar.

Forelsket i Tyrkiet

Pigen fra Kundby har på mange måder haft en vanskelig opvækst med mange skoleskift og flytninger. Flere veninder beskriver hende som meget usikker og som en, der har svært ved at finde venner. Det blev ikke bedre, da hun efter problemer på hjemmefronten kom på opholdssted i tre måneder i begyndelsen af 2015.

Nogle måneder senere – i sommerferien - var den dengang 15-årige pige på ferie i Tyrkiet og her fortæller kilder tæt på hende, at hun blev forelsket i en tyrkisk mand. Han har så vidt vides ikke betydning for terrorsagen, men det blev begyndelsen på et dramatisk forløb, der kulminerede i løbet af december.

- I løbet af efteråret begyndte hun at tale mere og mere om islam. Og i oktober fortalte hun mig, at hun var begyndt at gå i moske, og at hun var konverteret, fortæller hendes tidligere bedste veninde fra Sydskolen i Fårevejle.

Veninden vil være anonym, fordi hun frygter for konsekvenserne ved at blive indblandet i en terrorsag.

De to veninder gik sammen i 8. klasse på Sydskolen frem til sommerferien sidste år. Herefter flyttede Kundby-pigen til en anden skole, men de to veninder bevarede kontakten.

Henover efteråret blev det klart, at pigen fra Kundby gerne ville tilbage til Sydskolen og de gamle kammerater.

- Hun var på besøg på skolen flere gange. Hun ville gerne tilbage, men hun følte sig afvist af de gamle kammerater. Mange af dem syntes jo, at hun var blevet lidt mærkelig, siger en kilde tæt på forløbet til Station 2.

På det tidspunkt lagde Kundby-pigen jævnligt provokerende billeder og kommentarer ud på sociale medier, hvor hun blandt andet hyldede jihad – altså hellig krig - og viste sig selv med en pistol. Men her er der ikke tegn på, at hun har hverken evner eller vilje til at gøre alvor af det.

Skolen anmelder pigen for trusler

Konflikten med de gamle skolekammerater kulminerede i december. Blandt andet fordi Kundby-pigen ifølge flere kilder ikke var velkommen til en gallafest måneden efter.

Hun blev udsat for mobning på Facebook og reagerede med grove trusler mod flere elever på Sydskolen. Da skolen fik kendskab til det, blev truslerne to gange meldt til politiet - én gang i december og én gang i januar op til gallafesten.

Til sin tidligere veninde skrev den 16-årige fra Kundby, at hun ikke må komme tilbage på Sydskolen på grund af en bombetrussel. Det fremgår af en sms-korrespondance mellem de to den 9. december.

Samtidig skete der en anden og endnu mere alvorlig udvikling i den 16-åriges liv. Hun begyndte at søge efter militante islamister på blandt andet Facebook, og det blev starten på en lynhurtig radikalisering.

I løbet af december fik hun kontakt til den 24-årige, der nu er sigtet for medvirken til terror. Han er tidligere syrienkriger og har flere gange optrådt i medier.

- Hun finder ham på Facebook og skriver en masse beskeder til ham på Snapchat. Hun spørger til hellig krig, og på et tidspunkt siger hun, at hun vil rejse til Syrien, fortæller den 24-åriges søster.

Hendes navn må ikke komme frem, fordi der er navneforbud i sagen, og søsterens navn kan altså afsløre den 24-åriges identitet.

Men hun er overbevist om, at hendes bror er uskyldig på trods af at han tidligere har vist tegn på militant islamisme, har været involveret i omfattende kriminalitet og er kendt som bandemedlem i Aarhus.

- Da den 16-årige pige skrev, at hun vil til Syrien, så svarede han, at hun skulle passe sin skole og blive i Danmark. Jeg tror ikke, at han på nogen måde har hjulpet hende med noget, der har med terror at gøre. Hvis det var almindelig kriminalitet, så kunne jeg forstå det. Men terror - det er helt utænkeligt, at han ville rode sig ud i det, siger søsteren.

Den 24-årige har dog offentliggjort en del provokerende billeder, der peger i retning af militant islamisme. Blandt andet et foto, hvor han holder en kniv mod et billede af Ahmed Akkari, der er kendt for at være kritiks over for islamister.

Hvordan hænger det sammen med, at du fortæller, at din bror ikke kan have noget med terror at gøre?
- Jeg kan godt se, at det billede ikke sender et godt signal. Men det er flere år gammelt. Og siden dengang har han lagt alt det med hellig krig på hylden og er blevet mere interesseret i at bygge en fremtid op med sin forlovede, siger søsteren.

Kontakt til udenlandske islamister

Det er fortsat uklart, hvilken rolle den 24-årige har spillet i sagen. Til gengæld var han ifølge Station 2s oplysninger ikke det eneste tvivlsomme bekendtskab, som Kundby-pigen gjorde på nettet.

Hen mod slutningen af december kom hun i kontakt med flere militante islamister, som kan have spillet en afgørende rolle i forhold til planlægning af terror. Her er der tale om kontakter, som enten befinder sig i udlandet eller foregiver, at de befinder sig i udlandet.
Kilder tæt på sagen kan ikke uddybe disse oplysninger, fordi det er en del af politiets efterforskning, og fordi sagen bliver behandlet for lukkede døre. Af samme grund vil heller ikke anklagemyndigheden eller politiet kommentere sagen.

Politiet og PET har i tiden op til anholdelsen flere gange været i kontakt med Kundby-pigen. Men her har det ikke stået klart, hvor alvorlig sagen er. Det bliver først tydeligt omkring begyndelsen af januar, hvor det viser sig, at pigen planlægger flere bombeangreb.
Dels mod Sydskolen, hvor hun er sigtet for at planlægge et angreb med en gødningsbombe. Tidspunktet for den plan er sammenfaldende med gallafesten på skolen, men bomben blev ikke færdig til tiden, blandt andet fordi hun manglede flere ingredienser.

Dels mod den jødiske privatskole, Carolineskolen, i København. Her forsøgte hun, ifølge politiet, at fremstille det ekstremt farlige sprængstof TATP, der er kendt fra flere tidligere terrorangreb. Planen mislykkedes, fordi den 16-årige blev anholdt, lyder det i sigtelsen.

De følgende uger og måneder skal Kundby-sagen efterforskes. Anklagemyndigheden regner med flere hundrede afhøringer, og her skal både forløbet op til anholdelsen og den 16-åriges kontakter til militante muslimer undersøges grundigt.