Krimi

TATP: Ustabilt som satans mor

Den 16-årige terrorsigtede pige fra Kundby er sigtet for at have fremskaffet sig kemikalier til at fremstille sprængstoffet TATP.

Et sprængstof, der også er kendt under navnet Satans mor, fordi det er så ustabilt og utilregneligt.

- TATP er ulovligt og er ikke et sprængstof, der bliver brugt kommercielt hverken i militæret eller civilt. Det er for ustabilt og utilregneligt. Det kan ikke håndteres på sikker vis, når man vil bruge det. I værste fald kan det gå af ved en statisk gnist, varme eller meget små stød, fortæller Bjørn Schmidt fra beredskabsstyrelsens kemiske beredskab til Station 2.

Billedet herunder viser et plastikrør med 1,3 gram TATP. Ifølge Bjørn Schmidt kan selv denne lille mængde pulver forvolde stor skade på hænder og krop, hvis det sprænger mellem ens hænder.

Kendt fra tidligere terror-sager

Det er netop sprængstoffet TATP, at den terrorsigtede pige fra Kundby er anklaget for at have anskaffet sig kemikalier til at fremstille.

Sprængstof er kendt fra tidligere terrorsager herhjemme. Herunder den såkaldte Glasvejs-sag, hvor en mand blev dømt for fremstilling af TATP, og fra sagen fra Hotel Jørgensen hvor TATP sprang mellem hænderne på den Tjetjenske Lors Dokaev. Ifølge efterforskningen planlagde han at sende bomben til Jyllands-Posten i Viby J.

Men sprængstoffet er også kendt fra det seneste terrorangreb i Paris i november sidste år, hvor 130 mennesker blev dræbt, mens 433 blev såret. Alle otte terrorister havde TATP i de bombeveste, de bar under angrebet.

Går af mellem hænderne på dig

Bjørn Schmidt forklarer, at sprængstoffet er set i flere sager, fordi det er så nemt at fremstille. Men på trods af at det er nemt at fremstille, så fortæller han, at man skal holde fingrene langt væk fra sprængstoffet.

- Man ved ikke, hvornår det går af. Hvis vi arbejder med det ti gange, går det ni ud af ti gange godt. Den sidste gang gør man ikke noget anderledes, end de ni forgående gange men det går simpelthen bare af mellem hænderne på dig, fortæller Bjørn Schmidt.

Den eneste grund til, at Kemisk Beredskab i beredskabsstyrelsen har TATP, er for at lave forsøg.

- Vi laver det til vores egne forsøg, og så laver vi det for, at de bombehunde, vi har derude, kan træne med det, så de kan spore det ude i det civile, når de skal ud og finde sådan noget, fortæller Bjørn Schmidt.

- Ellers så holder vi fingrene langt væk fra det, lyder det fra Bjørn Schmidt.