Krimi

Breivik mod Norge: Sagen er begyndt med nazihilsen

Bliver Anders Breivik behandlet i strid med menneskerettighederne? Det skal retten vurdere - tirsdag er massemorderens retssag mod Norge begyndt

Anders Behring Breivik er ankommet til den midlertidige retssal i gymnastiksalen i det topsikrede fængsel i Skien syd for Oslo. 

I håndjern og omgivet af fire fængselsbetjente fandt den nu 37-årige dømte terrorist sin plads og efter han havde hilst på sin advokat Øystein Storrvik, vendte han sig mod den forsamlede presse og hævede højre hånd i en tydelig hilsen. 

FAKTA Breivik mod Norge

Anders Behring Breivik har stævnet Norge, fordi han mener, at hans afsoningsforhold er et brud på menneskerettighederne.

Retssagen blev afholdt 15.-18. marts 2016 i gymnastiksalen i Skien fængsel, hvor Breivik for tiden afsoner sin dom på 21 års forvaring.

Efter 10 år kan Breivik søge om prøveløsladelse - efter 21 år kan aklagemyndigheden hvert femte år anmode om, at han ikke skal løslades. Det kan ske, hvis man fortsat vurderer, at han kan være farlig.

Breivik er dømt for terrorangreb og drab på 77 mennesker i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Ikke en hilsen med strakt arm og knyttet hånd, som han ellers indledte de første dage under den egentlige 22. juli-terrorsag med, indtil han efter et par dage og 'af hensyn til de pårørende' valgte at lade være. Istedet hævede han højre arm og strakte hånden frem i en klar nazistisk hilsen, mens flere af de forsamlede journalister rystede på hovedet.

Breivik selv har tabt en del vægt og fremstår bleg i sit mørke jakkesæt – han har et stramt drag om munden og er helt kortklippet.

- Det er en usædvanlig situation, siger dommeren og fortæller, hvad sagen egentlig handler om. At Breivik har anlagt sag mod den norske stat, fordi han først i ila Statsfængsel og siden 2013 i fængslet i Skien har følt sig umenneskeligt behandlet - og at han derfor mener, at hans menneskerettigheder er brudt.

Handler også om de 77 dræbte

Sagen skal ikke handle om de 77 mennesker, han dræbte, men selvfølgelig har hans handlinger også noget at gøre med den nye sag at gøre, lød det fra Breiviks advokat lige inden retten blev sat tirsdag morgen klokken 9.00.

- Det er jo derfor, han er her, sagde Breiviks advokat Øystein Storrvik til TV 2.

Hele retssagen bliver filmet og gemt i et arkiv sammen med optagelserne fra den oprindelige terrorsag – af historiske årsager, forklarer dommer Helen Andenæs Sekulic.

For retssagen er historisk. Det norske retsvæsen har besluttet, at Breivik har samme rettigheder som andre i forhold til at kræve en retssag, hvis han føler sig uretfærdigt behandlet.

Herefter er Breiviks adokat gået igang med sin forelæggelse af sagen. Efter frokost vil statens advokat, Marius Kjelstrup Emberland, tage ordet.

Regner med mere end 21 år

Breivik selv sætter sig i vidneskranken onsdag morgen.

- Jeg kan ikke sigen hvad han vil tale om. Det er op til ham selv, sagde hans advokat til TV 2 inden sagen begyndte.

I sin forelæggelse gør Øystein Storrvik det klart, at Breivik ikke bliver løsladt efter de 21 år, han ellers er dømt til at afsone.

Vi mener videre, at der i konkrete perioder har været nedværdigende behandling

Øystein Storrvik, Breiviks advokat

Han siger i stedet, at det virker som om, at den norske stats plan er at holde Anders Behring Breivik fængslet for alltid. Han mener derfor, at sagen er vigtig, fordi den vil få betydning for Breiviks forhold i fængslet i al videre fremtid.

Norge har ikke dødsstraf, påpeger Storrvik og fortsætter med at sige, at ændres afsoningsforholdene ikke, så kan Breiviks straf i fængslet ende med at være endnu værre.

- Nogen siger, han er isoleret, andre siger, at han ikke er isoleret. Det handler om definationer, siger Øystein Storrvik.

TV, Playstation - og censur

Det er vores krav, at afsoningen skal have et indhold, så man ikke får et værre alternativ, end en dødsstraf ville have været. Det er et vigtigt tema for sagen, for det er et stort ansvar, en stat påtager sig, når man vælger ikke at have dødsstraf. Det er et helt relevant tema for den hverdag, Breivik har, siger hans advokat.

Forhold, der på den ene side indebærer, at Breivik har fri adgang til tre celler eller værelser i fængslet, hvor han har træningsrum, opholdsstue og soveværelse - ligesom han har adgang til et TV, en computer uden netadgang og en Playstation samt mulighed for at føre en omfattende korrespondance med meningsfæller i en lang række lande.

Eneste undtagelse var et fem minutter langt møde uden glasvæg, da Breiviks mor kom og sagde farvel, inden hun døde af kræft.

- Vi mener, at summen af det, han har været udsat til frem til i dag, er et brud på den Europæiske Menneskerettigskomission. Vi mener videre, at der i konkrete perioder har været nedværdigende behandling. Det gælder overdreven brug af nøgenransagning og overdreven brug af håndjern,siger Storrvik.