Krimi

Breivik klager: Udsat for over 800 nøgenundersøgelser - også fra kvinder

Er Anders Behring Breivik stadig farlig? Det er et af temaerne i retssagen, han har anlagt mod den norske stat.

FAKTA Breivik mod Norge

Anders Behring Breivik har stævnet Norge, fordi han mener, at hans afsoningsforhold er et brud på menneskerettighederne.

Retssagen blev afholdt 15.-18. marts 2016 i gymnastiksalen i Skien fængsel, hvor Breivik for tiden afsoner sin dom på 21 års forvaring.

Efter 10 år kan Breivik søge om prøveløsladelse - efter 21 år kan aklagemyndigheden hvert femte år anmode om, at han ikke skal løslades. Det kan ske, hvis man fortsat vurderer, at han kan være farlig.

Breivik er dømt for terrorangreb og drab på 77 mennesker i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Breivik regner selv med, at han kommer til at sidde i fængsel i mere end de 21 år, han blev idømt for sit terrorangreb på Oslo og Utøya 22. juli 2011, hvor 77 mennesker blev dræbt.

Sådan er almindelig praksis i sager med lignende straf – at straffen forlænges – og det bliver nok ikke anderledes i Breiviks tilfælde, siger hans advokat, Øystein Storrvik, under sin forelæggelse i retssagen, Breivik har anlagt mod den norske stat.

En retssag, der handler om retssikkerhed og menneskerettigheder – og som naturligt nok også kommer ind på den egentlige grund til, at Breivik afsoner sin straf under særligt skærpede omstændigheder.

Om Anders Behring Breivik er en reel trussel den dag i dag.

- Spørgsmålet er, om årsagerne til behandlingen så længe efter er reelle. Det er ikke kommet noget frem, som tyder på, at han vil begå noget lignende. Det er også så stor grad af kontrol af ham, at der er en meget lille risiko for, at han kan begå ny kriminalitet, siger advokat Storrvik.

Tilhænger af vold og terrorisme

Mens statens advokat, Marius Emberland, allerede har gjort det klart, at han blandt andet vil komme ind på Breiviks eget terrormanifest, han sendte til formodede meningsfæller i en lang række lande den selvsamme morgen, hvor han begik sine angreb.

Et manifest, hvor Breivik blandt andet pointerer, at det bedste tidspunkt at hverve nye meningsfæller er den tid, man sidder i fængslet for sine handlinger.

At ekstrem vold og terrorisme er nødvendige politiske virkemidler.

- Breivik er kort og godt en meget farlig mand. Det er baggrunden for, at han afsoner under et særlig højt sikkerhetsniveau. Det ville være opsigtsvækkende, hvis ikke myndighedene tog sagsøger alvorligt, siger Marius Emberland.

Vil ikke undersøges af kvinder

Sikkerhedstiltagene, som Breivik lever under, indebærer udover besøgsforbud og brevkontrol også nøgenundersøgelser.

- Breivik har selv forklaret, at han har været udsat for over 800 nøgenundersøgelser, fortæller Storrvik i retten, mens Breivik selv kigger ud i luften foran sig - og ikke på tilhørerne i retten, der primært er sikkerhedsgodkendte journalister.

Nogle pårørende og overlevende følger også retssagen - men det sker i et retslokale i den egentlige byret i Oslo - og ikke i fængslet i Skien et par hundrede kilometer syd for Oslo, hvor den egentlige retssag foregår på grund af omfattende sikkerhed omkring sagen.

Nøgenundersøgelserne foregår ved, at Breivik på vilkårlige tidspunkter bliver bedt om at tage alt tøjet af, hvorefter det bliver undersøgt – mens Breivik selv må sætte sig på hug, så hans endetarm også kan blive undersøgt visuelt.

Nogen gange af kvindelige fængselsansatte.

Havde ingen venner

Konsekvensen af den brevcensur, Breivik lever med, er, at han ikke kan danne sociale relationer, siger advokat Øystein Storrvik.

- Vi mener, Breivik er udsat for skader. Allerede i oktober 2011 var der tegn på isolationsskader, siger Breiviks advokat.

Mens statens advokat på den anden side lægger vægt på, at det er almindelig praksis, at farlige fanger udsættes for kontrol.

Og at brevkontrollen ikke har ødelagt nogle eksisterende relationer - for Breivik har ikke haft nogen.