Krimi

Forsvarsadvokat for terrorsigtet: - Skyld er ikke det vigtigste for mig

Alle har ret til et forsvar. Det siger loven. Men hvordan kan man forsvare det, andre ser som utilgiveligt?

Lige nu hviler alles øjne på en række kontroversielle retssager herhjemme - heriblandt den såkaldte Kundby-sag, hvor en 16-årig pige og en 24-årig mand er sigtet for at planlægge terror mod to danske skoler.

Men hvordan er det egentlig at skulle forsvare mennesker, der er tiltalt for eksempelvis terror, drab, svindel eller at have krænket sine egne børn?

Det svarede forsvarsadvokat i Kundby-sagen, Henrik Garlik, på i lørdagens 'Go' morgen Danmark'.

- Når jeg møder en klient, så møder jeg vedkommende helt åbent. Jeg stiller spørgsmål og lader vedkommende forklare, hvad vedkommende selv ønsker, siger Henrik Garlik.

Skyld er ikke fokus

Han repræsenterer lige nu den 24-årige mand i Kundby-sagen.

Hvor mange nok ville fokusere på 'skyldig' eller 'ikke skyldig', har forsvarsadvokaten et andet fokus.

- Der er en personlig nysgerrighed. Skyld er ikke det vigtigste for mig. For mig er det at tilrettelægge en proces, indekalde vidner og så overlade bevisførelsen til retten, siger Henrik Garlik.

Eneste bindeled med verden udenfor

Ifølge Henrik Garlik er det meget forskelligt, hvor tæt forholdet mellem advokaten og den tiltalte bliver. I Kundby-sagen sad hans klient i længere tid i isolation i fængslet, og her var han som advokat den 24-åriges eneste bindeled med verden udenfor.

- I den pågældende situation føler jeg mig ret tæt på klienten. Der er både den juridiske proces og den personlig. Og de to ting betyder lige meget for mig. Det er vigtigt at kende den pågældende, når man skal planlægge og tilrettelægge et forsvar, siger Henrik Garlik.

Ville aldrig forsvare Breivik

Her spiller det også en rolle, at der er tale om en terrorsag og ikke en drabssag, hvor det ofte er beviserne omkring en handling, der er afgørende.

-  I terrorsager efterforsker politiet i alle mulige retninger – hvem man har kontakt til, hvilke politiske og religøse intereser man har. Derfor bliver det også vigtigt for mig at være meget sammen med den pågældende for at finde ud af, hvad der kan være af problemstillinger, siger forsvarsadvokaten.

Selvom han gennem tiden har forsvaret flere klienter, som offentligheden ikke har haft sympati for, så er der grænser. 

I Norge er det i øjeblikket meget fokus på Anders Breivik, der har lagt sagt an mod den norske stat for dårlige fængselsforhold.

- Den sag ville jeg ikke tage, fastslår Henrik Garlik.

- Jeg ville være bange for at blive et politisk talerør for Breivik - og det ønsker jeg ikke. Jeg vil koncentrere mig om sagens kerne og de beviser, der er.