Krimi

Forsvarsadvokat for terrorsigtet: - Skyld er ikke det vigtigste for mig

Alle har ret til et forsvar. Det siger loven. Men hvordan kan man forsvare det, andre ser som utilgiveligt?

Lige nu hviler alles Ăžjne pĂ„ en rĂŠkke kontroversielle retssager herhjemme - heriblandt den sĂ„kaldte Kundby-sag, hvor en 16-Ă„rig pige og en 24-Ă„rig mand er sigtet for at planlĂŠgge terror mod to danske skoler.

Men hvordan er det egentlig at skulle forsvare mennesker, der er tiltalt for eksempelvis terror, drab, svindel eller at have krĂŠnket sine egne bĂžrn?

Det svarede forsvarsadvokat i Kundby-sagen, Henrik Garlik, pĂ„ i lĂžrdagens 'Go' morgen Danmark'.

- NĂ„r jeg mĂžder en klient, sĂ„ mĂžder jeg vedkommende helt Ă„bent. Jeg stiller spĂžrgsmĂ„l og lader vedkommende forklare, hvad vedkommende selv Ăžnsker, siger Henrik Garlik.

Skyld er ikke fokus

Han reprĂŠsenterer lige nu den 24-Ă„rige mand i Kundby-sagen.

Hvor mange nok ville fokusere pÄ 'skyldig' eller 'ikke skyldig', har forsvarsadvokaten et andet fokus.

- Der er en personlig nysgerrighed. Skyld er ikke det vigtigste for mig. For mig er det at tilrettelĂŠgge en proces, indekalde vidner og sĂ„ overlade bevisfĂžrelsen til retten, siger Henrik Garlik.

Eneste bindeled med verden udenfor

IfĂžlge Henrik Garlik er det meget forskelligt, hvor tĂŠt forholdet mellem advokaten og den tiltalte bliver. I Kundby-sagen sad hans klient i lĂŠngere tid i isolation i fĂŠngslet, og her var han som advokat den 24-Ă„riges eneste bindeled med verden udenfor.

- I den pĂ„gĂŠldende situation fĂžler jeg mig ret tĂŠt pĂ„ klienten. Der er bĂ„de den juridiske proces og den personlig. Og de to ting betyder lige meget for mig. Det er vigtigt at kende den pĂ„gĂŠldende, nĂ„r man skal planlĂŠgge og tilrettelĂŠgge et forsvar, siger Henrik Garlik.

Ville aldrig forsvare Breivik

Her spiller det ogsĂ„ en rolle, at der er tale om en terrorsag og ikke en drabssag, hvor det ofte er beviserne omkring en handling, der er afgĂžrende.

-  I terrorsager efterforsker politiet i alle mulige retninger – hvem man har kontakt til, hvilke politiske og religĂžse intereser man har. Derfor bliver det ogsĂ„ vigtigt for mig at vĂŠre meget sammen med den pĂ„gĂŠldende for at finde ud af, hvad der kan vĂŠre af problemstillinger, siger forsvarsadvokaten.

Selvom han gennem tiden har forsvaret flere klienter, som offentligheden ikke har haft sympati for, sĂ„ er der grĂŠnser. 

I Norge er det i Ăžjeblikket meget fokus pĂ„ Anders Breivik, der har lagt sagt an mod den norske stat for dĂ„rlige fĂŠngselsforhold.

- Den sag ville jeg ikke tage, fastslÄr Henrik Garlik.

- Jeg ville vĂŠre bange for at blive et politisk talerĂžr for Breivik - og det Ăžnsker jeg ikke. Jeg vil koncentrere mig om sagens kerne og de beviser, der er.