Terrorsagen fra København

Omar El-Hussein gav tiltalte aflang genstand efter angreb på Krudttønden

Overvågning viser, hvordan flere tiltalte mødes på internetcafé efter angreb på Krudttønden. De besøger nyhedssider og får genstand af Omar.

På terrorsagens anden dag har anklager Sidsel Jessen-Klixbüll fra Københavns Politi afspillet en stribe videoklip, der viser, hvad de tiltalte foretog sig, fra Omar El-Hussein ankom til Mjølnerparken og i tiden efter.

Omar El-Hussein var på det tidspunkt bærende på en genstand i en sort plastikpose, som efter politiets opfattelse er gerningsvåbnet fra Krudttønden.

Videoerne, der er fra både internetcaféen Powerplay og Mjølnerparken, viser, hvordan to af de tiltalte - Liban Elmi og Ibrahim Abbas - mødtes med Omar El-Hussein i Abbas' opgang i Mjølnerparken nr. 38.

Liban Elmi har tidligere forklaret - både til politiet og i retten - at han hørte Omar El-Hussein sige på arabisk, at der var en maskinpistol i tasken. Noget, han siden har afvist og også gjorde i dag.

Video viser, at Liban Elmi forlod nr. 38 kl. 16.26 og ringede til en af de medtiltalte i sagen, Bhostan Khan Hossein, der på det tidspunkt sad på internetcaféen Powerplay.

Opkaldet varede mellem 11 og 12 sekunder.

Ifølge oplysninger fra Powerplays it-log foretog den computer, som Bhostan Khan Hossein sad ved, umiddelbart efter besøg på flere mediers hjemmesider. Nyheden om Omar El-Husseins angreb på Krudttønden var på det tidspunkt offentligt kendt.

Computeren besøgte Ekstra Bladets hjemmeside fra kl. 16.29, Local Eyes kl. 16.31 og BT kl. 16.32.

Kort efter - kl. 16.33 - ankom Liban Elmi til Powerplay, hvor han mødtes med Bhostan Khan Hossein og Mahmoud Rabea, der også begge er tiltalt i sagen.

Politiet mener, at alle fire mænd i sagen har hjulpet Omar El-Hussein så meget i løbet af gerningsdagen, at de har medvirket til terror og terrorforsøg ved den jødiske synagoge. I anklageskriftet fastslår Statsadvokaten i København, at angrebet ved Krudttønden er en forudsætning for terror-tiltalten.

For at de kan straffes, er det afgørende, om mændene har vidst, at Omar El-Hussein var i gang med at begå et terrorangreb, og at de som minimim - når de hjalp ham - havde indset, at der var en risiko for, at han ville fortsætte sit foretagende og accepteret, at det kunne forholde sig sådan.

Alle fire nægter sig skyldige.

Sidsel Jessen-Klixbüll forsøgte tirsdag med videoovervågningen at sandsynliggøre, at de tiltalte udmærket vidste, hvad Omar El-Hussein havde foretaget sig kort efter angrebet.

Hun dokumenterede desuden, at der ifølge en af de tiltaltes tidligere forklaringer til politiet og i retten allerede før angrebet 14. februar 2015 havde været rygter i Mjølnerparken og på Facebook om, at Omar El-Hussein pønsede på et angreb 'a la Paris' - altså terrorangrebet kort tid forinden mod satiremagasinet Charlie Hebdo.

En vigtig brik i dette er overvågningen fra Powerplay.

På optagelserne ses Liban Elmi gå resolut gennem intercaféen og ind i et lokale længere inde, hvor han, Bhostan Khan Hossein og Mahmoud Rabea ses sammen alene.

Undervejs ser der ud til at blive tysset på Liban Elmi, mens han med store fagter med arme og hænder, taler til Bhostan Khan Hossein og medtiltalte Mahmoud Rabea.

Optagelserne er uden lyd.

Liban Elmi laver fagter, der godt kunne ligne dem, man vil lave, hvis man står med en automatriffel og affyrer flere salver af skud.

På et tidspunkt skubber Bhostan Khan Hossein døren i, og de tre mænd stikker hoverne helt tæt sammen. Liban Elmi holder hånden hen til sin mund, mens han taler.

De kigger også flere gange på computerskærmen, mens Bhostan Khan Hossein scroller ned ad en hjemmeside. En af dem gør fagter mod skærmen.

Her er de fire tiltalte i terrorsagen

Mahmoud Rabea, 31 år

Mahmoud Rabea, 31 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Ligesom Omar El-Hussein blev han løsladt ikke længe før 14. februar 2015. Han afsonede en straf på fem år og otte måneders fængsel, som han blev idømt i Højesteret i 2011. Sagen handlede om et omfattende våbenlager med en stribe militærrifler- herunder også forsøg på at bygge en fjernstyret bombe - som politiet fandt i september 2008 i Haraldsgade på Nørrebro.

Er tidligere blevet betegnet som ”toneangivende” person fra bandemiljøet. På Facebook har han opslået flere billeder af folk iført Brothas-trøjer samt tegninger af personer med rifler og pistoler.

Anholdt i 19. marts 2015. I hans besiddelse fandt politiet 10 stk. 7,65 mm ammunition af mærket ”Geco” samt 47 stk. 9 mm ammunition af mærket ”CBC Luger”.

Netop de to typer er identisk med dem, som Omar El-Hussein brugte ved synagogen og på Svanevej, da han blev dræbt.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Ibrahim Khalil Abbas, 23 år

Kaldenavn: "Ibo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Har boet dør om dør i Mjølnerparken med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 20-årige Liban Ahmed Saleban Elmi – i Mjølnerparken. Anholdt på internetcaféen Powerplay 15. februar 2015.

Er tidligere straffet for vold og røveri og har blandt andet været fængslet i sagen, fordi der ifølge retten var bestemte grunde til at frygte, at Ibrahim Khalil Abbas på fri fod ville begå ny personfarlig kriminalitet. Også dømt for kriminalitet begået sammen med Omar El-Hussein.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. "BMW", "Mercedes" og en natklub i Indre By.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Liban Ahmed Saleban Elmi, 21 år

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Bhostan Khan Hossein – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Har erkendt i retten, at han og Hossein mødte Omar, og at Hossein tog imod noget, som han senere gemte i et krat. Bedyrer, at han ikke vidste, hvad det var.

Har boet dør om dør med Omar El-Hussein og en anden af de tiltalte i sagen – 23-årige Ibrahim Khalil Abbas - i Mjølnerparken. Ikke ifølge TV 2’s oplysninger tidligere sat i forbindelse med personfarlig kriminalitet – eller våbensager. Anholdt på sin bopæl 15. februar 2015.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Ibrahim Khalil Abbas og Bhostan Hossein, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Det var den computer, Liban Elmi sad ved, som Omar foretog søgningerne fra.

Mødte Omar El-Hussein med kram og glæde efter angrebet på synagogen, da Omar vendte tilbage til Powerplay.

Foto: Anne Gyrite Schütt

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Bhostan Khan Hossein, 26 år

Kaldenavn: "Bobo".

Tiltalt for at have medvirket til terrorisme og terrorforsøg i tidsrummet 14. januar 2015 kl. 16.15 til 15. februar 2015 kl. 00.40 i og omkring Mjølnerparken og internetcaféen Powerplay på Nørrebro.

Politiet mener desuden, at han omkring kl. 17 den 14. februar 2015 – sammen med medtiltalte Liban Ahmed Saleban Elmi – skaffede den fuldautomatiske militærriffel af vejen, som Omar El-Hussein havde brugt ved Krudttønden tidligere samme dag. Hossein har erkendt, at han gemte våbnet ved Mjølnerparken. og at han på det tidspunkt havde gættet, hvad Omar El-Hussein havde brugt den til.

Blev i 2013 dømt i en sag, der handlede om et våbenlager. Dømt i sagen var 12 personer med bånd til den nu hedengange Mjølnerparken-bande Brothas. Våbnene skulle ifølge dommen overdrages til bandegrupperingen Værebros Hårde Kerne. Også dømt i flere våbensager tidligere. Har også været sigtet for et drabsforsøg i Lundtoftegade, men sagen mod ham blev opgivet.

Politiet mener desuden, at han og de tre andre tiltalte i sagen – uden at sætte navn på rollerne – har haft vedvarende og tæt kontakt til Omar El-Hussein og dels udtrykkelig, dels gennem bistand har tilskyndet ham til angrebet ved synagogen eller ”tilsvarende alvorlig kriminalitet”.

Bistanden indebærer at overdrage en hættetrøje til Omar El-Hussein, købe og overdrage en skuldertaske til ham, overdrage ammunition af mærket ”Geco” og ”CBC Luger” og betale for den computer, som Omar El-Hussein brugte til at lede efter målet for sit næste angreb efter Krudttønden.

Var til stede på internetcaféen Powerplay sammen med Liban Elmi og Ibrahim Khalil Abbas, da Omar El-Hussein ledte efter og fandt sit næste mål, den jødiske synagoge. Søgte selv på det tidspunkt på bl.a. en sangtekst af Tommy Lee og et opdatering til et computerspil.

Foto: Anne Gyrite Schütt

It-loggen viser, at der mellem kl. 16.29 og til kl. 16.41 er trafik mellem den computer, de tre mænd sidder ved, og så Ekstra Bladets hjemmeside.

Mahmoud Rabea slår sig på et tidspunkt til panden og giver Liban Elmi en ordentlig rusketur.

- Diskuterer I det, I ser på skærmen?, spurgte anklager Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Det tror jeg ikke, svarede Liban Elmi.

- Hvad laver I – hvad taler I om?

- Jeg kan ikke huske, hvad vi taler om.

Den 20-årige afviser, at han på det tidspunkt vidste, hvad Omar El-Hussein havde foretaget sig ved Krudttønden.

Videoen fra Powerplay viser, at Liban Elmi modtager et kort opkaldt fra Ibrahim Khalil Abbas - altså den ven, Omar El-Hussein opsøgte i Mjølnerparken 38 med en taske i hånden, og hvor Liban Elmi kort var sammen med dem.

Opkaldet finder sted 16.37.36 og varer i 24 sekunder.

Videoovervågning fra Mjølnerparken viser, at Omar El-Hussein netop kl. 16.37 forlader Mjølnerparken.

Ikke længe efter ses Mahmoud Rabea slå et par gange på sit håndled. Derpå rejser alle tre mænd sig hastigt op, forlader internetcaféen og går mod Mjølnerparken.

Overvågning fra Mjølnerparken viser, at alle fire tiltalte kl. 16.52 møder hinanden i Mjølnerparken. De deler sig hurtigt op to og to. Derpå ses Liban Elmi og Bhostan Khan Hossein bevæge sig væk fra Mjølnerparken.

Klokken 17.01 mødes de med en person i grå hættetrøje, der giver en af dem en sort aflang genstand. Liban Elmi har tidligere forklaret, at det er Omar El-Hussein, de mødes med, og at det er Bhostan Hossein, der får genstanden.

Det kunne han i dag ikke huske.

- Jeg kan ikke huske, hvem vi mødtes med, sagde Liban Elmi.

Anklager Sidsel Jessen-Klixbüll læste en tidligere forklaring, som den 20-årige havde givet til politiet op, og som Elmi havde læst og underskrevet, og som 

- Sigtede blev forespurt om det var Omar, hvilket sigtede bekræftede, står der i afhøringsrapporten.

- Har du forklaret sådan til politiet? spurgte Sidsel Jessen-Klixbüll.

- Det kan godt være.

- Du har forklaret, at det var Omar, I mødtes med?

- Ja, hvis der står sådan.

Videoen viser, at personen i den grå hættetrøje fulgte efter de to mænd, mens de bevægede sig hen over det rekreative område ved Mjølerparken. Videoen viser, at en person - der ifølge Liban Elmi altså er Bhostan Khan Hossein - går hen til banelegemet med en aflang sort genstand i hånden.

Da personen kommer tilbage, er hænderne tomme.

Stedet, personen gik hen til, er samme område, hvor politiets sporhunde senere fandt gerningsvåbnet fra Krudttønden.

Liban Elmi afviste i dag, at han vidste, hvad der var i posen, som de fik af Omar El-Hussein. Han afviste også, at det var den samme pose, han tidligere havde set i opgangen ved nr. 38, hvor han og Ibrahim Khalil Abbas var sammen med Omar El-Hussein.

Ordvekslingen mellem anklager Sidsel Jessen-Klixbüll og Liban Elmi lød således:

- Diskuterer I, hvad der er i posen?

- Nej.

- Spørger du?

- Jeg spørger ikke, hvad der er i folks ting.

- Er det den samme som i opgang?

- Det tror jeg ikke.

- Da Omar kommer ind i opgangen, har han en aflang genstand i hånden. Nu, lige efter at Omar og Bhostan mødes, har Bhostan en aflang genstand i hånden.

- Det, Omar og Bhostan havde, ligner ikke hinanden. Den ene var i en taske, tror jeg. Den Bhostan har.

- Det var en taske?

- Ja.

- Det kunne du se?

- Ja.

- Så du, da Bhostan fik den?

- Det så jeg ikke, nej.

- Ved du, om det var Omar, der gav ham den?

- Nej. Jeg kiggede heller ikke på det, tror jeg.Sagen er berammet til 30 retsdage, og der ventes dom i september.