Krimi

44 kirkegårde var udsat for hærværk sidste år

Væltede monumenter, smadrede gravsten og graffiti på H.C. Andersens gravsted.

Politiet registrerede i 2015 hærværk på 44 kirkegårde og gravpladser - især var Fyn ramt med 12 episoder, efterfulgt af otte sager i Midt- og Vestjylland og syv i Aarhus og Østjylland, fremgår det ifølge metroxpressaf et folketingssvar.

- Det lyder noget højere, end vi har oplevet de tidligere år. Hærværk mod gravsteder er især krænkende mod de efterladte. Nogle steder er man begyndt at aflåse kirkegårde efter mørkets frembrud - det gør vi selv. Andre går med overvejelser om at bruge videoovervågning, siger Klaus Frederiksen, formand Foreningen af Danske Kirkegårdsledere, til metroxpress.

To angreb på muslimske kirkegårde i Brøndby og Odense, hvor op mod 100 gravsteder blev raseret, fik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at rase.

I juni var der hærværk mod den muslimske gravplads i Brøndby. I dag er det blevet opdaget, at nogle har skændet 50 grave på den muslimske gravplads i Odense. Det gør mig vred,’ skrev han på Facebook i september. Ifølge politiet er der intet, der tyder på, at muslimske gravpladser er hårdere ramt end kristne. Der er ingen beviser for religiøse motiver.

I syv sager om hærværk har folkekirker fået udbetalt 109.217 kroner i erstatning fra Folkekirkens Forsikringsenhed. Det handler blandt andet om otte kors, der er knækket af gravstene, og eludstyr, der er smidt i en sø.

Går det ud over folks grave, skal man selv betale.

- Er det hærværk på et privat gravsted, så er det faktisk borgerens egen indboforsikring, der dækker. Og det er der nok ikke mange, der er klar over, siger kontorchef Helle Ostenfeldt, Københavns Stift.