Politi rydder op efter kæmpe hash-sag: 24 tiltalt

16x9
Politiet har tiltalt 23 mænd og en kvinde i tre nye sager, der udspringer af historisk stor hash-efterforskning mod Pusher Street i 2013 og 2014 kaldet "Nordlys". Foto: Scanpix / Scanpix / TV 2

Operation 'Nordlys' sendte 76 i fængsel for hash-salg på Christiania. Nu er den sidste efterforskning samlet i tre nye sager - 24 tiltalt.

Det største hash-kompleks nogensinde sluttede i marts 2015 i Københavns Byret, da den sidste af 76 mænd og kvinder blev kendt skyldig i omfattende organiseret hash-salg på Christiania - fordelt på seks sager.

Alle seks sager, der går under navnet 'Nordlys', er anket - én af dem til Højesteret - og mens de 76 mænd og kvinder venter på at komme for retten igen, har Københavns Politi rejst tiltalte i tre nye sager, der udspringer af efterforskningen i 'Nordlys'.

- Der er tale om en slags oprydningssager, hvor vi har samlet de personer, der ikke kom med i de oprindelige sager, siger anklager Tomas Hugger, Københavns Politi, der er anklager i en af de tre sager.

Sagerne er ifølge anklageren endnu ikke berammet ved byretten, og ingen sidder fængslet i dem.

Ingen af de tre sager kommer til at køre som tilståelsessager.

At Københavns Politi ikke tog alle mistænkte med, da man i 2014 slog til i 'Nordlys', har politiet selv tidligere slået fast i retten under procedurerne i de seks sager.

- Der er adskillige mistænkte ud over de tiltalte, som af flere årsager ikke blev anholdt, sagde anklager Andreas Kjærulff eksempelvis.

- Der er sket en tilskæring af sagen foretaget ud fra en ressourcemæssig betragtning. Det var ganske enkelt Ikke muligt logistisk for Københavns Politi eller anklagemyndigheden at håndtere mere end 80 anholdte ad gangen.

Efter dommene i byretten i de seks sager er alle 76 dømte blevet sat på fri fod, mens sagen er under anke, og nu er yderligere 24 så tiltalt i de tre 'oprydningssager' efter 'Nordlys'-efterforskningen.

To af sagerne handler hver samlet set om organiseret salg af knap et ton hash, mens den tredje er et noget mindre sag.

I den første af sagerne er ni mænd tiltalt for at have haft en rolle i en eller flere af i alt seks hash-boder, der indgår i sagen. De ni er tiltalt for salg af mellem 97 og 232 kilo hash. På tværs af de seks boder giver det 954 kilo hash.

I den anden af sagerne er syv mænd og en kvinde tiltalt 36 og 220 kilo hash for en rolle i en eller flere af i alt syv hash-boder. På tværs af boderne givet det et samlet salg på 951,5 kilo hash.

Den tredje af sagerne er en noget mindre. Den handler hovedsagelig om de såkaldte "aktionsdage" - dage, hvor kun få af Christianias boder holder åben, og som ifølge både politi og byret var en klar indikator på, at hashhandlen i Pusher Street er organiseret.

På disse dage gik pusherne sammen på kryds og tværs og solgte på sådan en dag i snit samlet set 16,1 kilo hash og 1965 joints. Fire af mændene er i denne sag tiltalt for have deltaget i én aktionsdag, de resterende tre har efter politiets opfattelse deltaget i to aktionsdage.

En af mændene i den "lille" sag var oprindeligt tiltalt i det store hash-kompleks, men blev udskilt. I det oprindelige anklageskrift lød anklagerne mod ham på medvirken til salg af 86 kilo hash - nu er mængden foruden to aktionsdage barberet ned til to kilo.