Krimi

Kickstartede bandekrig: Fætre tiltalt for skyderi juleaften

Første kapitel i speget sagskompleks om en række skyderier kommer nu for retten. To mænd tiltalt, efter at de ellers tidligere var blevet renset.

Ifølge politiet var der tale om drabsforsøg, da to mænd ca. kl. 22.00 juleaften 2013 gik ind i spilleklub på Frederikssundsvej i Brønshøj og affyrede to skud mod en 34-årig mand.

Den 34-årige blev ramt én gang i brystregionen - det andet skud gik forbi.

Begge tiltalte mænd har tilknytning til Københavns bandemiljø og nægter sig skyldige.

Sagen er usædvanlig, fordi mændene én gang eller har klaret frisag for anklagerne. De fik en såkaldt påtaleopgivelse og blev løsladt i slutningen af 2014.

Men siden er nye beviser kommet til, og sagen mod dem er blevet genåbnet. De blev anholdt i slutningen af august 2015 og er nu tiltalt.

Skyderiet den aften var rettet mod en mand, der ifølge politiet var ledende medlem af Mjølnerparken-grupperingen Brothas Souljaz, og politiet mener, at der ud af krudtrøgen den aften voksede en regulær bandekrig, der i dag - mere end to år senere - fortsat kører og nu endda er udviddet til også at omfatte en rockerklub.

En 18-årig mand menes i december at være blevet dræbt som led i konflikten i en bil i udkanten af Husum, og så sent som i sidste uge besluttede Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at en rockerborg i Haslev fortsat skal være lukket, fordi der er 'stor sandsynlighed for voldelige angreb' med 'fare for udenforstående, der arbejder, bor eller befinder sig i nærheden af ejendommen.'

Rockerborgen tilhører gruppen Gremium, der iflølge politiet er nær allieret med den gruppe, som opstod omkring de to tiltalte fætre i kølvandet på skyderiet på Brothas Souljaz-figuren juleaften 2013.

Begge nægter sig skyldige og har under flere retssager tidligere afvist, at de er en del af en bandegruppering kaldet B27, som ifølge politiet er i krig med Brothas Souljaz sammen med Gremium.

Sagen er også usædvanlig, fordi den er et delt af et større og meget speget sagskompleks fyldt med personlige intriger, beskyldninger om løgne og justitsmord, skjulte dagsordener, mulige hævnmotiver samt og et hav af modstridende forklaringer.

Tre af de skyderier, som politiet sætter i forbindelse med det spegede bandekonflikt, der skal være vokset ud af skyderiet juleaften, har allerede været for retten.

Fætrene og deres venner har været centrale vidner i sagerne og udpeget personer med mere eller mindre relation til Brothas Souljaz, som politiet siden anholdt og tiltalte for skyderierne i stort set identiske - og temmeligt spegede - forløb, der alle tog en drastisk udvikling, efter at fætrene for anden gang blev anholdt og fængslet for juleskyderiet.

15. december 2014. Skyderi foran moske i København. Kun én af fætrene var til stede, mener politiet. Begge udpegede dog en ledende skikkelse ved navn Mohamed fra Brothas Souljaz som skytten. Manden blev anholdt.

28. december 2014. Skyderi på åben gade i Valby. Kun én af fætrene var til stede, mener politiet. Begge udpegede mand i 30'erne ved navn Foad som medgerningsmand. Manden blev anholdt. Foad har ifølge politiet relation til Brothas Souljaz og har tidligere været fængslet som medskyldig for skyderiet juleaften 2013, men var blevet løsladt efter at have afgivet en belastende forklaring mod fætrene, der nu rettede anklager den modsatte vej.

7. februar 2015. Skyderi på Tagensvej i København. Begge fætre bliver ramt og udpeger to brødre, Amin og Ousama, med relation til Brothas Souljaz som gerningsmænd. Brødrene er i familie med Foad. Mændene blev fængslet.

Statsadvokaten i København rejste tiltalte i tre sager mod Mohamed, Foad, Amin og Ousama i sommeren 2015. Nogle måneder senere - i slutningen af august - blev de to fætre så atter anholdt.

Der var kommet nye beviser til mod dem i sagen om drabsforsøget juleaften 2013 - og begge blev atter fængslet.

Siden skete der noget mærkværkdigt.

Afhørte var sikker på, at deres taktik var, at fá lavet et “set-up”, hvor afhørte eller evt. Y (den anden fætter, red.) skulle beskyldes for et skyderi, hvorefter de ville blive fængslet (..) Når de så sad fængslet, ville der blive lavet aftaler omkring, at alle trak deres forklaringer tilbage, og så ville alle sagerne falde.

A, en af de to fætre, der nu er tiltalt for drabsforsøget juleaften 2013

Ikke længe efter ændrede fætrene - og deres venner - pludselig forklaring om skyderierne 15. december 2014, 28. december 2014 og 7. februar 2015.

Nu var gerningsmændene ikke længere Mohamed, Foad, Amin og Ousama. Når de oprindeligt havde sagt sådan, var der tale om løgne søsat for at ramme folk, de havde et horn i siden på, lød det i retten.

- I er i gang med at begå justitsmord, sagde én af fætrene i retten.

Statsadvokaten i København så dog anderledes på de nye forklaringer, og i retten præsenterede anklagemyndigheden den tese, at sagens usædvanlige drejning var et produkt af en slags lokumsaftale - muligt med en slags blodpenge, der har vandret fra Brothas Souljaz og til fætrene eller B27 - der var lavet, efter at fætrene blev fængslet i deres sag for anden gang.

I retten fremlagde politiet et notat - en såkaldt kilderapport - som en efterforsker fra Københavns Politi gjorde, efter at han i begyndelsen af august mødtes med en af fætrene og talte sammen. Notatet er dateret 20. november 2015.

- Afhørte forklarede også, at Foad og Mohamed (navn ændret,. red) ville gøre alt i verden for at slippe for at blive dømt. Afhørte var sikker på, at deres taktik var, at fá lavet et “set-up”, hvor afhørte eller evt. Y (den anden fætter, red.) skulle beskyldes for et skyderi, hvorefter de ville blive fængslet. Der var så nogle af Foad og Mohameds (navn ændret, red.) venner, som ville afgive falsk forklaring omkring sagen og pege på Y eller afhørte. Når de så sad fængslet, ville der blive lavet aftaler omkring, at alle trak deres forklaringer tilbage, og så ville alle sagerne falde.

Begge fætre har under de tre sager afvist, at der var indgået en sådan aftale. Den fætter, der mødtes og havde en fortrolig snak med en efterforsker i august 2015, afviser desuden, at han nogensinde har sagt, som politiet efterfølgende skrev ned.

De bedyrede selv i retten, at de havde ganske gode grunde til at lyve, og at årsagen til, at de nu alle - uden at have aftalt det indbyrdes - fortalte sandheden, var at de ikke mente, at uskyldige skulle tilbringe indtil flere år i fængsel.

Den påståede bandeboss, Mohamed, var ifølge fætrene gode venner med ofret til juleskyderiet. Ifølge forklaringer fra de tre retssager, skal ofret have udpeget de to fætre som gerningsmænd. Men forklaringen fra Mohameds ven er løgn - og derfor gjorde de to fætre gengæld ved at rette falske anklager mod Mohamed, bedyrede de i retten.

Foad løj de om, fordi han havde afgivet belastende forklaringer om dem for skyderiet juleaften. Foad, der oprindeligt selv var fængslet i sagen, fortalte efter måneder bag tremmer, at den bil, der blev brugt i forbindelse med skyderiet, og som senere blev fundet afbrændt, ikke længere tilhørte ham. Han havde solgt den - til en af fætrene.

En efterforsker fra politiet har sagt i retten, at det er politiets opfattelse, at fætrene efter skyderiet juleaften 2013 kontaktede Foad, som hjalp dem væk med pistolerne. Noget, der bestyrkes af, at Foad kunne føre politiet hen til Damhussøen, hvor gerningsvåbnet senere faktisk blev fundet.

Derfor - hævdede fætrene i retten - ville de have skovlen under Foad. Og de to brødre Amin og Ousama, som de havde fortalt stod bag skyderiet 7. februar, ja, de var i familie med Foad. Under sagen mod dem fortalte en af fætrene - her benævnt Y - at han havde løjet om dem, fordi Foad havde fortalt, at det var Y, der havde skudt juleaften 2013.

Derfor følte Y, at han havde 'én til gode' - og det kunne lige så godt gå ud over Amin og Ousama, som han sagde under sagen.

Retten har testet fætrenes troværdighed ved tre lejligheder. Mohamed blev frifundet, mens både Foad, Amin og Ousama blev dømt i deres sager.

Begge fætre er omfattet af et navneforbud.

Sagen mod dem er endnu ikke berammet ved Retten på Frederiksberg.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.