Krimi

Vidner: PET beskyttede ikke Lars Vilks kort før angreb

Nye vidneudsagn sætter igen spørgsmålstegn ved troværdigheden af Rigspolitiets egen undersøgelse af terrorangrebet i København sidste år.

Flere vidner siger nu uafhængigt af hinanden til Radio24syv, at den svenske kunstner Lars Vilks ikke var under personbeskyttelse af livvagter, da han kort før angrebet på Krudttønden blev interviewet uden for kulturhuset på Østerbro i København.

Det står i skarp kontrast til Rigspolitiets egen udlægning i terrorevalueringen, hvor man skriver på side 58:

”Ca. Kl. 14.53 gennemførte Lars Vilks et kort interview uden for Krudttønden med personbeskyttelse.”

Kun to personer foran Krudttønden 

Et af de vidner, som modsiger politiets beskrivelse af forløbet, er Niels Johan Juhl-Nielsen, der kort før kl. 15 ankom til Krudttønden. Niels Johan Juhl-Nielsen har arbejdet med sikkerhed og beredskab i mere end 20 år, og han er derfor overbevist om, at han ville have registreret eventuelle livvagter:

- Jeg ankommer til et helt tomt landskab. Der står kun to personer, hvor den ene interviewer og den anden besvarer - og da jeg ser godt efter, kan jeg se, at det er Lars Vilks. Jeg ser ikke andre personer overhovedet foran Krudttønden, siger han til Radio24syv.

Niels Johan Juhl-Nielsen bliver bakket op af en af de ansatte på Krudttønden, som ikke ønsker at stå frem med navn. Den ansatte fortæller til Radio24syv, at han står indenfor i baren sammen med de danske og de svenske livvagter, mens den svenske kunstner bliver interviewet uden for indgangspartiets store glasruder.

- Jeg siger højt og tydeligt til barvagterne, som jeg er på arbejde med, at det er mærkværdigt, at man under et højrisiko-arrangement lader den vigtigste person - udover den fransk ambassadør - stå alene derude, siger han til Radio24syv.

Ifølge den ansatte på Krudttønden gjorde han under den efterfølgende afhøring politiet opmærksom på, at Lars Vilks ikke havde personbeskyttelse under interviewet.

Vilks husker ikke beskyttelse

Radio24syv har været i kontakt med Lars Vilks, som dog ikke husker, hvorvidt han var under personbeskyttelse på tidspunktet. Filmfotografen Peter Bak, der foretog det 5-7 minutter lange interview, kan heller ikke be– eller afkræfte, at livvagterne var til stede. Han kan dog konstatere, at livvagterne ikke ses på tv-optagelserne:

- Da jeg havde en aftale med sikkerhedsfolkene om ikke at filme dem i løbet af dagen, er jeg kun opmærksom på, om de er inde i mit billede – og det er de ikke,” siger Peter Bak, der har gennemgået alle optagelserne.

Radio24syv har forelagt de nye informationer for Jesper Lundorf, som er tidligere PET-livvagt og nuværende sikkerhedschef i FN, og det undrer ham, at Lars Vilks’ livvagter befandt sig inde på Krudttønden under interviewet.

- Umiddelbart vil jeg sige, at det virker besynderligt, hvis livvagterne blev indenfor bag glasset, som vi nu formoder, mens Lars Vilks stod udenfor. Det giver ingen mening,” siger Jesper Lundorf til Radio24syv.

Hverken PET eller Rigspolitiet har ønsket at stille op til interview i sagen. 

Liste: Dette får politiet kritik for efter terrorangrebet

 1. Reaktionspatruljer fik sparet skydetræning væk

  Reaktionspatruljerne var nogle af de første, der blev sendt til Krudttønden, da alarmen gik. Patruljerne blev oprettet i 2014 og består af politifolk med særlige kompetencer, udrustning og bevæbning. De blev i politiets evalueringsrapport fremhævet som et eksempel på, hvor velforberedt politiet var på terrorangrebet.

  I en aktindsigt, som TV 2 har fået, fremgår det dog, at reaktionspatruljernes seneste skydetræning før angrebene blev aflyst, fordi betjentene ikke skulle oparbejde overarbejde. Dermed havde mange af betjentene ikke været til skydetræning i otte måneder, da angrebet skete.

  For ”almindelige” betjente lyder reglen, at alle skal have skydetræning hvert halve år.

 2. Politiets kugler kunne ikke skyde gennem ruderne på Krudttønden

  Da Omar El-Hussain angreb Krudttønden, skød han med en militærriffel ind igennem ruderne for at ramme personerne inde i bygningen. Flere politifolk besvarede skuddene indefra, men TV 2 kan nu dokumentere, at flere af politiets skud ikke penetrerede ruderne.

  En svensk livvagt affyrede 15 skud imod Omar El-Hussein, og en dansk livvagt affyrede seks skud. At dømme ud fra billedmaterialet af politiets egen afmærkning af skudhullerne i ruderne på Krudttønden, ramte 13 af de 21 skud ruderne. Billedmateriale, som TV 2 er i besiddelse af indefra Krudttønden, viser, at nogle skud ramte vinduesrammerne. Det vides ikke, hvad der skete med resten af politiets skud.

  I dag står ruderne på Nationalmuseets depot, hvor TV 2 har fået lov til at se dem. De er stablet, men vi kunne komme tæt nok på til at se ni af politiets 13 skud, der ramte ruden. Ud af dem var syv blevet stoppet af ruderne og to var gået igennem.

  Det danske politi bruger kuglen Action 3, og det svenske politi bruger kuglen Speer Gold Dot. Ifølge en ekspert i mindre våben og ammunition hos det svenske forsvar er der ikke den store forskel i deres evne til at skyde igennem glasruder:

  - Jeg tror ikke, det har nogen betydning. Jeg ville nok gætte på, at kuglerne, som ikke trængte igennem, blev skudt i en vinkel til glasruden, skriver Per Arvidsson, som er teknisk specialist hos det svenske Försvarets materielverk.

 3. Nyuddannede betjente var til stede under angrebet

  En bartender, der var på arbejde på Krudttønden den dag, stedet blev angrebet, fortæller til TV 2, hvordan to danske uniformerede betjente drak kaffe og sad med ryggen til vinduet, da angrebet begyndte.

  Både to svenske betjente og to PET-agenter affyrede skud mod Omar El-Hussein, men det nåede de to danske uniformerede betjente ikke.

  En af disse to betjente var ikke iført sit sikkerhedsudstyr, og bartenderen så hvordan hun under angrebet iførte sig sin skudsikre vest, der hængte på en stol.

  Denne betjent havde desuden ikke været på skydebanen i otte måneder, selvom politiets egne regler siger, at der kun må gå et halvt år. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået. Begge de uniformerede betjente havde kun været færdiguddannet i fire måneder.

 4. Svenske livvagter blev ikke hørt i evaluering

  Ifølge den svenske tegner Lars Vilks, der selv deltog ved arrangementet på Krudttønden under angrebet, har de svenske livvagter, der også var til stede, siden undret sig over sikkerhedsniveauet ved arrangementet.

  Særligt set i lyset af angrebet på satirebladet Charlie Hebdo i Paris kort forinden.

  Men eventuelle input fra det svenske politi til, hvordan man kunne have håndteret begivenhederne i København d. 14 og 15. februar sidste år er ikke blevet hørt. For det svenske politi blev aldrig spurgt om de ville deltage i evalueringsarbejdet efter terrorangrebet. 

 5. Vidner: PET beskyttede ikke Lars Vilks kort før angreb

  Flere vidner siger uafhængigt af hinanden til Radio24syv, at den svenske kunstner Lars Vilks ikke var under personbeskyttelse af livvagter, da han kort før angrebet på Krudttønden blev interviewet uden for kulturhuset på Østerbro i København.

  - Jeg ankommer til et helt tomt landskab. Der står kun to personer, hvor den ene interviewer og den anden besvarer - og da jeg ser godt efter, kan jeg se, at det er Lars Vilks. Jeg ser ikke andre personer overhovedet foran Krudttønden, siger han til Radio24syv, siger Niels Johan Juhl-Nielsen til radiostationen.

  Han bakkes op af en ansat fra krudttønden, der ikke ønsker at stå frem med navn.