Krimi

Politiet gav forkerte oplysninger: Betjent havde ikke fået skydetræning i 17 måneder

Den ene betjent, der stod vagt ved Krudttønden, havde ikke fået skydetræning i 17 måneder. Politiet har tidligere oplyst, at det var otte måneder.

Både Rigspolitiet og Københavns Politi har givet forkerte oplysninger til TV 2, da de oplyste, at den ene politibetjent, som var til stede på Krudttønden under terrorangrebet, havde fået skydetræning otte måneder før angrebet.

Der var sandsynligvis gået 17 måneder og muligvis mere. Og det er selvom, politiet har en regel om, at betjente skal være på skydebanen minimum hvert halve år.

Det oplyser Rigspolitiet til TV 2.

Betjenten nåede ikke at skyde tilbage under angrebet, og netop træning er enormt vigtig, hvis man skal være i stand til at reagere, når man bliver angrebet, fortæller tidligere jægersoldat Thomas Rathsack:

- Når man udstyrer politifolk, og mennesker generelt, med våben, er det ekstremt vigtigt, at man giver dem den fornødne uddannelse. Den fornødne træning og håndtering af deres våben og ikke mindst håndtering af de stressfyldte situationer, de vil komme i, når det går galt. Og det gør man altså ikke ved at gå ud på skydebanen og affyre 50 skud én gang om året, siger Thomas Rathsack.

Registreret forkert

Mandag skrev TV 2 historien om, at den pågældende betjent havde fået skydetræning på politiuddannelsen i slutningen af juni 2014. Der skulle altså være gået næsten otte måneder, da betjenten blev angrebet i februar.

På trods af advarsler om øget risiko for angreb efter angrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo og forhøjet beredskab valgte man at sende en betjent uden den påkrævede skydetræning.

TV 2 byggede oplysningerne på en mail fra Rigspolitiet:

”Der var Modul 5 skydeundervisning på Politiskolen den 25-26. juni 2014, hvor begge de navngivne politibetjente var registreret som tilstedeværende. Skydeundervisningen på Modul 5 godkendes af en skydeinstruktør fra Politiskolen for at man kan bestå.”

Ingen skydetræning

Efter TV 2 bragte historien, er Rigspolitiet blevet gjort opmærksom på, at der tilsyneladende ikke var øvelsesskydninger på pågældende modul 5-hold på politiskolen det år, uden at politiet dog kan forklare hvorfor.

Betjenten kan derfor senest have haft skydetræning i efteråret 2013 under sin uddannelse hos Københavns Politi.

Det er cirka 17 måneder før angrebet på Krudttønden.

TV 2 har spurgt Københavns Politi om pågældende betjent havde haft øvelsesskydning i efteråret 2013, men politiet har ikke kunnet svare endnu. Det har dog tidligere gjort TV 2 opmærksom på, at det er normalt, at betjente, der for nyligt har været på politiskolen, ikke deltager i efterårsskydningerne.

Velforberedt og velorganiseret

Efter angrebet i København evaluerede politiet sin egen indsats og fandt ud af, at den samlet set havde været velforberedt og velorganiseret.

I evalueringen fremgik ikke oplysninger om, at betjenten på Krudttønden ikke havde fået den påkrævede skydetræning.

Nu viser det sig altså, at de oplysninger, som politiet gav, da TV 2 spurgte ind til evalueringen, ikke var sande.