Krimi

Et år efter terror i Danmark: Sådan ser vennerne gerningsmanden

Et år er gået siden terrorangrebet i København. Nu bliver der lavet en film om gerningsmanden. Instruktøren fortæller, hvordan vennerne ser på Omar.

Hvad fik en 22-årig mand til at dræbe to civile? Hvad var hans historie?

De spørgsmål blev i månedsvis ved med at gå igen i filminstruktør Manyar Parwanis hoved. Han besluttede sig derfor for at lave en fiktionsfilm om Omar Abdel Hamid El-Hussein. I forbindelse med sin research til filmen har instruktøren været i kontakt med over 100 personer, der alle kendte Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Han er nu blandt de få i landet, der 'kendte' den unge gerningsmand allerbedst – og han ved, hvordan der i de nærmeste kredse bliver set på hans handling et år efter.

Han beskriver, at Omar Abdel Hamid El-Hussein havde tre liv. Et i bandemiljøet, et i det religiøse miljø, hvor han utroligt gerne vil være en god muslim, og et i sin skole.

- Hele sit liv søgte han efter anerkendelse. I bandemiljøet, i bokseklubberne, i skolen og i det miljø, hvor han voksede op. Men han gennemfører aldrig noget. Han er psykisk ustabil, og han kan ikke holde fokus, siger Manyar Parwani.

- Omar er en helt

Manyar Parwani har talt med flere af Omar Abdel Hamid El-Husseins venner fra Mjølnerparken. Men det var ikke nemt at få dem i tale. Han mødte en person, der gav hans telefonnummer videre til tre personer. Pludselig ringede telefonen en dag.

Mange af vennerne har ikke kendskab til Omars motiv. Derfor er det mest sikre for folk at sige, at de har respekt for Omar. Så sikrer de sig at få respekt fra de bagvedliggende kræfter

Manyar Parwani, filminstruktør

En kontakt var skabt mellem filminstruktøren og det rå, kriminelle miljø i Mjølnerparken.

- Jeg oplever miljøet som et meget lukket miljø, hvor man ikke skal tale om Omar. Men dem der stod ham nærmest, de siger, at han var en helt. Det er ikke sikkert, at det er det, som de mener, siger Manyar Parwani.

Han forklarer, at der er forskel på inderkredsen og så de almindelige borgere, der bor i Mjølnerparken.

- Dem, der siger til mig, at de var hans tætte venner, de siger, at der er respekt omkring ham. De almindelige beboere i Mjølnerparken har ikke lyst til at tale om Omar. 

Manyar Parwani tror dog ikke, at Omar El-Hussein betragtede sig selv som en helt efter sin terrorhandling. 

- Han ramte jo ikke Lars Vilks, den svenske kunstner, der havde tegnet profeten Muhammed som en hund, og som var til et arrangement ved Krudttønden. Han havde ikke nogen plan. Han flygtede fra Krudttønden og endte med at have skudt to personer, der ikke var dem, han gik efter, siger Manyar Parwani.

Mjølnerparkens hierarki

Ifølge filminstruktøren er der et hierarki i Mjølnerparken.

DE FIRE VARETÆGTSFÆNGSLEDE - terror - krudttønden - omar el-hussein

  • Ifølge politiet skaffede den yngste på  nu 19 år gerningsmanden en skudsikker vest og en kniv. Han er i famile med Omar El-Hussein
  • Politiet påstår, at to andre fjernede den riffel, som blev brugt ved Krudttønden. De to skaffede, ifølge sigtelsen, El-Hussein et tilflugtssted.
  • De skal også have skaffet de håndvåben, som blev brugt ved synagogen og ved skudvekslingen på Svanevej.
  • Derudover er de mistænkt for at skaffe "effekter" til angrebet på synagogen. Endvidere skal de have fjernet det tøj, som gerningsmanden optrådte i.

Kilder: Ritzau, Rigspolitiet, Københavns Politi.

- Beboerne i Mjølnerparken beskytter sig selv. Jeg kommer ind og stiller spørgsmål som filminstruktør og går igen. De har deres værdi i et råt og kriminelt miljø, hvor medlemmer af banden Brothas dominerer. I mit arbejde med filmen har jeg ikke kunnet regne med, at hverken beboere eller de unge mænd fra miljøet talte direkte frit fra leveren. De lever i et miljø, hvor det koster at stikke næsen frem.

Selv et år efter Omar El-Husseins angreb ved Krudttønden og synagogen er der stadig mange af hans venner, der ikke ved, hvilke kræfter der har været med til at radikalisere Omar.

- Mange af vennerne har ikke kendskab til Omars motiv. Derfor er det mest sikre for folk at sige, at de har respekt for Omar. Så sikrer de sig at få respekt fra de bagvedliggende kræfter, som har været med til at radikalisere ham, siger Manyar Parwani.