Krimi

'Iskolde' drenge hærger Netto: - Vi kan intet stille op

En drengebande på 10-12 personer skaber utryghed omkring Husum Torv i København. Københavns Politi har øget indsatsen for at genskabe tryghed.

En bande med 10-12 helt unge drenge skaber utryghed omkring Husum Torv i København for både forretninger og beboere.

Drengebanden har ifølge en medarbejder i Netto hærget supermarkedet så meget, at souschefen har skrevet et brev til justitsminister Søren Pind med et råb om hjælp. Politiinspektør hos Københavns Politi, Tom Struve, bekræfter, at området kæmper med en drengebande, der skaber problemer for flere forretninger, men også for de personer, der bor i området.

- Det er helt unge drenge, som opholder sig en del på gaden og skaber utryghed. Det drejer sig om flere steder, og det er ikke kun Netto, men også andre forretninger, der har oplevet det her, fortæller Tom Struve til TV 2.

- De er iskolde

Drengebanden bliver beskrevet i Radio24syv som kyniske, når de gang på gang plyndrer butikken.

- De er iskolde, og mig og mine ansatte kan intet stille op. De sidste tre måneder har de stjålet varer for mere end 20.000 kroner, siger Jakob til Radio24syv.

Jakobs efternavn er ikke bragt i mediet af sikkerhedsårsager. Politiet har fået løbende anmeldelser om butikstyverier, men også fra beboere, der føler sig utrygge, fordi gruppen af drenge tit opholder sig på gaden.

- Vi ved fra området, at det skaber utryghed hos beboere. Derfor samarbejder vi med klubber og skoler. Vi kan ikke den præcise alder på drengene, men de er i den skole- og klubsøgende alder, så de kan være fra folkeskolen, siger Tom Struve.

Har fulgt dem i et år

Det er imidlertid ikke et helt nyopstået problem. Politiet har fulgt gruppen af unge drenge igennem længere tid. Tom Struve fortæller, at det handler om en gruppe, der opholder sig meget på Frederikssundsvej, og det har politiet været opmærksomme på i et års tid.

Derfor er politiet nu gået sammen med SSP-medarbejdere for at løse problemet - og ikke en bande-task force.

- Vi har intensiveret lokalindsatsen med støtte fra beredskab og et samarbejde med SSP, fordi det drejer sig om utilpassede unge, og det er ikke noget, vi oplever, har relation til deciderede bander, siger Tom Struve.

Ikke første gang

Han kan ikke kommentere på konkrete tilfælde, som det er beskrevet i Radio24syv fra Netto-forretningen. I mediet beskrives det, at politiet har bedt butikken om at sende mails med anmeldelser og ikke har været fysisk i butikken. Tom Struve fortæller, at det ikke er unormalt at anmelde forbrydelser elektronisk og uddyber overordnet, at politiet er "meget derude i øjeblikket."

Justitsminister Søren Pind har også reageret på historien i et opslag på Facebook, hvor han beder politiet om at skride ind:

- Det her er fuldstændigt uacceptabelt, og jeg forstår politiet er på sagen. Jeg har den klare forventning, at de nu sætter en stopper for de pågældende lømlers hærgen, skriver han.

Det er ikke første gang, at butikker melder om uro, hærværk og omfattende tyverier. TV 2 fortalte i juni, hvordan en række supermarkeder i landets socialt udsatte boligområder i Bispehaven i Aarhus havde sådanne store problemer. De var så omfattende, at Dansk Supermarked lukkede en af koncernens Netto-butikker. 

På Københavns Vestegn har man tidligere været nødsaget til dagligt at lukke butikker flere timer tidligere end normalt for at undgå, at unge skaber uro.