Krimi

Holdt hemmeligt: Omar havde en koran på sig, da han blev skudt

Manden bag sidste års terrorangreb i København bar en koran på sig, da han blev dræbt. En information, der hidtil har været hemmeligholdt.

Omar Abdel Hamid El-Hussein var ikke alene forsynet med våben, da han sidste år skød og dræbte to personer i København.

Han bar også en koran, da han blev dræbt af politiets Aktionsstyrke, fortæller Radio24syv.

Oplysningen er interessant, fordi politiet har tilbageholdt den for offentligheden i al den tid, der er gået siden terrorangrebet fandt sted 14. og 15. februar sidste år.

Siden da har der været spekulationer om Omar Abdel Hamid El-Husseins motiver til mod debatarrangementet på Krudttønden og den jødiske synagoge i det indre København.

Undrer sig over hemmeligholdelse

Men det er svært at få øje på en begrundelse for, at politimyndigheden har tilbageholdt oplysningen om koranen, vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET.

- Jeg har svært ved at se, at det skulle være af hensyn til efterforskningen. Men det kan skyldes, at man ikke vil være med til at sætte lighedstegn mellem islam og terror, og at man ville sikre sig mod hævnaktioner i dagene efter, siger han til Radio24syv.

Ifølge radiokanalen skulle Omar Hamid El-Hussein have efterladt et bogmærke i sin koran ved Sura 21, der bærer titlen: "Profeterne". Versene i Sura 21 handler om kampen mellem de gode og de onde vantro.

Bogmærke ved særlig passage

Selvom man ikke på den baggrund kan konkludere, at Omar Abdel Hamid El-Hussein har været inspireret af den hellige skrift, så kan det heller ikke afvises, forklarer koran-forsker og professor ved teologisk fakultet på Københavns Universitet, Thomas Jøhnk Hoffmann.

- Man kunne måske forestille sig, at El-Hussein identificerede sig selv og sin gerning i forlængelse af Koran-versenes tale om straf over de ugudelige folk.

- Særligt versene om Abraham, der smadrer afgudsbillederne kan fortolkes som en hentydning til Krudttønde-arrangementet med deltagelse af kunstnere, der så at sige producerede afgudsbilleder, siger han til Radio24syv.

Rigspolitiet: Vi har været præcise

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere sagen og spørgsmålet om, hvorfor det har været hemmeligholdt, at Omar Abdel Hamid El-Hussein bar koran under terrorangrebet. Rigspolitiet skriver om sagen i en e-mail til Radio24syv:

- I evalueringen giver de involverede myndigheder så præcist som muligt en beskrivelse af hændelsesforløbet forud for og under terrorangrebet.

Politiets skud mod Omar Abdel Hamid El-Hussein, der førte til hans død, er efterfølgende blevet vurderet som værende nødvendige af Statsadvokaten.