Politiets kugler kunne ikke skyde gennem ruderne på Krudttønden

Skud fra politiet blev stoppet af ruderne, da Krudttønden var under angreb sidste år.

Flere af politiets kugler blev stoppet af ruderne på Krudttønden.

Det er sandsynligvis en af grundene til at Omar El-Hussein, der angreb Krudttønden, kunne slippe væk efter at have dræbt filminstruktør Finn Nørgaard og sårede fire politifolk, da han angreb Krudttønden 14. februar sidste år.

Tilsammen skød politiet ellers 21 skud tilbage imod Omar El-Hussein, men flere af dem sad fast i ruden:

- Det er jo vanvittigt uheldigt. Det går ikke. Politiet skal have noget ammunition, som kan bruges i den type situationer også. Vi er oppe i noget, som i bogstaveligste forstand er livsfarligt, og så skal det faktisk også være noget, der fungerer, siger professor i politiret på Københavns Universitet, Henrik Stevnsborg, som i mange år har fulgt debatten om politiets våben.

'Godt forberedt'

Efter terrorangrebet lavede myndighederne en evaluering af deres egen indsats. Den fremlagde daværende justitsminister Mette Frederiksen sådan her:

- Myndighederne konkluderer, at det samlede beredskab i forbindelse med terrorangrebet var godt forberedt. Overordnet set håndterede politiet opgaven godt og professionelt.

Men i evalueringen står altså intet om, at en stor del af politiets kugler ikke kunne skyde igennem ruderne på Krudttønden.

Minimum syv skud stoppet i rude

En svensk livvagt affyrede 15 skud imod Omar El-Hussein, og en dansk livvagt affyrede seks skud. At dømme ud fra billedmaterialet af politiets egen afmærkning af skudhullerne i ruderne på Krudttønden, ramte 13 af de 21 skud ruderne. Billedmateriale, som TV 2 Nyhederne er i besiddelse af indefra Krudttønden, viser, at nogle skud ramte vinduesrammerne, men vi ved ikke hvad der skete med resten af politiets skud.

I dag står ruderne på Nationalmuseets depot, hvor TV 2 Nyhederne har fået lov til at se dem. De er stablet, men vi kunne komme tæt nok på til at se ni af politiets 13 skud, der ramte ruden. Ud af dem var syv blevet stoppet af ruderne og to var gået igennem.

Forskellige patroner

Da den danske livvagt kun skød seks skud, må i hvert fald en af de minimum syv kugler, der blev stoppet af ruden, være svensk. Vi ved ikke, om resten af skuddene kom fra den danske eller svenske livvagt – eller dem begge to, og politiet vil ikke fortælle noget om det.

Det danske politi bruger kuglen Action 3, og det svenske politi bruger kuglen Speer Gold Dot. Ifølge en ekspert i mindre våben og ammunition hos det svenske forsvar er der ikke den store forskel i deres evne til at skyde igennem glasruder:

- Jeg tror ikke, det har nogen betydning. Jeg ville nok gætte på, at kuglerne, som ikke trængte igennem, blev skudt i en vinkel til glasruden, skriver Per Arvidsson, som er teknisk specialist hos det svenske Försvarets materielverk.

Spildte skud

En intern mail i politiet indikerer da også, at det var skud fra både den danske og den svenske livvagt, som blev stoppet af ruderne:

- I forbindelse med skyderiet på Krudttønden i februar skulle det – så vidt jeg er orienteret – ligge rimeligt fast, at en stor del af de skud, der blev afgivet af livvagterne inde fra bygningen aldrig nåede ud gennem glasfacaden. Om det skyldes en tyk rude ved jeg ikke, men jeg synes det er betænkeligt at livvagterne på den baggrund ”spilder” et antal skud på ingenting.

Mailen er skrevet af en politiassistent i en jysk politikreds til den arbejdsgruppe, som efter terrorangrebet har kigget på politiets udstyr.

Ingen kommentarer

TV 2 Nyhederne har i en måned ventet på svar på en anmodning om aktindsigt i, hvilke kugler der ikke kunne skyde igennem ruderne på Krudttønden og hvorfor. Politiet har endnu ikke svaret.

Rigspolitiet har heller ikke ønsket at stille op til interview omkring deres ammunition, og hvad den kan og ikke kan.