Krimi

Mord på 18-årig kædes til krig mellem rockere og bander

Politiet kæder drab på 18-årig i sammen med langvarig konflikt mellem to bander. Nu er rockerklub også inddraget i konflikten.

- Rigspolitiet Nationalt Efterforskningscenter (NEC) vurderer, at Brothas Souljaz og B27 i alliance med Gremium PG MC Copenhagen Central gennem den seneste tid gensidigt har stået bag flere voldelige attentater, som er rettet mod den rivaliserende gruppering. Der er forøvet drab og drabsforsøg ved skudattentater i det offentlige rum rettet mod klubhus og private adresser.

Sådan skriver Lene Frank, politidirektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, i et skriv den 2. februar 2016 om konflikten, der samme dag, fik politikredsen til at lukke et rockerklubhus i Haslev, der tilhører Gremium.

Det skete efter to nattelige skyderier den 1. og 2. februar i år, som politiet mistænker en drabspatrulje fra bandegrupperingen Brothas Souljaz for at stå bag.

Der er forøvet drab og drabsforsøg ved skudattentater i det offentlige rum rettet mod klubhus og private adresser.

Lene Frank, politidirektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Politikredsen sætter i brevet ikke navn på det nylige drab, der knyttes til konflikten mellem bandegrupperingen fra Mjølnerparken og Husum på den ene side og på den anden rockergruppen Gremium og B27 fra Bellahøjhusene. Men kilder oplyser til TV 2, at der er tale om drabet på 18-årige Jibaril Abdulle.

Den 18-årige blev myrdet, da han sad i en bil i udkanten af Husum den 18. december 2015. Han døde nærmest omgående af de skader, han fik.

Området omkring Husum Torv betragter gruppen Brothas Souljaz ifølge politiet som sit territorium, og politiet mistænker altså alliancen mellem Gremium og B27 for at stå bag drabet.

Konflikten mellem Brothas Souljaz og B27 har ifølge politiet eksisteret siden juleaften 2013. Her blev en mand med kendt tilknytning til gruppen skudt flere gange i brystet i en spillehal.

Siden har konflikten efter politiets opfattelse bølget frem og tilbage med en stribe skyderier i det offentlige rum. Tre af sagerne - alle mod folk, der ifølge politiet har bånd end eller medlem af Brothas Souljaz - har for nyligt være for retten. Tre er dømt, en frifundet.

I alle sagerne har mænd, der ifølge politiet er en del af B27, angivet de formodede gerningsmænd over for politiet.

Siden august har rockerklubben Gremium været en del af konflikten. En udløsende episode er ifølge politidirektør Lene Frank et skyderi 16. august 2015 på Roskildevej, hvor en sergeant at arms i Gremium - en slags krigsminister - blev forsøgt myrdet på åben gade.

Han blev ramt i hoften og benet  - og overlevede. Ifølge politiet har han tidligere været en del af miljøet omkring B27.

Fire måneder senere kan det have kostet 18-årige Jibaril Abdulle livet.

Dermed led den 18-årige samme skæbne, som også kostede hans storebror livet fire år forinden.

Under et formodet bandeskyderi, der fortsat ikke er opklaret, blev 20-årige Mahad Abdulqadir og flere mænd, der stod sammen med ham, beskudt med omkring 25 skud fra et automatvåben.

I hvert fald en af de mænd, den 20-årige stod med er senere udpeget som medlem af Brothas Souljaz og dømt i en større våbensag.

Mahad Abdulqadir Abdi blev ramt af flere skud i hovedet og døde på stedet. Fire år senere - om omkring en kilometer derfra - fandt samme dødelige skæbne hans lillebror.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.