Krimi

Fire tiltales for medvirken til terror i København

Fire mænd er onsdag blevet tiltalt for medvirken til terrorangrebet i København sidste år.

Fire mænd, der blev fængslet efter Omar el-Husseins terrorangreb i København sidste år, er blevet tiltalt for medvirken til terror. 

Det oplyser forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen til TV 2.

- De nægter sig skyldige, siger Michael Juul Eriksen før han påpeger, at han ikke kan gå i detaljer, da sagen kører for lukkede døre.

Han fortæller dog, at tiltalen mod de fire mænd udelukkende omfatter medvirken til drabet på vagten Dan Uzan ved synagogen i Krystalgade og forsøget på at dræbe to politifolk.

De fire mænd, som er henholdsvis 20, 23, 26 og 31 år, er altså ikke anklaget for terrorisme i forbindelse med drabet på filmmanden Finn Nørgaard ved Krudttønden. 

En femte mand, der var sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg, blev for nylig løsladt af anklagemyndigheden. Statsadvokat Lise-Lotte Nilas siger til TV 2, at der indtil videre ikke grundlag til at rejse sigtelse mod pågældende.  

Beslutningen om at rejse tiltale i sagen er ikke overraskende. For et godt stykke tid siden blev der reserveret dage i Københavns Byret til at behandle nævningesagen.

Den ventes at blive indledt 10. marts, og der er afsat 30 retsdage, har en anklager tidligere oplyst til Ritzau. 

Har været fængslet længe

Lige siden drabene ved Krudttønden og nær synagogen i København har de fire mænd været sigtet for medvirken til de drab og drabsforsøg, som Omar el-Hussein begik 14. og 15. februar.

Men anklagemyndigheden vurderer altså nu, at mændenes påståede handlinger var en overtrædelse af terror-bestemmelserne i straffeloven.

Tiltalen er formelt blevet rejst af justitsminister Søren Pind (V). Det er justitsministeren, der er øverste anklagemyndighed i sager om terror og andre forbrydelser mod staten.

- Som justitsminister er det en af mine fornemmeste opgaver at værne om danskernes tryghed og sikkerhed, udtaler Søren Pind i en pressemeddelelse.

- Med tiltalen er der taget et vigtigt skridt i forhold til at retsforfølge de personer, der efter anklagemyndighedens opfattelse bærer et medansvar for terrorangrebene i København, lyder det fra ministeren.