Krimi

To mænd skyldig i fem-dobbelt drabsforsøg i København

To brødre er netop kendt skyldig i drabsforsøg på fem personer, der blev beskudt i en bil i februar 2015 på Tagensvej i København.

En usædvanlig straffesag er nu ved at være ved vejs ende ved Københavns Byret, der netop har kendt to brødre på 23 og 29 år skyldige i fem-dobbelt drabsforsøg begået på Tagensvej i februar 2015.

Mændene har nægtet sig skyldig, og er først og fremmest blevet fældet af vidneudsagn fra sagens ofre, som indledningsvist til politiet og på aflytninger angav brødrene som gerningsmænd.

Det bemærkelsesværdige i sagen er, at ofrene - i retten - har afvist, at de to brødre er identisk med de mænd, der den aften affyrede mindst otte skarpe skud mod dem på Nørrebro i København.

En blev ramt fire gange og overlevede ifølge politiet kun, fordi han bar skudsikker vest. En anden blev ramt en gang.

I stedet har ofrene i sagen alle forklaret, at de udmærket var klar over, at de blev aflyttet, og at de i strid med sandheden udpegede de to brødre for at gøre et tidligere regnskab op.

Det samme har de gjort i to tidligere straffesager. I en blev den tiltalte dømt, i den anden frifundet.

Retsformand Anette Burkø fortalte under en kort gennemgang af nævningetingets beslutning, at et flertal af rettens medlemmer fandt ofrenes første forklaring - herunder aflytninger og et opkald til alarmcentralen - troværdig og forkastede de udsagn, som mændene selv er kommet med i retten under sagen.

- Vi har fundet det ubetænkeligt at tilsidesætte vidnernes forklaringer om, at de oprindeligt har forklaret falsk med hensyn til identiteten på gerningsmændene. Vi har i den forbindelse lagt vægt på, at de med de nye forklaringer har afgivet betydeligt divergerende forklaring, blandt andet med hensyn til antal af gerningsmænd og maskering, sagde retsformand Anette Burkø.

Går fri for bandeparagraf

De to mænd var også tiltalt for at have affyret skuddene som led i en bandekonflikt mellem Brothas Souljaz og B27.

Noget, der ifølge straffelovens bandebestemmelse, § 81 a, kan hæve straffen indtil det dobbelte.

Ifølge retsformand Anette Burkø har retten ikke fundet det bevist, at de to brødre var en del af Brothas Souljaz, men retten fandt det dog bevist, at de med skyderiet havde tilsluttet sig den konflikt, der var mellem grupperne.

Alligevel gik de to mænd fri for bandeparagraffen. Det skyldes, at der som et led i en konflikt skal være anvendt skydevåben én gang. Men da ingen tidligere er dømt for skyderier som led i konflikten mellem Brothas Souljaz og B27, var episoden i februar 2015 at regne som den første - og dermed kunne de ikke dømmes.

Senere i dag skal sagens forsvarere og anklager procedere om, hvor lang en straf de to mænd skal have.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.